AIEA a anunțat o scădere treptată a nivelului apei din iaz pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest lucru nu reprezintă o amenințare pe termen scurt, dar în câteva zile nivelul apei poate scădea la un nivel critic, a spus șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Baraj rupt Dolj jpg

Nivelul apei din rezervor, din care se preia apa pentru a răci reactoarele centralei nucleare Zaporijjya, a scăzut toată ziua, dar acest lucru nu amenință siguranța centralei pe termen scurt, a anunțat, marți, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Potrivit acestuia, de la ora locală 10:00 până la 20:00, nivelul apei a scăzut cu 83 cm, până la 15,44 m. O scădere a nivelului sub 12,7 m va face imposibilă retragerea apei pentru a-și completa rezervele la stație cu sistemul existent. "Deoarece amploarea avariei la baraj nu este cunoscută încă și rata pierderilor de apă fluctuează, nu este posibil să se prezică exact când s-ar putea întâmpla acest lucru. Cu toate acestea, dacă rata actuală continuă, acest nivel [critic] ar putea fi atins în zilele următoare”, se arată în comunicat.agenţii.

Totodată, Grossi a indicat că stația are surse alternative de alimentare cu apă, inclusiv un bazin de răcire, a cărui apă poate fi suficientă pentru câteva luni.

Anterior, Institutul pentru Problemele dezvoltării în siguranță a energiei nucleare al Academiei Ruse de Științe a declarat pentru TASS că nivelul apei din rezervor, de unde este preluată apa pentru a răci reactoarele ZNPP, este suficient și controlat. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite