Europarlamentar austriac: Acuzațiile de mită ne strică imaginea / Ne trebuie reguli mai clare pentru lobby-iști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputata austriacă Ulrike Lunacek, membru al partidului verzilor din Parlamentului European regretă comportamentul colegului Severin, care pătează prin acest gest imaginea altor eurodeputați corecți și dedicați. Grupul verzilor susține înăsprirea regulilor pentru lobby-iști.

Lunacek, membru al partidului verzilor din Parlamentului European și colegă cu Adrian Severin în comisia pentru afaceri externe s-a declarat "șocată" de comportamentul fostului vice-premier român, spunând cu regret că "astfel de oameni" le strică reputația eurodeputaților dedicați și corecți.

"Este șocant să văd că europarlamentari membri ai grupului social-democraților sunt de fapt niște corupți, gata să schimbe legislația în schimbul unor sume de bani. Este împotriva principiilor pe care le susțin socialiștii," a spus Lunacek.

"Pe de altă parte, cred că este extrem de dăunător reputației Parlamentului European că există astfel de oameni care acceptă mită cu atâta nonșalanță. Îmi pare rău, pentru că sunt atât de mulți oameni muncitori și motivați și dedicați meseriei de europarlamentar și astfel episoade le strică reputația," a mai spus Lunacek.

Lunacek a cerut săptămâna trecută, atât preşedintelui Parlamentului European, cât şi directorului general al UE pentru Luptă Antifraudă, OLAF "să se implice activ în această problemă."

"Toți cei trei europarlamentari (Severin, Thaler, Strasser) au încălcat flagrant liniile de conduită ale Parlamentului European, ceea ce este intolerabil," a mai spus aceasta.

Regulament obligatoriu pentru lobby-iști
Cazul mită de la lobby-iști dovedește nevoia de mai multă transparență în UE, susține Lunacek în numele grupului politic al verzilor din PE. "Cazul de corupţie din PE demonstrează necesitatea de înregistrare obligatorie a reprezentanţilor grupurilor de interese în instituţiile UE," a spus aceasta.

Eurodeputatul austriac susține introducerea unei registru obligatoriu pentru lobby-iști.
"Parlamentul European este în proces de înăsprire a controalelor privind lobby-ul la Bruxelles," a spus Lunacek, care consideră că acuzația de mită adusă eurodeputatului Strasser afectează imaginea Austriei.

"Doar obligaţia de înregistrare ar reduce abuzul şi corupţia şi ar crea o mai mare încredere în instituţiile UE," a mai spus aceasta.

În iunie, Parlamentul și Comisia ar trebui să prezinte o propunere pentru un cod comun de conduită a reprezentanţilor grupurilor de interese din instituţiile UE şi sancţiuni pentru aceștia în cazul în care acțiunile lor nu sunt în conformitate cu regulile UE.

Din cauza lipsei unei legislații care să-i oblige pe lobby-iști să se înregistreze, numărul acestora în capitala belgiană este încă necunoscut. Estimările mai multor organizații spun, însă, că există în jur de 15.000 de lobyy-iști în Bruxelles. Peste 70% lucrează direct sau indirect pentru interesele diferitor afaceri, aproximativ 20% reprezintă interesele regiunilor, oraşelor şi a instituţiilor internaţionale, iar aproximativ 10% reprezintă organizaţii non-guvernamentale, inclusiv sindicate, organizaţii de sănătate publică sau grupuri de mediu. Aproape orice industrie din lume are o companie de lobby.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite