Supermarketuri boicotate de clienți, din cauza prețurilor: „Să luăm o pauză de la cumpărături!”. Cu cât au scăzut vânzările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încurajați de o campanie pe rețelele de socializare, croații au stat departe de magazine, iar volumul vânzărilor zilnice a scăzut cu 50 %. Boicotul a fost lansat prima dată în Croația, dar a fost preluat acum și în alte țări din Balcani. 

Supermarket, boicotat de clienți FOTO: Pixibay
Supermarket, boicotat de clienți FOTO: Pixibay

Cumpărătorii din Balcani au boicotat supermarketurile, în urma unei mișcări de protest față de creșterea prețurilor la alimente și față de agravarea crizei costului vieții, potrivit france24.

Doar câțiva clienți se aflau la prânz într-un supermarket din centrul Zagrebului, care de obicei este plin de cumpărători la acea oră.

„Comercianții cu amănuntul nu vor fi afectați financiar, dar acesta este un mesaj simbolic important care arată că prețurile exorbitante trebuie să înceteze”, a declarat Danko Horvat, un barman din Zagreb, care s-a alăturat boicotului.

„Boicotul a șocat comercianții cu amănuntul”, a declarat Josip Kelemen de la grupul de protecție a consumatorilor „Halo, inspektore”, care a solicitat protestul.

„Oamenii se simt înșelați. Chiar și cei înstăriți ne-au sprijinit, se simt la fel. A început boicotul general al tuturor formelor de achiziție de servicii și produse. Să luăm o pauză de la plată și cumpărături!”, scrie „Halo, inspektore”, pe FB.

Boicotul a fost sprijinit și de partidele de opoziție, de sindicate, de unele celebrități locale, precum și de doi miniștri.

Prim-ministrul Andrej Plenkovic a calificat boicotul drept un „mesaj important și articulat din partea oamenilor care monitorizează și compară prețurile” atât în Croația, cât și în țările vecine.

Parcarea unui centru comercial din Zagreb era goală, croații dând curs apelului de a boicota cumpărăturile pentru a protesta împotriva prețurilor ridicate

Premierul a continuat spunând că îngrijorările vor fi luate în considerare săptămâna viitoare, când guvernul va revizui lista produselor care sunt supuse controlului prețurilor.

Mișcarea de protest s-a extins și în alte țări din Balcanii de Vest - cum ar fi Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia.

Prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajić, s-a alăturat chiar acestui protest, declarând că „în calitate de cetățean, susțin o astfel de acțiune” într-un interviu televizat acordat săptămâna aceasta postului public de radiodifuziune al țării.

În Croația, înainte de boicotul de vineri, guvernul a adăugat încă 40 de produse la lista sa existentă de 30 de produse de bază cu prețuri plafonate, au raportat mass-media locale. Aceste produse includ anumite tipuri de brânzeturi, cafea și produse de uz casnic esențiale, cum ar fi săpunul.

„Scopul principal este de a proteja cele mai vulnerabile grupuri de cetățeni”, a declarat ministrul croat al economiei, Ante Šušnjar, într-o declarație transmisă de postul public de televiziune HRT.

În Croația, tranzacțiile din lanțurile de supermarketuri au scăzut cu 44% vinerea trecută, vânzările totale scăzând cu 53%, potrivit unei declarații a autorităților fiscale croate.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite