Planurile lui Geoană după mandatul la NATO: În România „există o epuizare a unui regim politic care se apropie de sfârșit”

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că este tot mai aproape de o decizie cu privire la posibila sa candidatură la alegerile prezidențiale și ce planuri are în eventualitatea situației în care nu va alege să intre în această cursă electorală. Demnitarul a afirmat că nu este dependent de partidele politice din România și „există o anumită epuizare a unui regim politic care se apropie de sfârșit”.

Mircea Geonă: Nu duc lipsă de oferte Foto: Arhivă
Mircea Geonă: Nu duc lipsă de oferte Foto: Arhivă

"O decizie finală încă nu am luat-o și este evident faptul că trebuie să-mi fac datoria la NATO până în ultima zi de mandat. Este un lucru evident, obligatoriu, și care face parte din etica mea profesională și din obligațiile mele de lider politic român și la nivelul NATO. Dar văzând ce se întâmplă în țară și în afara țării, sunt tot mai aproape de o decizie. Asta nu înseamnă că facem aici, la Washington, un anunț. Nu este cazul. Mai sunt încă câteva săptămâni până la alegerile locale din România. Mai sunt două-trei luni până la summit-ul de la Washington și îmi doresc foarte, foarte mult să contribui și pentru asta sunt în vizită, în America, la un summit de succes, ca după aceea, evident, vom vedea ce ne rezervă viitorul și ceea ce avem de făcut", a spus Mircea Geoană la Antena 3 CNN, întrebat dacă a luat o decizie finală cu privire la candidatura sa la alegerile prezidențiale.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că este „extrem de măgulit, de flatat” de aprecierea românilor, fiind favorit în sondajele de opinie, dar că este conștient că o astfel de candidatură „reprezintă o decizie masivă” șicare implică responsabilitate”. „ Decizia finală, cu subiect și predicat, cu anunț public și terminând această perioadă de întrebări repetate și de răspunsuri încă evazive din partea mea, o vom trata ca atare", a adăugat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a afirmat cu privire la mandatul său că o decizie cu privire la data încheierii acestui va fi luată după summit-ul de la Washington.

În orice caz, nu odată cu Jens Stoltenberg, deci nu la final de septembrie, început de octombrie, deci trebuie să decidem împreună, am o discuție cu Jens, evident suntem camarazi și prieteni foarte buni și colegi. Deci fie înainte de plecarea lui, fie după plecarea lui”, a spus Mircea Geoană, întrebat când se încheie mandatul său de secretar general adjunct al NATO.

Întrebat dacă a pleca înainte ar însemna ca această posibilitate poate deschide drumul către o candidatură, Mircea Geoană a răspuns: „Da. În condiții de decizii de a pleca mai devreme și de a lua o decizie definitivă în această direcție răspunsul este da”. ”În același timp sunt un om trecut prin viață, știu ce înseamnă politica, inclusiv în România, și de aceea o decizie atât de importantă trebuie cumpănită bine, trebui judecată bine și sunt convins că după summit-ul de la Washington (vom n.r.) lua o decizie definitivă”, a adăugat Geoană.

Geoană: Sunt mai degrabă nedependent de partide

Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că nu este dependent de partide și că în România „există o anumită epuizare a unui regim politic care se apropie de sfârșit”.

Eu am spus-o simțind ceea ce dorește poporul român și diaspora și acasă evident. Eu când am spus că anul 2024 va fi probabil anul independenților în România nu este o descriere a ceea ce am eu ca intenție sau nu am ca intenție, ci este recunoașterea faptului că există o anumită epuizare a unui regim politic care se apropie de sfârșit, că există o dorință a oamenilor să încerce ceva diferit. Și când spun independent evident că nu spun independent în sensul absolut, eu sunt mai degrabă nedependent de partide pentru că cred că a venit clipa ca să încercăm și altceva. Asta nu înseamnă că partidele nu sunt importante în orice democrație.

Avem alegeri locale și europarlamentare peste câteva săptămâni. O situație inedită în România, într-adevăr, alegeri prezidențiale înainte de parlamentare pentru prima dată în 35 de ani, niciodată nu am mai avut alegerile prezidențiale înainte de parlamentare, ceea ce evident creează o anumită dinamică. Eu cred că este o perioadă în care s-au încercat diverse formule, s-au încercat diverse modalități, majorități, profil de președinte diferite, cred că în clipa de față atât de complicată pentru România și în intern și extern, cred că lumea vrea efectiv altceva. Acel altceva evident trebuie definit și din acel altceva fac parte și mișcări civice și partide mai mici sau mai mari”, a spus Mircea Geoană, întrebat dacă a mai fost contactat de partide politice cu privire la susținerea sa pentru o candidatură la prezidențiale, și dacă ea va fi va fi una independentă cu posibilitatea de a fi sprijinit politic.

Secretarul general adjunct al NATO: Nu duc lipsă de oferte 

Mircea Geoană a vorbit și despre planurile sale după încheierea mandatului de la NATO, în eventualitatea în care nu ar candida la alegerile prezidențiale, excluzând intenția de a ocupa o altă funcție internațională.

Pot să spun foarte direct că nu sunt în căutarea unui alt job internațional. În planul meu imediat nu există o astfel de variantă, nici nu o caut și nici nu cred că mi-aș dori-o. Dacă va fi fi de pus umărul la reconstrucția țării, la renașterea țării am s-o fac cu toată inima. Nu mă întorc la ceea ce am făcut în anii precedenți pentru că am învățat politică, am trecut prin multe momente politice mai bune, mai rele, nu mă întorc să rescriu o poveste care deja a fost scrisă. Dacă va fi, va fi un nou capitol, ceva profund diferit, transformator, care să justifice reîntoarcerea în viața publică din România. Dacă acest lucru nu va fi posibil din varii motive, vă dați seama că după o poziție la NATO, har Domnului, nu duc lipsă de oferte din multe alte zone, din lumea privată, din lumea academică, din lumea universitară”, a mai spus Geoană, întrebat ce planuri are după funcția din NATO, dacă nu va candida la alegerile prezidențiale. 

Alegerile prezidențiale vor avea loc în acest an pe 15 și 29 septembrie, cele parlamentare în 8 decembrie, iar mandatul lui Mircea Geoană, de secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, ar urma să expire în octombrie 2024.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite