LIVE TEXT | Război în Ucraina. 54 de tiruri ruseşti asupra regiunii Herson doar în 24 de ore. Lukașenko îl ceartă pe Zelenski

0
0

Rusia a îndepărtat probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și a lansat rachetele fără focoase către ținte din Ucraina.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21.40 Vechea artilerie antiaeriană capătă o nouă relevanță pe câmpul de luptă din Ucraina

De la atacul Rusiei din februarie, avioane militare, rachete și drone au inundat spațiul aerian al Ucrainei și ambele părți au apelat la tunuri antiaeriene de fabricație veche pentru a-și consolida apărarea. Vechea artilerie antiaeriană a fost readusă la viață în cadrul efortului de a doborî dronele care sunt mai lente și zboară la altitudini joase, relatează Insider.

Atât forțele rusești, cât și cele ucrainene descoperă că au nevoie de o cantitate mare de arme de apărare aeriană - inclusiv de tunuri antiaeriene de tehnologie relativ slabă - pentru a face față avioanelor de luptă, elicopterelor, dronelor și rachetelor care străbat spațiul aerian al Ucrainei.

Continuarea aici

UPDATE 20.31 Lukașenko îl ceartă pe Zelenski că pune condiții „gigantului Rusia” pentru negocieri

Aleksandr Lukașenko consideră că Ucraina ar trebui să se așeze la masa negocierilor și că face o „greșeală" prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia.

  În cadrul unui interviu acordat televiziunii de stat ruse, președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a spus că „greșeala ucrainenilor, a (președintelui) Volodimir Zelenski, este că încalcă principiile clasice ale procesului de negociere. Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia. Ei bine, nu poți pune condiții în avans”. Detalii aici

UPDATE 19.35 Peste 1.000 de persoane, puse oficial sub acuzare pentru crime de război pe teritoriul Ucrainei

Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvărșirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei susține primul adjunct al șefului Departamentului de Investigație a Poliției Naționale din Ucraina, potrivit Agerpres.

Serhii Panteleev a precizat că autoritățile ucrainene au colectat suficiente probe pentru a finaliza anchetele în cazul celor peste 1.000 de dosare de crime de război, comise de militarii ruși în timpul războiului.

„Scopul Departamentului de investigaţii constă nu numai în a stabili crima, în a strânge probe, a examina cadavrele şi a face expertize. Rezultatul final trebuie să fie identificarea criminalului de război şi strângerea de probe pentru a-l putea acuza. Într-o scurtă perioadă de timp, după eliberarea teritoriilor ocupate, s-au strâns probe şi, împreună cu procurorii, am pus acuzaţie mai mult de 1.000 de criminali de război din Federaţia Rusă", a afirmat Panteleev pentru Agerpres. Detalii aici

UPDATE 19.16 Rușii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie: „Fură tot ce pot”

Trupele rusești s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

O asemenea decizie ar însemna o schimbare majoră pe frontul din regiunea sudică ucraineană Zaporojie, unde linia de contact dintre trupele ruse şi cele ucrainene a rămas aproape neschimbată în ultimele luni, în timp ce bombardamentele repetate în zona centralei nucleare pentru care cele două tabere se acuză reciproc continuă să provoace temeri asupra riscului unui nou Cernobâl, transmite Agerpres. Detalii aici

UPDATE 17.03 54 de tiruri ruseşti asupra regiunii Herson doar în 24 de ore. Electricitatea aproape restabilită la Kiev

După retragerea din zona Hersonului situată în stânga fluviului Nipru, invadatorii ruşi şi-au intensificat bombardamentele asupra acesteia, a declarat duminică şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Herson, Iaroslav Ianuşevici, indicând că numai în ultimele 24 de ore ruşii au efectuat 54 de lovituri asupra teritoriului regiunii, ucigând o persoană şi rănind alte două, între care un copil, potrivit Unian şi DPA. Detalii aici

UPDATE 16.01 NATO, mai unit ca oricând după atrocitățile comise de Rusia în Ucraina, spun oficiali de la Bruxelles

Războiul din Ucraina, mai ales prin prisma atrocităților comise de Rusia, a creat un grad de unitate în cadrul NATO, dar și un nivel de cooperare între membrii Alianței și UE care i-a luat prin surprindere pe oficialii de la Bruxelles, relatează BBC.

În urmă cu șase luni „nici nu se punea problema să anticipez gradul de unitate în rândurile noastre pe care îl avem acum”, a dezvăluit sub rezerva anonimatului un oficial SUA la Bruxelles.

Luni de zile presa occidentală a lansat predicții sumbre cu privire la sprijinul pe cale să se destrame pentru Ucraina în urma așa-numitei „oboseli” legate de războiul din Ucraina, după cinci luni de ostilități.

Apoi au urmat alte previziuni pesimiste privind diminuarea sprijinului individual al guvernelor occidentale față de eforturile Kievului de a respinge agresiunea rusească pe fondul creșterii abrupte al costului vieții și al prețurilor șocante la energie. Detalii aici

UPDATE 13.44 Ucraina trage într-o zi câte obuze folosea NATO într-o lună în Afganistan. Occidentul încearcă să găsească soluții mai ieftine

Un oficial NATO susține că Ucraina a ajuns la capacitatea de a trage zilnic mii de obuze de artilerie împotriva celor care au invadat țara, în timp ce forţele NATO în Afganistan trăgeau 300 de obuze pe zi.

Potrivit unor responsabili NATO, cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă. În Afganistan, forţele NATO ar fi putut trage până la 300 de obuze de artilerie pe zi şi nu aveau probleme cu apărarea antiaeriană.

Dar Ucraina poate trage mii de obuze zilnic şi rămâne îngrijorată pentru apărarea antiaeriană împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor de fabricaţie iraniană. Detalii aici

UPDATE 12.44 Ucraina: Sirene de raid aerian, în timp ce rachete ruseşti lovesc regiunea Kryvyi Rih

Regiunea Kryvyi Rih (Krivoi Rog) din sudul Ucrainei a fost ţinta unui atac cu rachete din partea Rusiei, au anunţat duminică autorităţile locale, citate de agenţiile de presă Unian şi DPA.

Două rachete au distrus o facilitate a infrastructurii de transport duminică dimineaţă, a indicat şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Kryvyi Rih, Oleksandr Vilkul, pe contul său de Telegram, indicând că în prezent militarii încearcă să stabilească tipul rachetelor trase.

"S-au înregistrat pagube semnificative, nu există nicio posibilitate de deplasare pe calea ferată acum", a anunţat responsabilul districtual Evgheni Sitnicenko, în cursul telemaratonului de dimineaţă la posturile de televiziune ucrainene, adăugând că au fost avariate şi câteva case de locuit din apropierea căii ferate, dar că nicio persoană nu a fost ucisă.

Agenţia de presă Unian precizează că în regiunea Kryvyi Rih a fost lovită infrastructura feroviară din aşezarea Lozovaţkaia cu doua rachete.

Administraţia militară regională a cerut populaţiei să se refugieze în adăposturi antiaeriene.

O alertă de raid aerian a fost emisă duminică dimineaţă pentru mai multe zone din estul şi sudul Ucrainei.

Districtul Nikopol, la nord de fluviul Nipru, a fost lovit cu obuze şi artileria grea, potrivit unor surse ucrainene.

Regiunea Dnipropetrovsk a fost ţinta a cinci atacuri ruseşti cu lansatoare multiple de rachete şi artilerie grea, a declarat la rândul său guvernatorul regiunii Valentin Reznicenko, citat de Reuters. Mai multe case şi alte imobile au fost distruse, dar nu au fost raportate victime.

În timpul nopţii, două rachete au lovit o fermă într-o suburbie a oraşului Zaporojie, din sudul ţării, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE 11.24 Ucraina utilizează la fel de multă artilerie într-o zi ca NATO în Afganistan într-o lună

Ucraina poate trage zilnic mii de obuze de artilerie împotriva invadatorilor ruşi, în timp ce forţele NATO în Afganistan trăgeau 300 de lovituri pe zi, transmite agenţia de presă Ukrinform, citând publicaţia americană The New York Times.

Potrivit unor responsabili NATO, cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă.În Afganistan, forţele NATO ar fi putut trage până la 300 de obuze de artilerie pe zi şi nu aveau probleme cu apărarea antiaeriană.

Dar Ucraina poate trage mii de obuze zilnic şi rămâne îngrijorată pentru apărarea antiaeriană împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor de fabricaţie iraniană.

"O zi în Ucraina echivalează cu o lună sau chiar mai mult în Afganistan", declară Camille Grand, expert în apărare în Consiliul european pentru relaţii externe, fost până de curând secretar general adjunct al NATO pentru investiţiile în apărare.

UPDATE 10.33 Kremlinul se așteaptă la pierderi de 100.000 de soldați până la primăvară

Kremlinul se așteaptă să aibă pierderi estimate la 100.000 de soldați în timp ce plănuiește să stabilizeze frontul pe timpul iernii și să reia ofensiva în primăvară cu noi recruți, a relatat site-ul independent iStories, citat de Meduza.

Informația a fost dezvăluită de o sursă din FSB (serviciile de securitate ruse) și o alta din Statul Major de la Moscova. Ambele au făcut aceeași estimare. Detalii aici

UPDATE 09.38 Ninsori așteptate la Kiev, unde alimentarea cu electricitate este în continuare perturbată

Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană şi în jurul acesteia nu au decât acces limitat la electricitate şi căldură, relatează Reuters.

Operatorul reţelei naţionale de electricitate, Ukrenergo, a anunţat sâmbătă că producţia de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum şi că sunt necesare restricţii şi întreruperi de curent în întreaga ţară.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că există restricţii privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei şi în Kiev, pentru "mai mult de 100.000" de consumatori în fiecare dintre regiuni.

"Dacă consumul creşte seara, numărul de întreruperi ar putea să crească de asemenea", a explicat Zelenski în discursul său video cotidian, difuzat în cursul nopţii.

"Aceasta arată încă o dată cât de important este acum să economisim energia electrică şi să o consumăm într-un mod raţional", a spus preşedintele ucrainean, adresându-se concetăţenilor săi.

Serghei Kovalenko, directorul de operaţiuni de la Yasno, compania care furnizează energie electrică Kievului, a declarat că situaţia s-a ameliorat într-o oarecare măsură în oraş, dar rămâne totuşi "destul de complicată". El a indicat că locuitorii capitalei ucrainene ar trebui să aibă curent electric cel puţin patru ore pe zi.

"Dacă nu aţi avut ieri (sâmbătă) cel puţin patru ore de energie electrică, scrieţi DTEK Kyiv Electricity Networks, colegii vă vor ajuta să stabiliţi care este problema", a scris Serghei Kovalenko pe Facebook.

UPDATE 08.21 32 de morți în regiunea Herson și cel puțin 13 răniți în Dnipro

Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters.

Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.

"Bombardamentele ruseşti zilnice distrug oraşul şi ucid locuitorii paşnici. În total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson după retragere", a declarat şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, într-o postare pe Facebook.

"Mulţi oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale ţării. Însă mulţi locuitori rămân în casele lor şi trebuie să le oferim cea mai mare siguranţă posibilă", a continuat el, spunând că poliţia este din nou la datorie în regiune.

UPDATE 06.40 Forțele ruse folosesc probabil rachete de croazieră inerte Kh-55 în campania lor masivă de bombardament cu rachete împotriva infrastructurii critice ucrainene, subliniind și mai mult epuizarea arsenalului de arme de înaltă precizie al armatei ruse. Ministerul Apărării al Regatului Unit a raportat pe 26 noiembrie că Rusia va îndepărta probabil focoasele nucleare de la vechile rachete Kh-55 și va lansa rachetele fără focoase către ținte din Ucraina. Ministerul Apărării din Regatul Unit a sugerat că forțele ruse probabil lansează rachetele inerte ca momeală pentru a devia apărarea antiaeriană ucraineană. Oficialii ucraineni au raportat anterior că de la jumătatea lunii octombrie, forțele ruse au folosit pe scară largă varianta non-nucleară a sistemului de rachete, Kh-55, pentru a efectua lovituri asupra infrastructurii critice ucrainene. Utilizarea probabilă de către armata rusă a unui sistem de arme strategic în rolul de momeală pentru apărarea antiaeriană ucraineană coroborează raportarea anterioară a ISW conform căreia armata rusă și-a epuizat în mod semnificativ arsenalul de rachete de înaltă precizie.

UPDATE 06.01 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive împotriva contraofensivelor ucrainene aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse desfășoară operațiuni de apărare active la nord-vest de Svatove în direcția Kupyansk și la vest de Kreminna în direcția Lyman. Sursele ruse au continuat să discute despre progresele marginale ale Rusiei în Novoselivske, la 15 km nord-vest de Svatove. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ruse au respins atacurile ucrainene asupra Kolomychikha (10 km vest de Svatove) și Ploshchanka (15 km nord de Kreminna). Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Serhiy Haidai, a remarcat că trupele ucrainene continuă să împingă forțele rusești din jurul Svatove și Kreminnei, parțial din cauza calității scăzute și a incoerenței recruților ruși mobilizați care operează în zonă. Haidai a raportat că trupele ucrainene se apără în plus împotriva atacurilor ruse continue asupra Bilohorivka, la 10 km sud de Kreminna.

image

UPDATE 05.22 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în jurul lui Bakhmut pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești lângă Bakhmut, la 4 km sud de Bakhmut, lângă Opytne și la 18 km nord-est de Bakhmut, lângă Soledar, Bakhmutske și Yakovlivka. Un blogger militar rus a postat o hartă susținând că forțele ruse controlează Opytne, deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să coroboreze această afirmație. Surse ruse și ucrainene au continuat să susțină că, în prezent, noroaiele încetinesc operațiunile în zona Bakhmut. Un blogger rus a susținut că luptele acerbe dintre forțele ucrainene și ruse au continuat la periferia de sud a Bakhmutului.

image

UPDATE 04.53 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 23 km sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Krasnohorivka și Nevelske. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au continuat și operațiunile ofensive în direcția Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Imagini geolocalizate postate pe 26 noiembrie arată forțele ucrainene lovind tancurile rusești în avans la sud-vest de Novoselivka Druha (9 km nord-est de Avdiivka).

UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețkului și estul oblastului Zaporizhia pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive active în aceste zone. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene la 79 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Mykilske și Vremivka, în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile de artilerie de rutină și loviturile aeriene de-a lungul liniei de contact în Donețk și estul Zaporijiei.

UPDATE 03.34 Forțele ruse au continuat să construiască fortificații în estul Oblastului Herson și au efectuat focuri de artilerie de rutină împotriva zonelor de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își întăresc pozițiile de-a lungul unei linii de coastă nespecificate, probabil referindu-se la litoralul Mării Negre și pregătesc o apărare în profunzime. Se pare că forțele ruse mută sistemele MLRS și S-300 mai aproape de orașul Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse ar putea intenționa să crească ritmul loviturilor cu rachete și rachete antiaeriene împotriva țintelor terestre la nord de râul Nipru în zilele următoare. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au bombardat orașele Herson, Antonivka, Chornobaivka și Beryslav – toate pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru.

UPDATE 03.15 Forțele ucrainene au continuat să lovească concentrările de forțe și mijloacele militare rusești în zonele din spatele rusești din sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții rusești din Melitopol, regiunea Zaporizhia, rănind 50 de militari ruși și două depozite în raionul Vasylivskyi, rănind 130 de militari și distrugând șapte echipamente. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții rusești în Mykhailivka, la periferia nordică a Melitopolului, pe 25 noiembrie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lovit Chaplynka (la 40 km sud de Nova Kakhovka pe ruta T2202 Nova Kakhovka-Armiansk) și Skadovsk (intersecția R57-T2213 pe ruta Herson City-Skadovsk) în regiunea Herson.

Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri de rutină cu artilerie și rachete la vest de Hulyaipole și în regiunile Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 26 noiembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Dnipro. Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au bombardat Ochakiv, la mai puțin de 5 km nord de Capul Kinburn. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au bombardat Nikopol și Marhanets, regiunea Dnipropetrovsk.

image

UPDATE 02.27 Kremlinul continuă să răspundă în mod disproporționat la o rezistență internă limitată la războiul Rusiei din Ucraina. O sursă proeminentă de știri rusă a raportat pe 25 noiembrie că autoritățile ruse au creat trei controale suplimentare ale poliției și au trimis aproape o duzină de poliție și personal al Serviciului Federal de Protecție (FSO) pentru a patrula zidurile Kremlinului non-stop, după ce o persoană neidentificată a scris „nu războiului” pe zidul Kremlinului. Amploarea unui astfel de răspuns indică îngrijorarea continuă a Kremlinului cu privire la rezistența internă și angajamentul de a modela spațiul informațional intern și/sau pentru securitatea Kremlinului însuși.

UPDATE 01.16 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a raportat că s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 25 noiembrie și a susținut că au discutat despre participarea unităților cecene la războiul din Ucraina și crearea de noi unități militare ruse și Rosgvardia formate din personal cecen. ISW a raportat anterior că Ramzan Kadyrov își promovează în mod curent eforturile de a crea structuri militare paralele bazate pe ceceni. Oficialii ruși ar putea promova în continuare structurile militare paralele existente ale lui Kadyrov și eforturile lui Sarkisyan de a crea o companie militară privată care să contracareze influența tot mai mare a lui Prigozhin, despre care ISW a evaluat anterior că folosește propriile sale structuri militare paralele pentru a se impune ca o figură centrală în comunitatea ultranaționalistă rusă pro-război. Oficialii ruși ar putea încerca să contrabalanseze influența finanțatorului Grupului Wagner Evgheni Prigojin prin promovarea altor structuri militare paralele. Direcția ucraineană principală de informații (GUR) a raportat pe 26 noiembrie că oficialii ruși l-au numit pe un om de afaceri pro-Kremlin, legat de Viktor Ianukovici, Armen Sarkisyan, ca nou administrator al închisorilor din teritoriile ocupate de ruși din Ucraina și că Sarkisyan intenționează să-și folosească rolul pentru a crea o nouă „companie militară privată”. GUR a raportat că Sarkisyan și-a modelat efortul de a crea o nouă companie militară privată pe baza recrutării de prizonieri de către Grupul Wagner în Federația Rusă și că omul de afaceri ruso-armean Samvel Karapetyan sponsorizează efortul. Karapetyan este proprietarul companiei Tashir Holding, un subcontractant de lungă durată pentru compania energetică de stat rusă Gazprom. GUR a raportat că încercarea lui Sarkisyan de a crea o nouă structură militară privată este o încercare de a crea o contrapondere la monopolul de facto al lui Prigojin în domeniul companiilor militare private ruse. Este probabil ca oficiali ruși de rang înalt să fi aprobat eforturile lui Sarkisyan, deoarece companiile militare private sunt ilegale în Rusia.

UPDATE 00.35 Oficialii ruși continuă eforturile de a deporta copiii în Rusia sub masca unor scheme de reabilitare medicală și programe de adopție. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 26 noiembrie că administrația de ocupație rusă din regiunea Lugansk a efectuat examinări medicale la 15.000 de copii cu vârste cuprinse între doi și 17 ani și a constatat că 70% dintre copii (10.500) au nevoie de „asistență medicală specială”, care cere ca ei să fie îndepărtați în Rusia pentru „tratament”. Centrul de Rezistență a declarat că oficialii ruși intenționează că aceste scheme de deportare forțată să atragă familiile copiilor în Rusia pentru a-și lua copiii după ce copiii primesc tratamente, moment în care Centrul de Rezistență a evaluat că oficialii ruși vor împiedica acele familii să se întoarcă acasă în Ucraina. Raportul Centrului este în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW conform căreia oficialii ruși desfășoară o campanie de depopulare deliberată în teritoriile ucrainene ocupate.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a postat, de asemenea, un fragment dintr-un film documentar care relatează povestea copiilor pe care i-a adoptat de la Mariupol. Lvova-Belova a fost în mare parte în fruntea efortului rus concertat de a îndepărta copiii ucraineni de pe teritoriul ucrainean și de a-i adopta în familiile rusești, ceea ce poate constitui o încălcare a Convenției de la Geneva, precum și o campanie deliberată de curățare etnică. Documentarul lui Lvova-Belova este probabil menit să dea legitimitate adoptării în curs de desfășurare a copiilor ucraineni în familiile rusești, așa cum pretextul necesității medicale este probabil menit să justifice deportările în masă a copiilor ucraineni pe teritoriul rus.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ritmul general al operațiunilor de-a lungul liniei de front a încetinit în ultimele zile din cauza deteriorării condițiilor meteorologice, dar este probabil să crească începând cu următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce temperaturile scad și solul îngheață în tot teatrul de operațiuni. Rapoartele ucrainene și rusești din zonele critice din prima linie din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vuhledar, indică faptul că operațiunile de ambele părți sunt în prezent blocate de ploile abundente și de noroiul puternic, rezultat. Temperaturile sunt prognozate să scadă în toată Ucraina în cursul săptămânii viitoare, ceea ce probabil va îngheța pământul și va accelera ritmul luptei pe măsură ce mobilitatea crește pentru ambele părți. Temperatura din zonele din nord-estul Ucrainei, cum ar fi de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, va scădea până la maxime zilnice apropiate sau sub nivelul de îngheț între 28 noiembrie și 4 decembrie. Va dura probabil câteva zile de temperaturi constante de îngheț pentru a se solidifica pământul, ceea ce înseamnă că, condițiile solului vor fi susceptibile să permită creșterea ritmului operațiunilor în toată Ucraina în cursul weekendului 3-4 decembrie și în săptămâna următoare. Nu este clar dacă oricare dintre părți planifică sau se pregătește în mod activ să reia operațiunile ofensive sau contraofensive majore în acel moment.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri