Autoritățile ucrainene deschid o linie directă cu familiile prizonierilor ruși de război

0
Publicat:

Autorităţile de la Kiev au prezentat miercuri proiectul „Vreau să găsesc”, o linie directă menită să ofere acces la informații pentru rudele prizonierilor de război ruşi capturaţi în Ucraina.

Prizonieri ruși FOTO Arhivă
Prizonieri ruși FOTO Arhivă

„Le vom oferi informaţiile pe care Kremlinul le ascunde”, a declarat reprezentantul serviciilor secrete militare ucrainene (HUR), Andrii Iusov, la prezentarea iniţiativei.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu ONG-ul Ieşirea Noastră, care lucrează atât în Rusia, cât şi în Ucraina pentru a ajuta prizonierii de război ruşi şi familiile acestora.

„Vreau să găsesc” este un proiect al statului ucrainean, o fereastră unică pentru a primi informaţii despre soldaţii ruşi capturaţi, dispăruţi sau căzuţi în Ucraina, a explicat ONG-ul pe reţelele sale de socializare, potrivit EFE și Agerpres.

ONG-ul este condus de Irina Krînina, partenera unui prizonier de război rus. Ea a fugit din Rusia în septembrie 2023, într-o misiune coordonată cu autorităţile de la Kiev pentru a se reuni cu soţul ei, prizonier de război rus ţinut în captivitate de ucraineni, explică EFE.

Krînina denunţă lipsa de interes a Rusiei de a facilita întoarcerea multora dintre soldaţii săi căzuţi prizonieri sau daţi dispăruţi în Ucraina.

„Acum, rudele şi cei dragi lor vor putea depune o cerere de căutare şi vor primi un răspuns oficial (din partea autorităţilor de la Kiev, n. red.) despre faptul dacă există informaţii în Ucraina în legătură cu locul unde se află fiecare soldat, dacă este prizonier de război sau a murit”, se arată pe contul de Facebook al ONG-ului condus de Irina Krînina.

Rudele îşi vor putea depune cererile printr-un cont Telegram al organismului de stat ucrainean care se ocupă de prizonierii de război. Acest organism va compara informaţiile furnizate de rude cu cele pe care le are Ucraina despre prizonierii de război şi soldaţii ruşi căzuţi în zonele aflate sub controlul Kievului, precizează EFE.

Acest lucru va permite rudelor să stabilească contactul cu cei dragi aflaţi în captivitate, să ştie unde se află soldaţii şi să ceară Rusiei asistenţa financiară corespunzătoare acordată rudelor celor ucişi în război.

„Spre deosebire de Ucraina, Rusia nu comunică direct cu familiile ocupanţilor, nu le informează despre soarta (rudelor) lor”, a declarat reprezentantul HUR în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului. „Sunt mai multe cazuri în care Ucraina a predat cadavrele soldaţilor Federaţiei Ruse, dar rudele nu au fost informate”, a adăugat Iusov, citat de presa locală.

Ucraina are în derulare un alt proiect, numit „Vreau să trăiesc”, pentru a facilita predarea personalului militar rus care luptă împotriva trupelor ucrainene. Potrivit HUR, mii de soldaţi ruşi au cerut să profite de această posibilitate prin canalele activate de Kiev. Aproximativ 300 şi-ar fi atins obiectivul de a trece de partea ucraineană.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite