Autorul masacrului de la Praga a mărturisit o altă dublă crimă, înainte de sinucidere. Printre victime, un bebeluș de două luni

0
Publicat:

David Kozak, tânărul masterand care a ucis 14 persoane la o universitate din Praga, a mărturisit comiterea unei alte duble crime, în trecutul său. Totul a ieșit la suprafață prin intermediul unui bilețel de adio, a declarat poliția cehă.

Universitatea Charles, Praga, locul atacului înarmat FOTO Profimedia
Universitatea Charles, Praga, locul atacului înarmat FOTO Profimedia

Biletul, găsit în casa lui David Kozak, conținea o mărturisire că a împușcat un bărbat și pe fiica lui, în pădurea din apropierea orașului, pe 15 decembrie, cu șase zile înainte de atacul de la Universitatea Charles, notează BBC News.

Cel mai grav atac în masă din istoria Cehiei

Poliția a spus că bărbatul se afla pe o listă de 4.000 de suspecți. Kozak și-a ucis și tatăl, ridicând numărul total al victimelor sale la 17.

Atacul cu împușcături în masă de la universitate, din 21 decembrie, este cel mai grav din istoria Cehiei. Kozak, era un masterand ucrainean, în vârstă de 24 de ani, care studia istoria. El s-a sinucis după ce a fost înconjurat de polițiști înarmați.

Mărturisirea de adio

După cum a fost raportat, prima dată în ziarul Denik N, notița a fost descoperită de poliție în casa lui Kozak, pe 21 decembrie - în aceeași zi cu atacul. Conținea o mărturisire potrivit căreia a împușcat cele două persoane, în pădurea Klanovice, la periferia de est a capitalei, cu o săptămână în urmă.

Victimele raportate sunt un bărbat de 32 de ani și o fetiță de două luni, potrivit presei cehe.

Detectivii au spus că era „foarte probabil” ca bărbatul înarmat să fi comis și crimele din Klanovice. Acest lucru a fost confirmat ulterior de balistică.

Anchetatorii au declarat că Kozak a fost pe o listă lungă de potențiali suspecți, care urmau să fie audiați. Oamenii legii și-au exprimat regretul pentru faptul că nu reușit să-l tragă la răspundere mai devreme și poate, astfel, să împiedice incidentul sângeros de la universitate.

14 persoane au murit, 25 au fost rănite FOTO Profimedia
14 persoane au murit, 25 au fost rănite FOTO Profimedia

Atacul de săptămâna trecută s-a concentrat asupra clădirii Facultății de Arte din Piața Jan Palach, unde Kozak a fost văzut deschizând focul cu o pușcă de pe acoperiș. Personalului universitar și studenților li s-a spus să se baricadeze în timpul atacului.

Fără artificii de Revelion

Treisprezece persoane au murit la universitate, în timp ce o a paisprezecea victimă a murit în spital, din cauza rănilor. Alte 25 de persoane au fost rănite, a declarat poliția.

Poliția nu a dezvăluit posibilul motiv al crimelor, spunând că ancheta este în desfășurare.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, le-a cerut primarilor din toate orașele și satele să anuleze focurile de artificii de Anul Nou, în semn de omagiu.

Pe rețelele de socializare, el le-a cerut tuturor cehilor să marcheze evenimentul într-un mod pașnic, spunând că este cel mai mic lucru pe care națiunea l-ar putea face pentru a-i ajuta pe cei traumatizați de aceste crime.

Atacuri asemănătoare care au făcut istorie în Europa

Atacul de la universitate a înregistrat unul dintre cele mai mari bilanțuri de morți, comparativ cu incidentele asemănătoare din Europa, în acest secol:

• Norvegia, iulie 2011: Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane prin plasarea unei mașini-bombă care a ucis opt într-o clădire guvernamentală din Oslo și apoi a împușcat încă 69, majoritatea adolescenți, într-o tabără de vară pe insulă, condusă de aripa de tineret a Partidului Laburist, aflat la guvernare.

• Germania, aprilie 2002: Robert Steinhauser, în vârstă de 19 ani, a ucis 16 persoane - 13 profesori, doi elevi și un polițist - la școala secundară Gutenberg Gymnasium din orașul Erfurt. Fusese dat afară din școală în toamna precedentă.

• Germania, martie 2009: Tim Kretschmer, în vârstă de 17 ani, a ucis 15 persoane într-o împușcătură care a început la fosta sa școală din orașul Winnenden, lângă Stuttgart. A împușcat nouă elevi și trei profesori la școală înainte de a merge în orașul din apropiere, Wendlingen, unde a împușcat alți trei trecători.

• Elveția, septembrie 2001: Friedrich Leibacher a intrat în clădirea parlamentului regional din orașul Zug îmbrăcat în uniformă de poliție și a împușcat 14 persoane și a rănit alte 10.

• Serbia, aprilie 2013: Ljubisa Bogdanovic a împușcat treisprezece persoane, inclusiv un băiat de doi ani, și și-a rănit soția într-un sat din afara Belgradului. Bogdanovic era un veteran militar care luptase cu forțele sârbe în Războiul de Independență al Croației de la începutul anilor 1990.

Fondată în 1347, Universitatea Charles este cea mai veche și cea mai mare universitate din Republica Cehă și una dintre cele mai vechi astfel de instituții din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite