Cercetătorii francezi vor să testeze plasturi cu nicotină pe pacienţi cu coronavirus. Ce a arătat un studiu pe 11.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cecetătorii francezi vor să testeze plasturi cu nicotină pe pacienţi cu coronavirus şi pe lucrători medicali din linia întâi, după ce un studiu a arătat că fumătorii sun mai puţin susceptibili să contracteze virusul, relatează The Guardian.

Studiul realizat la spitalul Pitié-Salpêtrière avansează ipoteza că o substanţă din tutun, cel mai probabil nicotina, ar putea împiedica într-o anumită măsură infectarea. Potenţiale studii clinice, ce nu au fost încă autorizate de autorităţile sanitare, nu sunt însă o încurajare a pamenilor să se apuce de fumat - mai ales că fumătorii care iau virusul se confruntă cu simptome mai severe, pentru că plămânii lor sunt deja afectaţi.

Echipa spitalului parizian a chestionat 480 de pacienţi confirmaţi pozitiv, dintre care 350 au fost spitalizaţi. Ceilalţi au avut simptome mai uşoare şi au rămas izolaţi la domiciliu.

Cercetătorii au aflat că dintre cei internaţi, cu o vârstă medie de 65 de ani, doar 4.4% erau fumători constanţi. Totodată, 5.3% dintre cei lăsaţi să meargă acasă, vârsta lor medie fiind de 44 de ani, erau fumători.

Luând în calcul sexul şi vârsta pacienţilor, ei au descoperit că numărul fumătorilor era mult mai mic decât în populaţia generală - estimat de către autoritatea de sănătate publică franceză la 40% pentru grupa de vârstă  44-53 de ani, respectiv între 8.8%  şi 11.3% pentru grupa de vârstă 65-75 de ani.

Renumitul neurobiolog francez Jean-Pierre Changeux, care a revizuit studiul, a sugerat că nicotina ar putea împiedica virusul să ajungă în celulele corpului uman, prevenind astfel răspândirea infecţiei. Mai mult, nicotina ar putea să dimineze suprareacţia sistemului imunitar observată în cele mai severe forme de boală cauzată de infecţia cu noul coronavirus.

Sunt propuse studii clinice de verificare a acestor concluzii- plasturi de nicotină vor fi administraţi lucrătorilor medicali, pacienţilor internaţi, inclusiv celor trataţi la terapie intensivă.

Rezultatele studiului vin să confirme un studiu chinez publicat la sfârşitul lunii martie în New England Journal of Medicine care observa că doar 12.6%  din 1.000 de oameni infectaţi cu coronavirus sunt fumători, în vreme ce proporţia fumătorilor în populaţia generală este de 28%.

Cifrele din Franţa arată că din 11.000 de pacienţi internaţi cu COVID-19, 8.5% erau fumători, raportat la proporţia fumătorilor în populaţia generală de circa 25.4%.

Studiul avansează ideea că „cei care fumează zilnic sunt mai puţin susceptibili să dezvolte o infecţie simptomatică sau una gravă cu SARS-CoV-2 prin comparaţie cu populaţia generală.

„Efectul este semnificativ. Reduce riscul de cinci ori pentru pacienţii din ambulatoriu  şi de patru ori pentru cei din spital. Nu vedem prea des aşa ceva în medicină, scriu cercetătorii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite