Primele imagini cu atacul rusesc asupra portului Odesa, despre care Kremlinul susţine că nu are nicio implicare | FOTO, VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video
Foto: Captură video

Au apărut primele imagini de la atacul cu rachete Kalibr asupra portului din Odesa, port crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat vineri la Istanbul vizând reluarea exporturilor de cereale blocate de război,

Potrivit Comandamentul Operaţional Sud, sâmbătă, două rachete Kalibr au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, două au lovit infrastructura portului comercial Odesa.

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin că a „scuipat în faţa“ ONU şi a Turciei prin bombardarea portului Odesa, şi a afirmat că Moscova îşi va asuma „întreaga răspundere“ a eşecului acordului privitor la exportul de cereale, semnat vineri la Istanbul.

Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a „scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko. 

Ucraina a prevenit de asemenea că Rusia îşi va asuma „întreaga răspundere“ a eşecului acordului privitor la exportul de cereale.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi au criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

Rusia a negat însă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

„Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent“, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar,  la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite