Fitch reduce ratingul pe termen lung al Ucrainei la „C”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Din cauza cererii de amânare cu doi ani a plăţii datoriei externe, Ucraina a intrat într-un proces asemănător celui de intrare în incapacitate de plată, a spus agenţia.

Agenţia internaţională de rating Fitch Ratings a retrogradat ratingul pe termen lung al Ucrainei în valută străină de la CCC la C, a spus agenţia.

Potrivit Fitch, din cauza cererii de amânare cu doi ani a plăţii datoriei externe, Ucraina este asimilată unei ţări intrate într-un proces asemănător celui de intrare în incapacitate de plată.

În plus, agenţia se aşteaptă ca Ucraina să aibă nevoie de o restructurare mai amplă a datoriei comerciale, dar momentul acestui proces rămâne incert. Această situaţie indică un şoc grav la adresa poziţiei macrofinanciare a Ucrainei şi a finanţelor publice şi externe din cauza conflictului prelungit cu Rusia.

Pe 20 iulie, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a adoptat o rezoluţie privind întârzierea cu doi ani a plăţii datoriilor externe. Pentru ca decizia să intre în vigoare, Kievul trebuie să convină asupra unor noi condiţii cu creditorii. Grupul internaţional de creditori ai Ucrainei, care include Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Franţa, Japonia, a susţinut solicitarea Kievului de a amâna serviciul datoriei de la 1 august până la sfârşitul anului 2023 şi a recomandat deţinătorilor de obligaţiuni să fie de acord cu această solicitare.

Potrivit estimărilor Bloomberg , Ucraina trebuie să plătească aproximativ 1,4 miliarde de dolari din datoria externă, inclusiv dobânzi, la 1 septembrie; autorităţile ţării încearcă să găsească modalităţi de a-şi îndeplini obligaţiile.

Surse, care au dorit să rămână anonime, au spus că Kievul ar putea oferi creditorilor şi opţiunea restructurării datoriei. O altă opţiune este aceea ca Occidentul să ofere Kievului oportunitatea de a utiliza rezervele îngheţate de aur şi valută ruse. Cu toate acestea, ultima opţiune este controversată din punct de vedere juridic.

© EPA/JUSTIN LANE


Din cauza cererii de amânare cu doi ani a plăţii datoriei externe, Ucraina a intrat într-un proces asemănător celui de intrare în incapacitate de plată, a spus agenţia.
TASS, 23 iulie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite