„Acesta nu este decât începutul”, susține șeful informațiilor militare ucrainene despre atacurile din Crimeea

0
Publicat:

Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica, a dat asigurări vineri şeful informaţiilor militare ucrainene, Kiril Budanov, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, transmite AFP.

Kiril Budanov
Crimeea este o regiune-cheie pentru logistica forţelor ruse. FOTO Profimedia (Arhivă)

  „În 2023, primele incursiuni ucrainene au avut loc în Crimeea ocupată temporar, în contextul în care unii le credeau imposibile. Şi acesta nu este decât începutul. Acest lucru dă speranţă, în special ucrainenilor din Crimeea care trăiesc de zece ani sub ocupaţie rusă şi dintre care mulţi începeau să se descurajeze”, a declarat Kiril Budanov, scrie Agerpres.

Partea de nord a Mării Negre este sub control ucrainean, cu platformele de extracţie de gaz, şi coridoarele maritime pentru exportul de cereale sunt din nou operaţionale, chiar dacă există riscuri cauzate de război”, a adăugat el.

Anexată de Rusia în 2014, Crimeea este o regiune-cheie pentru logistica forţelor ruse care ocupă o parte din sudul Ucrainei. Acest teritoriu este constant ţinta rachetelor şi a dronelor ucrainene.

  În schimb, pe frontul terestru, „de cele două părţi, utilizarea extrem de intensivă a dronelor de atac a făcut imposibile ofensivele rusă şi ucraineană”, potrivit lui Budanov, care menţionează de asemenea „o densitate a câmpurilor minate nemaiîntâlnită de la Al Doilea Război Mondial”.

Întrebat despre starea de spirit a populaţiei ucrainene după aproape doi ani de la începerea invaziei ruse, el a recunoscut existenţa unei anumite „oboseli”.

Războiul a început în urmă cu zece ani (în Donbas), invazia pe scară largă din 2022, oboseala se manifestă atât la nivel individual, cât şi în societate. Nu critic, fenomenul este de înţeles. Dar lipsa soldaţilor devine importantă, chiar dacă nu este alarmantă”, a spus şeful informaţiilor militare ucrainene.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite