LIVE TEXT | Război în Ucraina. Regiunea rusă Belgorod, scena unei insurecții: Kievul lansează un apel la predarea soldaților ruși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al contraspionajului militar ucrainean, Andrii Iusov, spune că militanți anti-Kremlin au lansat în Belgorod o operațiune de „eliberare de sub așa-numitul regim Putin”, iar noi acțiuni de acest tip nu sunt excluse pe viitor. Șeful său, generalul Kirilo Budanov, le-a transmis soldaților ruși să se predea până când situația nu se agravează de tot pentru ei.

Lansator de rachete Grad FOTO Profimedia
Lansator de rachete Grad FOTO Profimedia

UPDATE 21.52 Putin, uitându-se la o hartă a Imperiului Rus: Ucraina nu a existat în istoria omenirii până la URSS

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Ucraina nu a existat 'în istoria omenirii' până la crearea sa de către Uniunea Sovietică, în 1922, una dintre principalele justificări ale Kremlinului pentru intervenţia sa militară din ţara vecină, relatează EFE.

'Autorităţile sovietice au creat Uniunea Sovietică. Este un fapt bine cunoscut. Iar până atunci nu a existat nicio Ucraină în istoria omenirii', a declarat Putin în cursul unei întâlniri cu preşedintele Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin. Detalii aici

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21.23 Războiul a ajuns în curtea lui Putin. Grupările armate ruseşti care luptă alături de soldații ucraineni

Incursiunea unităţilor de sabotori în regiunea rusă Belgorod, acţiune revendicată de două grupări armate ruseşti anti-Kremlin, a adus în prim-plan rolul voluntarilor ruşi care luptă de partea ucraineană, scrie EFE.

Agenţia de presă citată prezintă, într-un material redat de Agerpres, principalele grupări armate de voluntari ruşi şi de alte etnii din spaţiul post-sovietic care luptă de partea Kievului. Detalii aici

UPDATE 20.14 NATO anunță că nu participă la conflict dacă antrenează ucrainenii pentru operarea avioanelor F-16

Antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricaţie americană, nu face din Alianţa Nord-Atlantică parte la conflict, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

„Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept”, le-a declarat el jurnaliştilor. „Aceasta nu face ca NATO şi aliaţii din NATO să fie parte a conflictului”, a insistat Stoltenberg. Detalii aici

UPDATE 19.45 Viktor Orban insistă că Ucraina nu va câștiga pe câmpul de luptă

„Privind realitatea în față, uitându-ne la cifre, privind împrejurările și faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, este evident că nu va exista nicio victorie pentru bieții ucraineni pe câmpul de luptă”, a declarat Viktor Orban, citat de Bloomberg.

„Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Privind ce se întâmplă în prima linie, pentru noi este evident că soluția câmpului de luptă nu funcționează”, a afirmat Viktor Orban referindu-se la războiul din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 18.43 Combatanții anti-Putin care au acționat în Belgorod: Mitul că Rusia este puternică, spulberat încă o dată

Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși apreciază că raidul pe care l-au lansat luni în regiunea Belgorod, situată la granița cu Ucraina, expune slăbiciunile Rusiei lui Putin.

„Armata rusă a fost incapabilă să înfrunte grupul de voluntari patrioţi care au luat armele şi nu s-au temut să înfrunte deschis regimul de la Moscova de dragul viitorului liber al Rusiei”, a transmis marţi Legiunea de Eliberare a Rusiei pe canalul său de Telegram.

Raidul „a spulberat încă o dată mitul că cetăţenii ruşi sunt în siguranţă şi că Rusia este puternică”, a insistat Legiunea de Eliberare a Rusiei, neexcluzând noi acţiuni de acest tip în viitor.

La rândul său, Corpul Voluntarilor Ruşi a emis în paralel o declaraţie în care dă asigurări că „ţara este pregătită pentru schimbări”Detalii aici

UPDATE 17.15 Alianța militară a lui Putin se destramă. „Mini-NATO”, pe cale să facă implozie

Armenia s-ar putea retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care se află sub conducerea Moscovei, a avertizat luni premierul Nikol Pașinian, relatează Newsweek.

OTSC este o alianță militară formată din șase țări post-sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan. Mai mult decât atât, această organizație a fost comparată cu o variantă mai mică a Alianței Atlanticului de Nord (NATO).

Erevan și Moscova au prezentat o relație apropiată, însă există tensiuni tot mai mari în culise între cele două țări din pricina lipsei de asistență din partea liderului de la Kremlin, conform premierului armean, în neînțelegerile dintre Armenia și Azerbaidjan.

În anul 2020, Armenia și Azerbaidjan au purtat un conflict de șase săptămâni. Începând din acel moment, problemele au continuat, iar în anul 2021 Erevanul a învinuit Baku că a desfășurat trupe pe teritoriul său și a solicitat, dar fără succes, ca Organizația Tratatului de Securitate Colectivă să dezaprobe această mișcare. Detalii aici

UPDATE 17.13 Maia Sandu: Putin va fi arestat dacă va intra în Republica Moldova

Preşedinta Maia Sandu a declarat marţi că se va conforma deciziei Curții Penale Internaționale (CPI) privind arestarea lui Vladimir Putin în cazul în care liderul rus va intra în Republica Moldova.

„Da, Republica Moldova a semnat acordul privind Curtea Penală Internaţională şi Republica Moldova va respecta decizia instanţelor”, a declarat Sandu la postul Euronews România ca răspuns la întrebarea dacă Putin va fi arestat în Republica Moldova.

Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de CPI pentru crime de război în Ucraina. Republica Moldova a semnat şi ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, a cărei jurisdicţie nu este recunoscută de Rusia, notează Agerpres.

Maia Sandu a mai declarat că a aflat despre începutul războiului la scară largă în Ucraina în zorii zilei de 24 februarie 2022. Detalii aici

UPDATE 16.35 Moscova susține că i-a eliminat pe „sabotorii” din regiunea Belgorod: Nouă localități evacuate

Ministerul rus al Apărării a susținut marți că a respins insurecția din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, la capătul unei operațiuni de o amploare inedită care a implicat mai ales aviația și artileria.

„Grupurile armate naţionaliste au fost încercuite şi eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost lichidaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în raportul său zilnic de război.

Agențiile internaționale de presă care preia aceste declarații precizează că nu au putut să verifice din surse independente dacă sunt adevărate sau nu.

„Restul naționaliștilor au fost respinși pe teritoriul Ucrainei, unde loviturile continuă pentru eliminarea lor totală”, a adăugat Konașenkov. Detalii aici

UPDATE 15.27 Fost comandant al trupelor SUA în Europa, despre situația din Belgorod: Precedă operațiunile majore

Generalul american în rezervă Mark Hertling, fost comandant al trupelor SUA în Europa, afirmă că evenimentele din regiunea rusă Belgorod pot preceda o serie de operațiuni ofensive majore ale armatei ucrainene.

În opinia generalului Hertling, am putea asista la mai multe evenimente surpriză de acest tip în viitorul apropiat, al căror obiectiv este de a induce în eroare inamicul asupra locului luat în calcul pentru atacul principal. Detalii aici

UPDATE 15.25 Reportaj din inima apărării flancului estic. NATO urmărește „zombii” ruși care amenință Europa

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a forțat alianța militară NATO să își concentreze eforturile pe securizarea granițelor sale de est. Scopul este simplu: să descurajeze orice intenție a Rusiei de a ataca oriunde altundeva, în special într-o țară NATO. Ținte ar putea fi unul dintre cele trei state baltice sau Polonia.

„Zombie” este codul pentru o aeronavă rusă care acționează suspicios. Jurnaliștii BBC News au mers la baza aeriană Amari din Estonia, unde Forţa de Reacţie Rapidă a NATO (NRF) pentru Operațiunea Azotize, misiunea de Poliție Aeriană Baltică a NATO, care păzește granițele de nord-est ale alianței. Acolo, avioanele rusești sondează, în mod regulat, granițele teritoriului NATO. Detalii aici

UPDATE 15.23 Kremlinul vrea „mai multe eforturi” pentru contracararea „operațiunilor teroriste” de pe teritoriul rus

Kremlinul şi-a exprimat marţi „profunda îngrijorare” la o zi după incursiunea unui grup armat pe teritoriul rus dinspre Ucraina şi a îndemnat la „mai multe eforturi” pentru a contracara aceste atacuri ce se înmulţesc şi devin mai ample.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri (luni, n. red.) suscită o profundă îngrijorare şi demonstrează încă o dată că combatanţii ucraineni îşi continuă activităţile împotriva ţării noastre. Aceasta necesită din partea noastră mai multe eforturi, aceste eforturi continuă să fie furnizate şi operaţiunea militară specială (în Ucraina, n. red.) continuă pentru ca aceasta (incursiunea, varianta adoptată de regimul de la Moscova, n. red.) să nu se mai repete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 15.20 Viktor Orban: Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de greşite

Relaţiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătăţească înainte de a fi aprobată candidatura la NATO a statului nordic, a declarat marţi, în cadrul unei vizite în Qatar, premierul Viktor Orban, transmite Reuters.

„Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de greşite. Nu vrem să importăm conflicte în NATO”, a spus Orban, în marja unui forum economic.

Finlanda şi Suedia au solicitat anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Detalii aici

UPDATE 14.12 Viața secretă a celui mai cunoscut propagandist al lui Putin: Amantă cu vilă de milioane de euro și gemeni născuți în SUA

Fundația Anticorupție a opozantului rus Aleksei Navalnîi a descoperit că amanta lui Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist al regimului Putin, deține în secret o vilă de aproape 6 milioane de euro într-un cartier de lux din stațiunea Soci, situată pe malul Mării Negre.

Mai mult decât atât, Soloviov și amanta sa, fosta baschetbalistă Svetlana Abrosimova, ar avea împreună și doi copii care s-au născut în Statele Unite și au cetățenie americană, adică în țara cea mai atacată în materialele de propagandă ale așa-zisului jurnalist rus.

Vila, de trei etaje și cu piscină la Marea Neagră, este estimată la 500 de milioane de ruble rusești (peste 5,8 milioane de euro) și deținută în secret ca bun al Federației Ruse, la fel ca un apartament de aproape 150 de metri pătrați din Moscova. Detalii aici

UPDATE 13.58 De ce tancurile învechite ale Rusiei pot provoca daune pe câmpul de luptă

S-a făcut multă vâlvă în jurul nevoii Rusiei de a scoate din depozite modelele de tancuri vechi de zeci de ani, dar aceste echipamente nu au rol de ignorat pe câmpul de luptă, se arată într-un nou raport publicat vineri, citat de Insider.

Raportul Institutului Regal pentru Servicii Unite (RUSI) descrie modalitățile în care Rusia își folosește în mod eficient tancurile și blindatele învechite pe câmpul de luptă. În baza interviurilor cu ofițeri ucraineni de pe teren, subliniază domeniile în care Rusia s-a adaptat după invazia inițială eșuată de anul trecut. Detalii aici

UPDATE 13.10 Zelenski a mers să-și felicite militarii din prima linie a frontului VIDEO

Președintele Volodimir Zelenski a mers pe 23 mai pe linia frontului pentru a-i felicita pe apărători de Ziua Corpului de Marină al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Astăzi, 23 mai, mă aflu aici pentru a-i felicita pe luptătorii noștri cu ocazia Zilei pușcașilor marini ucraineni. Glorie tuturor celor care apără Ucraina!”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit pravda.com.ua.

În informare nu este specificat locul unde a vizitat președintele linia frontului.

Pușcașii marini au fost salutați și de Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 12.46 Josep Borrell: Relațiile strânse dintre Belgrad și Moscova sunt incompatibile cu integrarea europeană a Serbiei

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a cerut Belgradului să respecte rapid cerințele pentru normalizarea relațiilor cu autoproclamata Republică Kosovo.

Uniunea Europeană a avertizat Serbia că relațiile strânse cu Rusia sunt incompatibile cu calea integrării europene, a declarat luni șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, la o conferință de presă care a urmat unei reuniuni a Consiliului UE la nivelul miniștrilor de Externe.

În cadrul acestei întâlniri a avut loc un prânz de lucru cu miniștrii de Externe ai statelor din Balcanii de Vest. Borrell a îndemnat aceste țări să „profite de impulsul” în procesul de extindere a UE creat de Ucraina. Potrivit acestuia, participanții la cină „au discutat despre acțiunile Rusiei”, care ar fi menite să „submineze integrarea europeană a țărilor candidate din Balcanii de Vest”Detalii aici

UPDATE 12.44 Rusia leagă transferul de F-16 în Ucraina de implicarea NATO. Ce spun aviatorii ucraineni

Transferul avioanelor F-16 în Ucraina ar atrage NATO în conflict: Ucraina neavând logistica necesară operării acestor aparate, implicarea unor trupe NATO ar fi inevitabilă, a declarat ambasadorul rus în Statele Unite. Fals: logistica vine la pachet cu avioanele. Detalii aici

UPDATE 12.42 Serviciul de Informaţii Externe al Germaniei consideră că Vladimir Putin nu este slăbit după 15 luni de război

Nu există fisuri vizibile în sistemul condus de Putin, a declarat luni, la Academia Federală pentru Politică de Securitate (BAKS) din Berlin, şeful Serviciului de Informaţii Externe (BND), Bruno Kahl, scrie Agerpres.

Rusia încă este în poziţia de a „purta război pe termen lung” cu soldaţii recrutaţi recent, a spus Kahl, acest lucru fiind valabil şi în cazul armamentului şi a muniţiei.

Întrebat când exact a ştiut BND că Rusia va ataca Ucraina, Kahl a răspuns: „Cu aproximativ 14 zile înainte de începerea războiului am detectat şi fenomene care nu puteau fi interpretate în alt mod”Detalii aici

UPDATE 12.40 Moscova susţine că retorica nucleară a G7 are scopul de a face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei

Ministerul rus de Externe a declarat luni că „retorica” nucleară a G7 are drept unic scop exercitarea de presiuni psihologice, militare şi politice asupra Moscovei şi a Beijingului.

În comunicatul referitor la dezarmarea nucleară, o premieră, emis la summitul G7 săptămâna trecută, grupul a cerut Rusiei şi Chinei să dea dovadă de o mai mare transparenţă cu privire la arsenalele lor nucleare, după modelul măsurile adoptate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, scrie Agerpres.

Ca reacţie la acest document, viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a opinat că acesta reflectă poziţia anti-rusă a G7. „Ai impresia că retorica occidentală cu privire la dimensiunea arsenalelor lor nucleare are un singur scop - să exercite presiuni psihologice şi militaro-politice asupra Rusiei şi a Chinei. În spatele său se află în mod clar o dorinţă patologică de a ne denigra ţările”, a declarat diplomatul rus. Detalii aici

UPDATE 12.37 SUA afirmă că grupul de mercenari Wagner încearcă să tranziteze arme destinate luptelor din Ucraina prin Mali

Departamentul american de Stat a declarat luni că grupul de mercenari Wagner din Rusia încearcă să îşi ascundă eforturile de a achiziţiona echipamente militare destinate să fie utilizate în Ucraina, Washingtonul fiind informat că grupul urmăreşte să tranziteze aceste achiziţii prin Mali pentru a ajuta Rusia în războiul său din Ucraina, informează Reuters.

Gruparea de mercenari este dispusă să folosească documente false pentru astfel de tranzacţii, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller într-un briefing de presă, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE 12.33 Apel la predarea soldaților ruși

Șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, le-a transmis soldaților ruși să se predea până când situația nu se agravează de tot pentru ei.

„De peste un an, regimul de la Kremlin este incapabil să-și atingă singur obiectivele fixate la începutul invaziei din Ucraina. Lansez un apel către soldații care au avut șansa să supraviețuiască mașinii de tocat carne și tranșeelor ucigașe: situația se va înrăutăți. Aveți de ales între a muri sau a vă salva viața”, a declarat Budanov într-un mesaj video difuzat pe Facebook. Detalii aici

UPDATE 12.30 Putin, confruntat cu cea mai gravă insurecție după Cecenia: Autoritățile din Belgorod evacuează munițiile nucleare

Regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, este ținta unei insurecții a unor combatanți anti-Putin. Confruntate cu o situație gravă de securitate, autoritățile ruse au instituit un „regim antiterorist”. Insurecția este revendicată de Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși (RDK).

Autoritățile din Belgorod au anunțat luni că se confruntă cu o „incursiune” a unor „sabotori” care au traversat granița dinspre regiunea ucraineană Sumî. Acuzat de orchestrarea acestei operațiuni, Kievul a dat asigurări imediat că „nu are nimic de-a face” cu ce se întâmplă în Belgorod.

Operațiunea din Belgorod a fost revendicată pe un canal de Telegram asociat Legiunii de Eliberare a Rusiei, o unitate de combatanți înarmați anti-Putin care a mai generat evenimente tulburi în regiuni rusești situate la granița cu Ucraina.

„A venit timpul să punem capăt dictaturii Kremlinului”, afirmă un membru al acestei unități alături de câțiva camarazi de arme.

Guvernatorul din Belgorod le-a transmis civililor care au fugit din calea luptelor să nu se întoarcă acasă.

Atacuri cu drone au avut loc în regiune întreaga noapte de luni spre marți. Potrivit presei ruse, au fost luate la țintă clădiri ale FSB și Ministerului de Interne. Detalii aici


UPDATE 06.06 Oficialii ucraineni au remarcat că sunt la curent cu atacul, dar au negat orice implicare directă a forțelor armate ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR) ucraineană, Andriy Yusov, a menționat că RDK și LSR sunt formate exclusiv din cetățeni ruși și a raportat că grupurile au lansat o operațiune în regiunea Belgorod pentru „eliberarea acestor teritorii... de așa-numitul regim Putin” și a crea o „zonă de securitate” la graniță pentru a proteja civilii ucraineni de alte bombardamente rusești. Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că Ucraina observă și studiază situația, dar „nu are nicio legătură directă cu aceasta”, menționând că mișcările de partizani ruși anti-regim armate sunt inevitabile pe fundalul războiului.

UPDATE 05.41 Raidul a provocat o serie de răspunsuri din partea oficialilor ruși locali și federali.

Guvernatorul regiunii Belgorod ,Vyacheslav Gladkov a anunțat pe 22 mai începerea unui regim de operațiuni antiterorism pentru a „asigura siguranța cetățenilor din regiunea Belgorod.” În timp ce unii utilizatori ai rețelelor sociale au postat imagini în care pretindeau că arată o evacuare oficială din regiunea Grayvoron, Ministerul pentru Situații de Urgență din Regiunea Belgorod a raportat că nu a anunțat niciodată o evacuare și a sugerat că unele persoane ar putea pleca de la sine.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ministerul rus al Apărării (MOD), Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Serviciul de Frontieră au raportat președintelui rus Vladimir Putin despre o „tentativă a sabotorilor ucraineni de a pătrunde în regiunea Belgorod”. Peskov, de asemenea, a acuzat Ucraina că a organizat incidentul pentru a distrage atenția de la situația din Bakhmut.

UPDATE 05.11 Elemente ale Corpului de Voluntari ruși pro-ucraineni (RDK) și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei (LSR) au efectuat un raid în regiunea Belgorod pe 22 mai.

Surse rusești au început să raporteze că în dimineața zilei de 22 mai un detașament al RDK și LSR format din două tancuri, un transportor blindat de trupe și alte nouă vehicule blindate a trecut granița internațională și a capturat Kozinka, o așezare din regiunea Grayvoron din regiunea Belgorod. la 600 de metri de granița cu Regiunea Sumi. Mai multe surse ruse au susținut că gruparea a capturat apoi așezările Glotovo și Gora Podol (la 3 km și, respectiv, la 5 km de graniță), deși unii bloggeri au contestat afirmațiile că atacul a capturat complet Glotovo sau Gora Podol, raportând în schimb că forțele RDK au ajuns doar la Casa de Cultură Glotovo.

ISW nu a observat încă o confirmare geolocalizată că RDK sau LSR au ajuns la Glotovo sau Gora Podol. Imaginile geolocalizate postate pe 22 mai confirmă că RDK a lovit un post de frontieră lângă Kozinka înainte de a trece granița cu cel puțin un tanc. RDK a postat, de asemenea, imagini care arată corpul unui polițist de frontieră rus într-o stație de frontieră, probabil de la punctul de trecere a frontierei de lângă Kozinka. Bloggeri ruși au susținut mai târziu că trupele ruse au reluat controlul asupra tuturor celor trei așezări.

Unele surse ruse au mai raportat că forțele ruse au respins grupurile de sabotaj pro-ucrainene din apropiere de Dronovka, la aproximativ 22 km nord-vest de Kozinka. RDK a postat în plus imagini în afara a două așezări din apropierea zonei de graniță din regiunea Brânsk, dar natura acestei incursiuni este neclară și ISW nu a observat dovezi suplimentare sau discurs în jurul acțiunilor din regiunea Briansk pe 22 mai.

UPDATE 04.47 Spațiul informațional rusesc a răspuns cu un grad similar de panică, fracționism și incoerență pe care tinde să Le afișeze atunci când suferă șocuri informaționale semnificative.

Unii bloggeri s-au fixat pe faptul că RDK și LSR sunt formate în mare parte din ruși și i-au etichetat drept trădători ai Rusiei, acuzându-i fără temei că lucrează sub GUR. Mai mulți bloggeri au speculat în plus că atacul asupra teritoriului rus din zona Belgoroda fost o operațiune de informare intenționată menită să distragă atenția de la capturarea recentă a Bakhmutului și să insufle panică în spațiul informațional rusesc înaintea unei potențiale contraofensive ucrainene.

Fostul ofițer rus și blogger naționalist înflăcărat Igor Girkin a remarcat că a avertizat de mult că astfel de raiduri transfrontaliere ar putea face parte dintr-o strategie mai largă de contraofensivă ucraineană. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a profitat de incident pentru a acuza guvernul rus și inerția sa birocratică, de contribuție la atac și a criticat Ministerul Apărării Rusiei pentru că nu a putut să întărească granițele Rusiei și să apere Rusia.

Prima linie observată de fortificații defensive rusești se întinde în special la 2 km de Gora Podol, iar sugestia că forțele RDK au reușit să pătrundă în linia defensivă subliniază slăbiciunea unor astfel de fortificații, cel puțin atunci când nu sunt pe deplin echipate de soldați bine pregătiți și bine echipați. În timp ce majoritatea bloggerilor au răspuns cu îngrijorare, anxietate și furie relativ variate, spațiul informațional nu s-a unit în jurul unui răspuns coerent, ceea ce indică în primul rând că atacul i-a luat prin surprindere pe comentatorii ruși.

UPDATE 04.20 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că forțele Wagner se vor retrage de pe întreaga linie a frontului în Ucraina după 1 iunie pentru a se reface și a se antrena timp de aproximativ două luni.

Prigojin a susținut pe 21 mai – la o zi după ce a declarat victoria în orașul Bakhmut – că forțele Wagner vor preda forțelor convenționale ruse controlul asupra Bakhmut pe 25 mai și se vor retrage complet de pe întreaga linie a frontului până la 1 iunie pentru a se odihni și a se reconstitui într-o perioadă de două luni.

Prigojin a mai susținut că orice rapoarte despre operațiunile de asalt Wagner din acea perioadă de două luni sunt false, dacă nu spune altfel. ISW a evaluat anterior că forțele Wagner nu vor continua să lupte dincolo de Bakhmut din cauza epuizării severe și a punctului culminant al capacităților lor ofensive. Perioada de două luni de reconstituire pe care Prigojin a anunțat-o ar putea avea ca scop protejarea forțele Wagner în timpul momentelor cheie ale contraofensivei ucrainene, în funcție de când și cum începe aceasta.

UPDATE 03.49 Oficialii ucraineni au declarat că luptele limitate au continuat în și în jurul lui Bakhmut pe 22 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că luptele continuă în Bakhmut și că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Hryhorivka (8 km nord-vest de Bakhmut) și la sud de Ivanivske (imediat la vest de Bakhmut). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a reiterat că forțele ucrainene mențin poziții într-o zonă fortificată din vestul Bakhmut și că lupta pentru înălțimi la nord și la sud de Bakhmut continuă. Imaginile geolocalizate publicate pe 21 mai arată că forțele Wagner au avansat spre intrarea T0504 în sud-vestul Bakhmut.

Un proeminent blogger rus a susținut că luptele au loc chiar la vest de Bakhmut, lângă Khromove, începând cu 21 mai. Un alt blogger a susținut pe 22 mai că forțele ruse au încercat un atac la sol limitat la sud de Bakhmut, lângă Bila Hora.

UPDATE 03.24 Răspunsul informațional rusesc la capturarea Bakhmut s-a concentrat până acum pe concurența pentru responsabilitatea victoriei, mai degrabă decât pe discutarea situației militare rezultate.

Bloggeri proeminenți ruși au distribuit un document presupus de la Ministerul rus al Apărării care ar acorda premii de stat pentru capturarea Bakhmutului șefului adjunct al Marelui Stat Major al Rusiei, generalul colonel Alexey Kim, adjuncților Ministerului Apărării Tatyana Shevtsova și Ruslan Tsalikov și Kseniei Shoigu, fiica ministrului rus alpărării Serghei Șoigu – omițând în special personalul Grupului Wagner și afiliații săi, cum ar fi Prigojin și generalul de armată Serghei Surovikin. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin a susținut că șeful DNR, Pușilin a anunțat crearea unui premiu specific care va comemora Bătălia de la Bakhmut, dar s-a plâns că Rusia nu ar trebui să înmâneze medalia celor care nu au luptat efectiv în Bakhmut.

Prigojin s-a plâns că Rusia nu a acordat premii de stat luptătorilor Wagner morți pentru efortul de la Bakhmut și că Ministerul de Justiție nu a acordat niciodată nici măcar medalii de comemorative pentru capturarea Palmyrei (Siria) celor din grupul Wagner.

Bloggeri ruși au distribuit imagini în care un comandant Wagner acordă personalului propriul premiu intern Wagner, care să comemoreze cucerirea Bakhmutului, probabil încercând să contracareze Ministerul Rusiei în consolidarea pretențiilor sale în capturarea Bakhmut.Un blogger rus afiliat clubului naționalist, pro-război Angry Patriots, l-a criticat pe Prigojin pentru că și-a revendicat responsabilitatea exclusivă pentru capturarea lui Bakhmut, susținând că forțele convenționale ruse au apărat flancurile la Bakhmut și că Regimentul 137 Aeropurtat (VDV) (106 Divizia Aeropurtată de Gardă, Districtul militar Vest) a sprijinit forțele Wagner încă de la începutul efortului în Bakhmut.

UPDATE 03.03 Hiperconcentrarea asupra revendicării victoriei la Bakhmut distrage atenția de la situația militară rusă precară din Bakhmut și din jurul lui, subliniind ponderea influenței lui Prigojin în spațiul informațional.

Situația militară rusă din Bakhmut este deosebit de vulnerabilă, deoarece efortul ofensiv rusesc în zonă a culminat probabil, dând forțelor ucrainene posibilitatea de a lansa noi contraatacuri asupra flancurilor deja slăbite ale rușilor, în Bakhmut. Retragerea grupului Wagner va avea ca rezultat probabil faptul că Ministerul Rusiei să dețină linii defensive cu unități convenționale slab pregătite și aprovizionate, similare cu cele care s-au retras din pozițiile lor în timp ce se apărau împotriva contraatacurilor ucrainene la începutul lunii mai.

Totuși, spațiul informațional rusesc ignoră în mare măsură aceste vulnerabilități. Girkin s-a plâns că, concentrarea Rusiei asupra capturarii lui Bakhmut a fost un „eșec strategic” care a dus la o victorie „inutilă și pirică”. Girkin i-a criticat pe Prigojin și Shoigu.

image

UPDATE 02.41 Forțele ruse au lansat o altă lovitură cu drone și rachete la scară largă împotriva infrastructurii ucrainene în noaptea de 21 spre 22 mai.

Statul Major ucrainean a raportat pe 22 mai că forțele ruse au lansat 21 de drone Shahed în Ucraina și 21 de rachete în orașele Dnipro și Zaporijia și regiunea Harkov, inclusiv patru rachete de croazieră lansate aerian Kh-101/555, cinci rachete de croazieră Kh-22, două rachete balistice Iskander-M, cinci rachete S-300 și alte patru rachete nespecificate.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au doborât toate rachetele Kh-101/555 și dronele Shahed. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat, a declarat că forțele ruse ar fi putut pierde dorința de a lovi regiunile Cernihiv și Sumy din direcția nord cu bombe aeriene ghidate din cauza doborârii a două elicoptere rusești Mi-8, a unei aeronave Su-34 și a uneia Su-35, în regiunea Bryansk pe 13 mai.

UPDATE 02.13 Forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate în direcția Kupyansk pe 22 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat acțiuni ofensive fără succes către Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că unitățile Grupului de Forțe de Vest au oprit trei grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene la aproximativ 20 km sud-est de Kupyansk, lângă Tymivka, Kyslivka și Ivanivka. Un blogger rus a avertizat că forțele ucrainene se pregătesc să atace poziții ale Armatei 1 de tancuri de gardă și ale Armatei 6 de arme combinate din Districtul Militar de Vest (ADM) din acest sector al frontului.

image

UPDATE 01.58 Forțele ruse au continuat atacurile la sol și au făcut progrese la sud de Kreminna începând cu 22 mai.

Imaginile geolocalizate postate pe 22 mai indică faptul că trupele ruse au avansat în apropierea stației de filtrare de la periferia de sud-est a orașului Bilohorivka (la aproximativ 13 km sud de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat și operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Ivano-Darivka (23 km sud de Kreminna).

UPDATE 01.22 Forțele ruse au înregistrat câștiguri marginale în zona Avdiivka începând cu 22 mai.

Imaginile geolocalizate publicate pe 21 mai arată că forțele ruse au realizat câștiguri teritoriale marginale la sud-vest de Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske, Novokalynove (7 km nord de Avdiivka), Vodyane (6 km sud-vest de Avdiivka) și Marinka (18 km vest de orașul Donețk).

Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și lângă Sieverne (7 km vest de Avdiivka) și Novomykhailivka (10 km sud-vest de orașul Donețk). Șeful regiunii Donețk ucrainene, Pavlo Kyrylenko, a raportat că forțele ruse au bombardat Avdiivka cu muniții cu dispersie. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat în vestul regiunii Donețk pe 22 mai.

image

UPDATE 01.00 Surse ruse au continuat să-și exprime îngrijorarea cu privire la pozițiile ucrainene pe insulele fluviului Nipro înaintea unei contraofensive ucrainene anticipate.

Administrația de ocupație a regiunii Herson a distribuit imagini pe 22 mai care arată că forțele ruse lovesc poziții ucrainene pe insule nespecificate din delta fluviului Nipro cu proiectile de înaltă precizie. Administrația de ocupație a regiunii Herson a susținut că zvonurile despre forțele ucrainene care ar putea traversa râul Nipro și despre viitoarea contraofensivă sunt doar propagandă care promovează frica și incertitudinea.

Un blogger rus a susținut că forțele ruse păstrează controlul asupra insulelor din delta fluviului Nipro și că forțele ruse alungă forțele ucrainene de pe insule cu bombe aer-sol.

image

UPDATE 00.28 Centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) a fost comlet deconectată pentru a șaptea oară de la începutul războiului.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafel Grossi, a declarat pe 22 mai că ZNPP a fost complet deconectată de la rețeaua electrică națională timp de câteva ore, forțând centrala să se bazeze pe generatoare externe diesel pentru energie. Grossi a reiterat solicitările pentru eforturi sporite pentru a restabili liniile electrice de rezervă și pentru ca grupul de monitorizare al AIEA să primească acces la stația de comutare a centralei termice Zaporijia (ZTPP) pentru a furniza energie de rezervă ZNPP.

Operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a raportat că bombardamentele rusești au întrerupt singura linie electrică operațională către ZNPP. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ucrainene au lovit ZNPP.

image

UPDATE 00.15 Autoritățile de ocupație ruse au anunțat că votul preliminar pentru Partidul Rusia Unită, aflată la guvernare, a început în teritoriile ocupate.

Autoritățile de ocupație ruse din regiunile ocupate Donețk, Lugansk și Zaporijia au anunțat pe 22 mai că rezidenții pot vota online pentru candidații lor preferați în perioada 22 - 28 mai sau în persoană între 26 și 28 mai. Autoritățile de ocupație ruse din regiunea Herson ocupată nu au comentat votul preliminar, deși consilierul administrativ ucrainean Serhiy Khlan a declarat că autoritățile de ocupație din regiunea Herson se pregătesc pentru alegerile regionale din toamnă.

ȘTIRE INIȚIALĂ Armata rusă reduce durata de pregătire a condamnaților pentru a compensa pierderile grele.

Statul Major ucrainean a raportat la 22 mai că a fost redusă perioada de pregătire pentru condamnații dintr-o tabără de antrenament din raionul Starobilsk din regiunea Lugansk ocupată de Rusia de la patru săptămâni la 10 zile, de către conducerea militară rusă. ISW a evaluat anterior că forțele ruse își diluează eficiența luptei cu personal slab pregătit, în încercarea de a compensa pierderile mari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite