LIVE TEXT | Război În Ucraina. Ofensiva rusă de iarnă nu a reușit să atingă obiectivele fixate de Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse ruse, ucrainene și occidentale au observat la 1 aprilie că ofensiva rusă de iarnă nu a reușit să atingă obiectivele fixate de Kremlin de a ocupa frontierele administrative ale regiunii Donețk și Luhansk până pe 31 martie.

Artileriști ucrainieni. Foto: EPA-EFE
Artileriști ucrainieni. Foto: EPA-EFE

UPDATE 17.25 Planul în 12 puncte pregătit de Kiev pentru Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, citat de dpa.

Planul include demolarea podului ce asigură legătura feroviară şi rutieră între peninsula şi teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a precizat Danilov pe Facebook.

Totodată, prevede eliberarea din funcţii a tuturor celor care au slujit autorităţile ruse de la anexarea peninsulei, în 2014. Detalii aici

UPDATE 14.45 La un an de atrocitățile invaziei ruse la Bucea, Zelenski salută rezistenţa ucraineană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat duminică rezistenţa ucraineană în faţa „celei mai mari forţe împotriva umanităţii a timpurilor noastre", la un an de la descoperirea de trupuri de civili ucişi la Bucea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Popor ucrainean! Voi aţi oprit cea mai mare forţă împotriva umanităţii a timpurilor noastre. Voi aţi oprit o forţă ce dispreţuieşte şi vrea să distrugă tot ce are importanţă pentru oameni (...). Vom elibera toate teritoriile noastre. Vom rearbora drapelul ucrainean în toate oraşele şi localităţile noastre", a declarat preşedintele Zelenski. Detalii aici

UPDATE 13.10 Consumul excesiv de alcool, printre cauzele nelegate de operațiuni de luptă ale deceselor soldaților ruși

Moscova a pierdut, conform estimărilor, 200.000 de militari de la declanșarea invaziei pe scară largă în Ucraina. O minoritate semnificativă dintre aceștia au murit însă din cauze fără legătură cu operațiunile militare, mai cu seamă în incidente provocate de consumul excesiv de alcool, se arată în raportul de duminică al serviciilor britanice de informații. Detalii aici

UPDATE 12.14 Josep Borrell: UE se va opune oricărui abuz al Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU

Uniunea Europeană „se va opune oricărui abuz" al Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, aprecizat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pe Twitter, informează AFP, citată de Agerpres.

Declarația vine în contextul în care Rusia a preluat sâmbătă preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, pentru toată luna aprilie. Detalii aici

UPDATE 12.01 Marea foamete din Ucraina. Moscova califică drept „zel antirusesc” votul din parlamentul Franţei

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a oferit sâmbătă o reacție la votul din Adunarea Naţională franceză prin care se recunoaşte drept genocid Holodomorul, marea foamete provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice, informează AFP.

"Zelul antirusesc al deputaţilor francezi este cu atât mai respingător cu cât Franţa însăşi nu a închis încă pagina crimelor sale din perioada colonială. Încă o dată, ne confruntăm cu duplicitatea şi rusofobia adversarilor noştri europeni", a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit Agerpres. Detalii aici 

UPDATE 06.45 Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, anunțase pe 22 decembrie că forțele ruse își concentrează majoritatea eforturilor pentru ocuparea regiunii Donețk, iar forțele ruse și-au lansat operațiunea ofensivă de iarnă la începutul lunii februarie de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna-Lyman și pe selectați primele linii în vestul regiunii Donețk.

Ministerul Regatului Unit al Apărării (MOD) a observat că Gerasimov nu a reușit să extindă controlul rus asupra Donbasului în timpul numirii sale drept comandant al teatrului din Ucraina și a obținut doar câștiguri marginale prin consumarea personalului mobilizat. Reprezentantul serviciilor secrete ucrainene Andriy Yusov a declarat că Gerasimov a ratat termenul limită stabilit de Kremlin de a captura Donbasul până pe 31 martie.

UPDATE 06.17 Bloggerii ruși s-au îngrijorat că forțele ruse trebuie să își termine operațiunile ofensive din Bakhmut și Avdiivka pentru a se pregăti pentru contraofensivele ucrainene pe care le așteaptă între Paștele ortodox pe 16 aprilie și Ziua Muncii sovietică pe 9 mai

 Bloggerii și-au evidențiat dezamăgirea că nu au existat bătălii decisive pe tot parcursul iernii și au observat că Rusia nu va fi capabilă să continue o operațiune ofensivă la scară largă dacă nu va putea securiza Bakhmut și Avdiivka în săptămânile următoare. Şeful adjunct al Direcţiei principale a Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) din regiunea Doneţk ocupată, Alexander Khodakovsky, a declarat că este de acord cu fostul comandant de teatru de luptă, generalul de armată Serghei Surovikin, că Rusia trebuie să treacă pe poziţii defensive. Khodakovski a remarcat că eșecurile din timpul ofensivei cauzează pierderi de forță de luptă și stârnesc sentimente negative în rândul personalului și a susținut că actori nenumiți ar putea încerca să continue ofensator din motive personale, mai degrabă decât să adopte o abordare rațională a problemei.

Comentariul lui Hodakovski implică probabil că Gerasimov urmărește interesul personal în susținerea ofensivei pentru a-și păstra favoarea președintelui rus Vladimir Putin. Numirea recentă a lui Hodakovski pe 30 martie ca adjunct al șefului regional Rosgvardia și revenirea lui Surovikin (cel puțin prin procură) în spațiul informațional ar putea indica faptul că ofensiva nereușită a lui Gerasimov la nivelul întregului teatru ar putea să-l coste deja favoarea lui Putin. ) Khodakovski a remarcat că eșecurile din timpul ofensivei cauzează pierderi de forță de muncă și stârnesc sentimente negative în rândul personalului și a susținut că actorii nenumiți ar putea încerca să continue ofensiva din motive personale, mai degrabă decât să adopte o abordare rațională a problemei.

Comentariul lui Hodakovski implică probabil că Gerasimov urmărește interesul personal în susținerea ofensivei pentru a-și păstra favoarea președintelui rus Vladimir Putin. Solicitările lui Khodakovski și ale bloggeriilor ca forțele ruse să acorde prioritate operațiunilor defensive nu sunt nerezonabile și indică faptul că grupurile naționaliste sunt sensibile la dinamica schimbătoare de pe front. ISW a evaluat de mult timp că ofensiva rusă de iarnă este puțin probabil să aibă succes din cauza eșecurilor persistente ale comandamentului rus de a înțelege relațiile de timp și spațiu implicate într-o astfel de campanie.ISW a evaluat, de asemenea, că Rusia nu ar avea puterea de luptă necesară pentru a susține mai mult de o operațiune ofensivă majoră în regiunile Donețk și Lugansk, iar campaniile de recrutare în curs în Rusia și teritoriile ucrainene ocupate pot indica faptul că Rusia se pregătește pentru lipsa rezervelor.

UPDATE 05.52 Speculațiile în creștere ale Rusiei cu privire la schimbările comandamentului militar rus indică probabil că Rusia își poate schimba în curând comanda militară de vârf din cauza ofensivei eșuate de iarnă

Bloggerii ruși au susținut la 1 aprilie că Ministerul rus al Apărării (MOD) l-a rechemat pe comandantul forțelor aeriene ruse (VDV), generalul colonel Mihail Teplinsky din concediu pe 30 martie, după ce Ministerul Rusiei l-a înlocuit cu generalul locotenent Oleg Makarevich pe 13 ianuarie. Ministerul Rusiei nu a confirmat demiterea lui Teplinsky și este probabil ca Ministerul Apărării să-l fi pus în concediu, astfel încât să-l poată rechema să comande VDV ori de câte ori consideră necesar. Bloggerii ruși au susținut că Teplinsky a zburat imediat la sediul grupării comune ruse din Rostov-pe-Don, Krasnodar Krai, pentru a-și asuma comanda VDV și că planifică deja operațiuni viitoare.

Un blogger a susținut că șeful Statului Major General al Forțelor Terestre și fostul comandant al Districtului Militar Central (CMD), generalul colonel Alexander Lapin, a zburat cu Teplinsky la Cartierul General al Grupării Comune. Ministerul Rusiei l-a înlocuit pe Lapin cu generalul locotenent Andrey Mordvichev în calitate de comandant CMD în mod oficial pe 17 februarie, în urma criticilor publice intense la adresa lui Lapin pentru gestionarea liniei Svatove-Kreminna în toamna anului 2022. Rămâne de văzut însă dacă Lapin își va recâștiga un rol de comandant al forțelor în Ucraina. Surse ruse au speculat începând cu 27 martie că Ministerul Apărării al Rusiei l-a demis recent și pe generalul colonel Rustam Muradov, comandantul Districtului Militar de Est (EMD), ca răspuns la criticile intense la adresa comandamentului său cu privire la pierderile semnificative în operațiunile ofensive de lângă Vuhledar la începutul anului 2023.

UPDATE 05.36 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna la 1 aprilie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Kreminna; pe o rază de 21 km nord-vest de Kremina lângă Chervonopopivka și Makiivka; și la 20 km sud de Kreminna, lângă Dibrova, Hryhorivka, Bilohorivka și Verkhnokamyanske. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie și 1 aprilie au indicat că forțele ucrainene au făcut progrese limitate la vest de Chervonopopivka și la nord-est de Verkhnokamyanske. Administrația militară ucraineană a regiunii Lugansk a declarat că cele mai intense lupte au avut loc lângă Bilohorivka. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ruse care operează în direcția Kupyansk-Lyman sunt compuse în cea mai mare parte din personal mobilizat în unități aeropurtate și de infanterie motorizată și unități din Corpul Armatei 2 Republicii Populare Lugansk (LNR). Filmările publicate pe 31 martie arată că Brigada 24 de Gardă SPETSNAZ operează în Makiivka. Un agregator de știri rus a publicat un interviu pe 1 aprilie în care se presupune că arăta elemente BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă) care operează în apropiere de Kreminna. Filmările publicate arată că batalionul „Prizrak”, afiliat LNR, lovește poziții ucrainene în direcția Siversk.

image

UPDATE 05.07 Forțele ruse nu au înregistrat niciun câștig confirmat în sau în jurul orașului Bakhmut pe 1 aprilie. Zona Bakhmut s-a confruntat recent cu ninsori abundente și condițiile meteorologice ar fi putut încetini progresele Rusiei în oraș. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat atacurile asupra Bakhmutului și au condus operațiuni ofensive fără succes lângă Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bakhmut). Colonelul Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Est al Ucrainei, a raportat că au avut loc 25 de ciocniri de luptă în zona Bakhmut și că ritmul atacurilor rusești continuă să scadă față de acum două săptămâni. Cherevaty a declarat că forțele ruse continuă să se regrupeze în zona Bakhmut, și ISW au evaluat anterior că forțele ruse pot decide să reangajeze personal și resurse după regrupare pentru a crește ritmul ofensivelor în și în jurul Bakhmutului. Bloggerii ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au condus operațiuni de asalt în părțile de sud și de nord ale orașului Bakhmut și trec treptat prin apărarea ucraineană în părțile de sud și sud-vest ale orașului. Un blogger rus a susținut că luptătorii Wagner au continuat să avanseze în centrul orașului Bakhmut și să dețină poziții la 200-250 m distanță de clădirea administrației orașului Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse care operează în Bakhmut au devenit apatice față de moartea camarazilor lor.

image

UPDATE 04.46 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei frontale a orașului Avdiivka-Donețk la 1 aprilie. Imaginile geolocalizate publicate la 1 aprilie indică faptul că forțele ucrainene probabil au înregistrat câștiguri marginale la nord-est de Vodyane (8 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Novobakhmutivka (14 km nord-vest de Avdiivka) și la 27 km sud-vest de Avdiivka, lângă Sieverne, Pervomaiske și Marinka. Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat operațiuni de asalt în apropiere de Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka) și Keramik (14 km nord de Avdiivka) pe 1 aprilie și că forțele ruse au continuat ofensivele la sud și sud-vest de Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) pe 31 martie. O sursă rusă a susținut pe 31 martie că Brigada Independentă cu Destinație Specială (fosta Brigadă a 3-a Independentă SPETSNAZ) a Corpului 1 de armată a lovit pozițiile ucrainene la nord de Vodyane. O sursă rusă a susținut pe 31 martie că forțele ruse au ocupat clădirea administrației Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka), deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestei afirmații.

image

UPDATE 04.21 Concentrarea forțelor ruse asupra operațiunilor ofensive de pe Marinka ar putea compromite ofensivele rusești în altă parte în regiunea Donețk. Statul Major ucrainean a raportat la 1 aprilie că forțele ruse au efectuat aproximativ 20 de atacuri în zona Marinka din cele aproximativ 70 pe care le-au efectuat în toată Ucraina. Ritmul relativ ridicat al operațiunilor ofensive rusești în jurul Marinka este probabil să deturneze forța de luptă și resursele pe care forțele ruse le-ar putea dedica altfel în încercările lor recente de a intensifica operațiunile în zona Avdiivka. Forțele ruse probabil au deturnat o parte din personal și resurse de la Bakhmut și probabil au decis să nu reia operațiunile ofensive la Vuhledar (la 30 km sud-vest de orașul Donețk) pentru a intensifica operațiunile în zona Avdiivka în speranța de a încercui așezarea. Operațiunile ofensive rusești în zona Marinka nu sprijină efortul rus de a încercui Avdiivka, totuși, iar forțele ruse ar trebui să avanseze mult dincolo de Marinka pentru ca ofensivele să aibă ca rezultat câștiguri semnificative din punct de vedere operațional sau chiar tactic. Forțele ruse au încercat să captureze Marinka de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei și de atunci au avansat doar aproximativ doi kilometri în așezare.

image

UPDATE 04.01 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk la 1 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Est ruse, Aleksandr Gordeev, a susținut că forțele ruse au respins o operațiune de recunoaștere în forță ucraineană într-o zonă nespecificată din vestul Oblastului Donețk. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 martie arată forțele ruse care trag cu muniții incendiare la Vuhledar.

UPDATE 03.51 Forțele ruse au continuat să construiască linii de apărare în sudul Ucrainei ocupate. Oficialul rus al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a publicat imagini pe 1 aprilie care arată zonele unităților de geniști în direcția Zaporijia. Radio Free Europe/Radio Liberty, Krym Realii și Skhemy au publicat imagini din satelit care arată că forțele ruse au construit noi fortificații în Crimeea de la începutul anului 2023. Imaginile arată că forțele ruse au construit apărări în spatele graniței administrative lângă punctul de control Armyansk, pe istmul Perekop, pe plajele Evpatoria și de-a lungul E97 și autostrăzilor E105. Imaginile din satelit publicate la 1 aprilie arată că forțele ruse au fortificat aeroportul Berdyansk cu tranșee și „dinți de dragon” și au construit apărări de-a lungul drumului care duce la aeroport de la începutul anului 2023. ISW a raportat anterior că forțele ruse continuă să construiască apărări în zonele din spate ale frontului, sugerând că forțele ruse ar putea fi îngrijorate de capacitatea lor de a ține teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.

image

UPDATE 03.41 Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în regiunile Zaporijia și Herson la 1 aprilie.

UPDATE 03.16 Rusia și-a început recrutarea semestrială la 1 aprilie, cea mai mare convocare de recrutare din 2016 și până acum. Este posibil ca Kremlinul să încerce să compenseze cotele de recrutare neîndeplinite din ciclul anterior de recrutare din toamna 2022. Grupul pentru Drepturile Omului din Crimeea a raportat că 10 dintre birourile de recrutare militare de ocupație din Crimeea nu au înrolat numărul așteptat de bărbați în timpul ciclului de recrutare anterior, aducând 1.932 de crimeeni sau 78,8% din cota necesară. Oficialii de ocupație din Crimeea au dislocat și 47 de bărbați cu servicii contractuale. Documentele semnate de oficialul interimar de recrutare militar de ocupație din Crimeea, Yevgeny Kutuzov, afirmă că Crimeea nu a putut îndeplini cota de recrutare din cauza începerii întârziate și a scurtării cu o lună a ciclului de recrutare din toamna anului 2022. Președintele rus Vladimir Putin a amânat recrutarea din toamna anului 2022 de la 1 octombrie la 1 noiembrie pentru a permite mobilizarea parțială. Kutuzov a menționat, de asemenea, că „ieșirea masivă de cetățeni” din Crimeea, deficitul de angajați și de finanțare în centrele de recrutare militară și „sabotarea evenimentelor de recrutare de către cetățenii de naționalitate tătară din Crimeea” au dus la eșecul ciclului de recrutare de toamnă. Kutuzov a remarcat, de asemenea, că multe unități medicale din Crimeea nu dispun de echipamente și specialiști autorizați de Ministerul rus al Apărării (MOD) pentru a administra examinări fizice pentru recrutare. Mobilizarea din septembrie 2022 a copleșit probabil centrele de recrutare militară rusă și a afectat negativ ciclul de recrutare amânat de toamnă.

UPDATE 02.34 Kremlinul își continuă eforturile de extindere a bazei industriale de apărare (DIB). Prim-ministrul rus Mihail Mișhustin a semnat un decret la 31 martie pentru a înființa o fabrică pentru repararea sistemelor de rachete și artilerie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-ar fi întâlnit cu miniştrii adjuncţi ai apărării cu privire la furnizarea de trupe cu muniţie. Șoigu a remarcat că Ministerul Apărării și Guvernul rus controlează toate livrările către formațiunile armate rusești și iau toate măsurile necesare pentru extinderea DIB. Șoigu a susținut că extinderea DIB a crescut deja producția rusă de arme convenționale și de înaltă precizie, în conformitate cu ordinele lui Putin. Şoigu a discutat şi despre eforturile de îmbunătăţire a eficienţei sistemului logistic rus. Recentele apariții publice ale lui Șoigu în legătură cu DIB-ul rus ar putea fi o încercare informațională de a-l convinge pe Putin și publicul rus că Ministerul Apărării din Rusia încearcă să restabilească prompt capacitățile industriale militare ale Rusiei. Fostul ofițer rus și critic avid al Kremlinului, Igor Girkin, a criticat anunțul lui Șoigu pentru neclaritatea sa și și-a exprimat îndoiala că Ministerul Apărării din Rusia a îmbunătățit semnificativ DIB. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că anunțul lui Șoigu a indicat că Rusia va putea în curând să mărească gradul de utilizare a obuzelor la aceleași niveluri observate în fazele incipiente ale războiului.

UPDATE 02.08 Rusia continuă să se confrunte cu lipsa de instructori necesari pentru a-și pregăti forțele pentru luptă. Un blogger rus a fost de acord cu alți bloggerii că Rusia nu oferă suficientă pregătire pentru geniștii personalului mobilizat. Bloggerul a propus ca Garda Națională Rusă (Rosgvardia) să pregătească personalul mobilizat cu abilități elementare de sgenist.

UPDATE 01.37 Oficialii ruși de ocupație continuă să deporteze copiii ucraineni în Rusia în cadrul schemelor de odihnă și reabilitare. Consilierul șefului Republicii Populare Lugansk (LNR) Rodion Miroshnik a susținut la 1 aprilie că încă 100 de copii și mame din teritoriile ocupate din Ucraina vor pleca în curând la sanatoriul Klyazma din regiunea Moscova, ca parte a programului „Noi îi ajutăm pe ai noștri”. Miroshnik a susținut că 20 de locuitori din Horlivka ocupată, regiunea Donețk se află în prezent la sanatoriul Klyazma din regiunea Moscova.

UPDATE 01.10 Personalitățile naționaliste ruse l-au criticat pe președintele belarus Alexander Lukașenko pentru că a evitat punerea în aplicare a eforturilor Statului Unirii dintre Rusia și Belarus încă de la mijlocul anilor 1990. Un fost parlamentar al Dumei de Stat ruse, Viktor Alksnis, a declarat că este alarmat de eforturile lui Lukașenko de a suprima organizațiile și sentimentele pro-ruse. Alksnis a criticat discursul lui Lukașenko din 31 martie, afirmând că toate declarațiile lui Lukașenko sunt ambigue cu privire la loialitatea lui față de Rusia. Fostul ofițer rus și critic avid, Igor Girkin, a declarat că Lukașenko pare a fi mai liniștit decât președintele rus Vladimir Putin, deoarece înțelege profunzimea crizei militare și economice care rezultă din „operațiunea militară specială” din Ucraina.

UPDATE 00.25 Un oficial rus de ocupație a recunoscut impactul negativ al fortificațiilor militare rusești asupra activităților agricole din Oblastul Herson ocupat. Șeful administrației de ocupație a Oblastului Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut la 1 aprilie că fortificațiile rusești de pe malul de est (stânga) al râului Nipro până la granița cu Crimeea ocupată trec prin terenuri agricole însămânțate și că acest lucru îngreunează în sezonul de primăvară lucrările de câmp în Oblastul Herson. Saldo a afirmat că fermierii din regiunea Herson s-au adaptat situației și că mașinile agricole funcționează lângă fortificațiile militare rusești.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au deportat peste 2.500 de prizonieri ucraineni din regiunea Herson în Rusia, în timp ce se retrăgeau de pe malul de vest (dreapta) al regiunii Herson în toamna anului 2022. The New York Times a raportat la 1 aprilie că forțele ruse au deportat peste 2.500 de prizonieri din penitenciarele locale de pe malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson și i-au distribuit coloniilor de închisori din toată Rusia, în primul rând în sudul Rusiei. Prizonierii ucraineni s-ar fi confruntat cu bătăi în centrele de detenție din Crimeea ocupată imediat după deportarea lor din regiunea Herson. Deținuții ucraineni au raportat că reprezentanții Wagner nu au încercat să-i recruteze ca parte a campaniei de recrutare a închisorilor din toamna anului 2022 a lui Wagner în închisorile rusești. Deținuții au raportat, de asemenea, că s-au confruntat cu arestări din nou și amenzi la eliberarea din închisorile rusești pentru presupusa încălcare a legilor rusești privind imigrația. Nu este clar câți dintre acești prizonieri ucraineni din regiunea Herson rămân în Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite