Jean-Claude Juncker, la finalul ultimei sale conferinţe de presă în calitate de preşedinte al Comisiei Europene: „Mi-e foame!“
0Jean-Claude Juncker nu şi-a dezminţit vineri reputaţia de spirit liber şi acid, condimentându-şi ultima conferinţă de presă în calitate de preşedinte al Comisiei Europene (CE), susţinută la Bruxelles, cu înţepături, anecdote şi momente emoţionante, scrie AFP.
„Mi-e foame!“: acestea au fost cuvintele lui Juncker la finalul unei scurte sesiuni de întrebări şi răspunsuri în cursul căreia a criticat distrugerea, de către preşedintele francez Emmanuel Macron, a sistemului de „spitzenkandidat“, instaurat în 2014 în vederea desemnării preşedintelui CE.
„Ideea de a nu relua sistemul «spitzenkandidat» în 2019 a fost o eroare. Era un mic avans democratic, dar a fost suprimat din motive obscure“, a declarat el.
Macron a refuzat acest sistem pentru a nu permite preluarea şefiei CE de către germanul Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE, conservator), ieşit pe primul loc la alegerile europene de la sfârşitul lui mai.
Juncker a glumit apoi pe seama telefonului său mobil. „Telefonul meu Nokia este în prezent protejat, dar atunci putea fi ascultat“, a declarat el.
Nu i-a uitat nici pe spionii americani şi francezi, evocând un incident petrecut acum 22 de ani.
Ajuns în 1997 la Paris pentru un summit european despre locurile de muncă, Juncker a fost nevoit să îşi schimbe hotelul, precizează AFP.
„Noaptea, (preşedintele american) Bill Clinton m-a sunat pentru a-mi vorbi despre o problemă între Airbus şi Boeing. Am fost foarte surprins, pentru că m-a sunat pe linia fixă a noului meu hotel, în contextul în care nici delegaţia mea nu ştia că m-am mutat. Şi am fost foarte surprins să îl aud a doua zi pe (preşedintele francez) Jacques Chirac spunându-mi, când m-a primit la Palatul Elysée: «Felul în care ai vorbit cu Clinton este felul în care Europa trebuie să discute cu americanii»“, a povestit fostul premier al Luxemburgului.
Înainte de a-i preda ştafeta Ursulei von der Leyen, el i-a transmis să aibă grijă de Europa.
„Europa este şi va rămâne iubirea vieţii mele. Europa este cel mai bun loc din lume în care poţi locui. Să fii născut în Europa de după război şi de după căderea Cortinei de Fier, înseamnă să fi câştigat loteria vieţii“, a subliniat el.
Vizibil obosit după operaţia suferită din cauza unui anevrism aortic, Jean-Claude Juncker a amânat ceremonia de predare a funcţiei pentru 3 decembrie. La 9 decembrie, va împlini 65 de ani.