LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia lansează 36 de bombe ghidate deasupra Ucrainei: Cel puțin șase morți la Harkov. Pierderile Moscovei, estimate la 190.000 de soldați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rușii au lansat 36 de bombe ghidate - un record pentru o singură zi - asupra unor regiuni din sudul Ucrainei. La Harkov, în nord-estul Ucrainei, 6 persoane au fost ucise, iar ale 14 rănite în urma unei lovituri aeriene asupra unui depozit poștal. Serviciile secrete britanice afirmă că rușii au pierdut între 150.000 și 190.000 de soldați, care au fost fie uciși, fie răniți.

Război în Ucraina FOTO Profimedia
Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE Zelenski îi mulțumește emirului Qatarului pentru repatrierea unor cetățeni ucraineni

Volodimir Zelenski i-a mulțumit emirului Qatarului pentru rolul jucat de statul său în repatrierea unor cetățeni ucraineni deportați în Rusia.

Președintele ucrainean a transmis mulțumirile sale într-o conversație telefonică purtată duminică.

Cei doi lideri de stat au mai discutat totodată despre situația din Orientul Mijlociu, unde Qatarul încearcă de asemenea să medieze eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas.

UPDATE Luptătorii lui Kadîrov, acuzați de jafuri

Paramilitarii liderului cecen Ramzan Kadîrov jefuiesc populația din orașul Tokmak, oraș din regiunea Zaporojie aflat sub ocupația forțelor armate ale Rusiei.

Potrivit unui grup de partizani, luptătorii ceceni nu participă la ostilitățile de pe front, ci doar bărbații mobilizați din diverse regiuni sărace ale Rusiei.

În schimb, ei se dedau jafurilor, punând în pericol viețile civililor.

UPDATE Rusia va furniza Ungariei şi Chinei cantităţi suplimentare de gaze

Gazprom va furniza la iarnă cantităţi suplimentare de gaze Ungariei şi Chinei, a anunţat duminică preşedintele - director general Alexei Miller, conform agenţiei TASS preluate de Reuters.

Miller a afirmat într-un interviu televizat că livrările suplimentare ale Gazprom către Ungaria se ridică la 1,3 miliarde de metri cubi de gaze. China urmează să primească încă 600 de milioane de metri cubi peste obligaţiile contractuale. Detalii aici

UPDATE Aproape 300.000 de ruși, uciși sau răniți în Ucraina

Aproape 300.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, arată două estimări.

Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă noi pierderi umane și materiale grele pentru ruși: 790 de soldați, 16 tancuri și 55 de vehicule blindate. Majoritatea acestor pierderi au fost înregistrate în zona localității Avdiivka, regiunea Donețk, unde rușii și-au concentrat eforturile în ultimele săptămâni.

Totuși, pierderile anunțate sâmbătă erau în scădere față de cele de vineri, cu 1.380 de soldați, 55 de tancuri, 120 de vehicule blindate, 29 de piese de artilerie, patru lansatoare multiple de rachete și 33 de alte vehicule.

Potrivit Statului Major General al armatei ucrainene, Moscova a pierdut 293.830 de soldați de la începutul invaziei.

Informațiile colectate de serviciile secrete britanice confirmă bilanțul furnizat de partea ucraineană, dar într-un mod mai explicit. Detalii aici

UPDATE 35 de atacuri rusești respinse la Avdiivka

Forțele ucrainene au respins sâmbătă 35 de atacuri ale rușilor în apropiere de Avdiivka și Mariinka, în regiunea Donețk.

„Invadatorii nu renunță la încercările lor de a asedia Avdiivka, dar războinicii noștri își mențin poziția și provoacă pierderi semnificative forțelor inamice”, a declarat colonelul Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al grupului de trupe „Tavria”.

„Eforturile ofensive ale inamicului în apropiere de Keramik, Avdiivka, Stepove, Tonenke și Pervomaiske nu au dat niciun rezultat. Mai mult de 15 atacuri inamice au fost respinse. Se înregistrează eforturi de asalt în apropiere de Marinka, Krasnohorivka și Pobieda. Sunt peste 20 de asalturi și toate au eșuat”, a precizat colonelul Ștupun.

UPDATE Rusia atacă Ucraina cu rachete și drone

Rusia a atacat Ucraina cu drone de asalt şi rachete ghidate şi antiaeriene, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar forţele de apărare ucrainene au reuşit să doboare patru dintre ele.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat într-un comunicat postat pe Telegram că au înregistrat opt lansări de rachete S-300 dinspre regiunea Belgorod şi teritoriile ocupate temporar din regiunea Doneţk. Detalii aici

UPDATE Record de bombe ghidate lansate de ruși într-o singură zi

Forțele Aeriene Ruse au lansat sâmbătă un număr record de bombe ghidate pentru o singură zi, și anume 36.

Patru bombe, fiecare cu un echivalent de 500 de kilograme de TNT, au lovit un sat din regiunea Herson, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional „Sud” al armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.

UPDATE Jens Stoltenberg insistă ca Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat sâmbătă cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, despre situaţia din Orientul Mijlociu şi ratificarea aderării Suediei la alianţa nord-atlantică, pe care Ankara nu a aprobat-o încă, la fel ca Ungaria.

„Am discutat cu preşedintele Erdogan despre terorism şi despre situaţia din Orientul Mijlociu. Suntem de acord că trebuie să luptăm împotriva terorismului şi să protejăm civilii. Salut faptul că ajutoarele de urgenţă sosesc acum în Gaza. Am mai vorbit despre aderarea Suediei la NATO”, a explicat Stoltenberg într-un mesaj pe X (fostul Twitter).

Turcia şi Ungaria sunt singurele două ţări NATO care nu au finalizat încă ratificarea intrării Suediei în alianţă. Mai mult, premierul ungar Viktor Orban a declarat la 25 septembrie că ţara sa „nu se grăbeşte”.

UPDATE Moscova cere oficialilor ruși să cumpere doar mașini Lada sau chinezești

Guvernul rus a publicat o listă de automobile produse local, toate mărci ruseşti sau chineze, pe care oficialii statului ar trebui să le cumpere, transmite Reuters.

Constructorii chinezi de automobile au cucerit o cotă importantă pe piaţa din Rusia, după ce producători precum Renault şi Nissan au plecat de pe această piaţă. În replică la sancţiunile occidentale, Rusia a introdus şi ea sancţiuni care să vizeze corporaţiile occidentale.

Cotidianul rus Kommersant a dezvăluit anul acesta că Kremlinul le-a cerut oficialilor implicaţi în alegerile prezidenţiale din 2024 să înceteze să mai folosească telefoane iPhone, pentru că există îngrijorări că aceste dispozitive sunt vulnerabile la atac din partea agenţiilor occidentale de informaţii. Detalii aici

UPDATE Cel puțin șase morți și 14 răniți în urma unui atac rusesc în Harkov

Cel puțin șase morți și 14 răniți în urma unui atac al forțelor ruse cu rachete asupra unui depozit poștal în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, informează AFP, scrie Agerpres.  Detalii aici

„Cele şase persoane ucise şi 14 rănite în atacul ocupanţilor erau angajaţi ai companiei care se aflau în interiorul terminalului Nova Poshta“, a transmis guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

UPDATE Rușii mizează pe atacuri aeriene și din artilerie

Forțele Armate ale Federației Ruse au executat mai multe lovituri aeriene, cu rachete și artilerie în pozițiile în care erau concentrate trupele ucrainiene pe direcția sud Donețk. Rușii afirmă că au neutralizat aproximativ 140 de militari, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Vostok, Oleg Cehov, scrie TASS.

Oleg Cehov a adăugat, de asemenea, că forțele armate ruse au oprit două încercări de a avansa a grupurilor de infanterie ale armatei ucrainiene și un grup de recunoaștere a fost distrus.

UPDATE Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina din Malta, anunță Zelenski

Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina, organizată de Kiev în Malta la sfârşitul săptămânii viitoare, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Detalii aici

Malta a anunţat vineri că va găzdui o reuniune pentru pace, la solicitarea preşedinţiei ucrainene, în perioada 28-29 octombrie. Alte astfel de evenimente au avut loc anul acesta în Arabia Saudită şi Danemarca.

UPDATE De ce ar putea fi semnificativ câștigul Kievului pe malul estic al Niprului

Luptătorii ucraineni de pe linia frontului spun că trupele nu numai că au trecut în teritoriul ocupat de Rusia, dar au ocupat o poziție, aparent pentru prima dată, pe malul estic (sau stâng) al fluviului Nipru, apărat cu înverșunare, în regiunea Herson. Detalii aici

Trupele ucrainene au debarcat pe malul estic al Niprului FOTO Profimedia
Trupele ucrainene au debarcat pe malul estic al Niprului FOTO Profimedia

Evoluția este potențial semnificativă. Contraofensiva Ucrainei are ca scop să taie teritoriul ocupat de Rusia, creând un coridor terestru către peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o - ilegal - în 2014.

UPDATE O înregistrare video cutremurătoare arată un soldat rus, condamnat la moarte, într-o terifiantă cursă de-a șoarecele și pisica cu o dronă ucigașă ucraineană

O înregistrare video dramatică publicată pe Telegram pare să arate o dronă ucraineană care vânează un soldat rus, subliniind teroarea cu care se confruntă soldații din cauza noilor tehnologii de pe câmpul de luptă, notează Insider, citat de Yahoo News. Detalii aici

UPDATE Rusia pregătește o nouă ofensivă, potrivit serviciilor estoniene de informații. Ultimele evoluții de pe câmpul de luptă din Ucraina

Rusia dispune în prezent de proiectile de artilerie pentru un încă an de ostilități active în Ucraina. Pe de altă parte, intensificarea angajării forțelor sale în zonele Avdiivka (regiunea Donețk) și Kupiansk (regiunea Harkov) ar putea indica indica pregătirea unei noi ofensive, potrivit serviciilor estoniene de informații, citate de Ukrainska Pravda. Detalii aici

UPDATE Kuleba, despre salutul dintre premierul ungar și Putin: „Sper că Orban s-a spălat măcar pe mâini după”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a comentat vineri întâlnirea dintre premierul ungar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, care a avut loc la Beijing. Kuleba a spus că speră că Orban și-a spălat și dezinfectat mâinile după ce a dat mâna cu Putin. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite