Liz Truss a rezistat mai puțin decât o salată. Gluma care s-a viralizat în Marea Britanie VIDEO

0
Publicat:

Înlăturarea de la putere a premierului britanic Liz Truss era un deznodământ atât de anticipat în Regatul Unit încât una dintre glumele cele mai comentate din ultimele zile a fost un simulacru de concurs pentru a stabili cine are „termenul de valabilitate” mai lung: o salată de supermarket sau şefa executivului britanic. A câştigat lăptuca, notează EFE.

Termenul de valabilitate al unei salate, mai lung decât mandatul lui Truss FOTO Getty Images
Termenul de valabilitate al unei salate, mai lung decât mandatul lui Truss FOTO Getty Images

Tabloidul Daily Star a împins gluma atât de departe încât, timp de o săptămână, a transmis în direct 24 de ore din 24 un video în care apărea o salată Iceberg, „gătită” cu o pereche de ochelari şi cu o perucă blondă, iar alături trona un portret al liderei conservatoare Liz Truss, care a anunţat joi că va demisiona.

„Truss a pierdut concursul”, a titrat joi cu mândrie tabloidul Daily Star, care a reuşit să popularizeze imaginea salatei ca metaforă a efemerului mandat al politicianului conservator, ce a intrat în istorie ca premierul cu cea mai scurtă şedere la Downing Street.

De când regina Elisabeta a II-a a desemnat-o şefă a guvernului la 6 septembrie, cu două zile înainte de decesul suveranei britanice, au trecut doar 45 de zile.

Truss a petrecut mare parte din această perioadă încercând să rezolve criza economică pe care a provocat-o cu decizia sa de a reduce agresiv impozitele, care a dus la o importantă scădere a valorii lirei sterline, a crescut costul datoriei britanice şi a obligat Banca Angliei să intervină de urgenţă pentru a evita falimentul mai multor fonduri de pensii.

În realitate, gluma despre salată a apărut pentru prima dată în paginile respectatului săptămânal The Economist. La începutul săptămânii trecute, publicaţia sublinia într-un editorial că, excluzând perioada de doliu după decesul reginei Elisabeta a II-a, care a paralizat politica britanică, Truss s-a aflat „la butoane” pentru doar şapte zile, înainte ca tulburările economice să-i facă praf toate planurile.

„Cam tot atât este şi termenul de valabilitate al unei salate”, glumea publicaţia într-un articol în care a numit-o pe cea care era încă lidera conservatorilor drept „Doamna iceberg”, în contrapondere cu „Doamna de fier'', fostul premier britanic Margaret Thatcher. Numai că cea care aspira să devină noua „Doamnă de fier” s-a topit în numai şase săptămâni, pe fondul a numeroase erori de calcul şi a inabilităţii sale politice, notează EFE, scrie Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite