Moscova, mesaj ironic după demisia lui Liz Truss. Medvedev, luat peste picior de Elon Musk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea demisiei lui Liz Truss a provocat reacții rapide din partea liderilor politici și a comentatorilor media din întreaga lume, multe editoriale concentrându-se pe durata scurtă a mandatului acesteia și pe haosul politic actual din Marea Britanie, scrie BBC.

Reacțiile internaționale la demisia premierului britanic / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Reacțiile internaționale la demisia premierului britanic / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Dintre politicienii străini, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că, la nivel personal, este întotdeauna „trist să vadă un coleg plecând", dar că cel mai important lucru este ca Marea Britanie să găsească stabilitate cât mai curând posibil.

La Casa Albă, reporterii l-au întrebat pe președintele american Joe Biden dacă Liz Truss a luat decizia corectă. Acesta a răspuns că decizia a fost a ei, adăugând că nu va „cântări” el în decizia.

Într-o declarație anterioară, Biden a afirmat că relațiile strânse cu Regatul Unit vor continua și i-a mulțumit lui Truss pentru parteneriatul său „într-o serie de probleme, inclusiv pentru a trage Rusia la răspundere pentru războiul său împotriva Ucrainei".

Mesaj ironic de la Moscova

Cu toate acestea, din partea Rusiei a existat puțină simpatie pentru Liz Truss. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a salutat plecarea ei, spunând că Marea Britanie „nu a cunoscut până acum o asemenea rușine în funcția de prim-ministru".

La scurt timp după, și unul dintre principalii susținători ai lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a ironizat-o pe Liz Truss pe Twitter.

„Pa pa Liz Truss, felicitări lăptucii”, a scris Medvedev pe rețeaua socială în limba engleză, făcând referire la o glumă publicată în tabloidul British Daily Star — jurnaliștii au cumpărat o lăptucă de 68 de cenți de la un magazin și au întrebat retoric într-un livestream „Oare Liz Truss va rezista mai mult decât această lăptucă?”. Livestream-ul durează din 14 octombrie.

Elon Musk, aspru cu Rusia

Elon Musk i-a răspuns lui Medvedev pe Twitter, spunând: „Un trolling destul de bun, ca să fiu cinstit”. Totuși, acesta a continuat, întrebând ironic: „Apropo, cum mai merge treaba în Bahmut?”.

În prezent, Bahmutul este singura zonă unde aramta rusă are succes datorită mercenarilor Wagner, în condițiile în care țara a suferit pierderi mașive în ultimele luni.

Dmitri Medvedev i-a răspuns lui Elon Musk cu o postare optimistă: „Ne vedem la Moscova de Ziua Victoriei”.

image png

O respingere dură a conducerii sale

Daily Star a criticat dur conducerea lui Liz Truss, spunând că: „Agenda ei a eșuat, propriul ei partid s-a întors împotriva ei, iar comentatorii au speculat pe larg dacă ar putea supraviețui mai mult decât o salată. Nu a putut".

The Washington Post a rezumat sfârșitul premierului: „O serie dezastruoasă de răni autoprovocate — care s-au transformat într-o spirală a morții politice — a început cu o încercare ratată a liderului conservator de a reorienta radical agenda economică a guvernului prin reducerea taxelor fără a spune cum va fi plătită această mișcare. Piețele au reacționat prost, iar Truss nu și-a mai revenit niciodată."

Și The Sydney Morning Herald a declarat că mandatul doamnei Truss a fost „cuprins de haos financiar". 

În China, televiziunea de stat CCTV a declarat că administrația Truss a propus „cele mai mari măsuri de reducere a impozitelor din ultimii 50 de ani", ceea ce ulterior „a provocat o volatilitate masivă pe piața financiară și o puternică opoziție publică".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite