Borrell: Relațiile strânse dintre Belgrad și Moscova sunt incompatibile cu integrarea europeană a Serbiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a cerut Belgradului să respecte rapid cerințele pentru normalizarea relațiilor cu autoproclamata Republică Kosovo. 

Josep Borrell. Foto: EPA-EFE
Josep Borrell. Foto: EPA-EFE

Uniunea Europeană a avertizat Serbia că relațiile strânse cu Rusia sunt incompatibile cu calea integrării europene, a declarat luni șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, la o conferință de presă care a urmat unei reuniuni a Consiliului UE la nivelul miniștrilor de externe.

În cadrul acestei întâlniri a avut loc un prânz de lucru cu miniștrii de externe ai statelor din Balcanii de Vest. Borrell a îndemnat aceste țări să „profite de impulsul” în procesul de extindere a UE creat de Ucraina. Potrivit acestuia, participanții la cina „au discutat despre acțiunile Rusiei”, care ar fi menite să „submineze integrarea europeană a țărilor candidate din Balcanii de Vest”.

Miniștrii de externe ai UE și-au exprimat sprijinul pentru acele țări care și-au sincronizat pe deplin politica față de Rusia cu politica Uniunii Europene și le-au spus clar celor care nu au făcut încă pe deplin acest lucru sau nu au făcut-o deloc și trebuie spuneți Serbiei că relațiile strânse cu Rusia sunt incompatibile cu modul european”, a spus el. El și-a exprimat, de asemenea, opinia că relațiile cu Rusia „dăunează intereselor naționale ale acestor țări”.

Vrem să continuăm să ne extindem și am subliniat că ele [statele din Balcanii de Vest] ar trebui să profite de impulsul creat de progresul rapid al Ucrainei”, a concluzionat Borrell.

El a cerut, de asemenea, ca Belgradul să respecte rapid cererile de normalizare a relațiilor cu autoproclamata Republică Kosovo. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite