Zece remedii naturale care combat cu succes anxietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Eşti neliniştit, inima îţi bate repede, respiraţia este superficială şi rapidă, iar mintea îţi joacă feste şi tot ce ai vrea este să te poţi relaxa. Toate acestea pot fi manifestări ale anxietăţii, pe care le poţi trata natural, fără pastile cu efecte secundare.


Există multe remedii sigure, nemedicamentoase, pentru anxietate, de la tehnici care îţi ajută mintea şi corpul, la ceaiuri calmante. Unele încep să dea rezultate imediat, în timp ce altele pot ajuta la reducerea anxietăţii în timp, spun specialiştii Yahoo! Health.

1. Muşeţelul

În momentele de agitaţie şi de nervozitate, o ceaşcă de ceai de muşeţel te poate ajuta să te calmezi. Substanţele din compoziţia plantei intră în contact cu aceiaşi receptori din creier ca şi medicamentul numit diazepam, prescris de medici pentru astfel de tulburări psihice, dar nu prezintă aceleaşi efecte secundare.
Într-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania, pacienţii cu tulburare anxioasă generalizată care au promit produse naturale pe bază de muşeţel timp de opt săptămâni au prezentat o atenuare semnificativă a simptomelor, comparativ cu pacienţii care au luat medicamente.

2. Ceaiul verde

Cercetările arată că L-teanina, un aminoacid din ceaiul verde, ajută la scăderea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. De asemenea, câteva studii au constatat că acest compus reduce toate manifestările anxietăţii.

3. Hameiul

hamei

Compusul sedativ din hamei este un ulei volatil care se găseşte în extracte şi tincturi. Mugurii de hamei pot fi folosiţi în aromaterapie.

Hameiul are un gust foarte amar, aşa că în ceai nu poate fi folosit decât dacă este combinat cu muşeţel sau cu mentă. Hameiul este adesea folosit ca sedativ, pentru combaterea insomniei, iar în acest scop este combinat de multe ori cu o altă plantă, valeriana. Atenţie, nu consuma plante medicinale cu efect sedativ dacă iei un tranchilizant pe bază de prescripţie medicală! Este recomandat să îi enumeri medicului tău toate suplimentele.

4. Valeriana

Unele suplimente pe bază de plante reduc anxietatea fără a te face să fii somnolent (cum ar fi L-teanina), în timp ce altele sunt sedative. Valeriana intră în a doua categorie. Aceasta te ajută să dormi şi este recomandată anxioşilor cu tulburări de somn.

Valeriana are un miros neplăcut, aşa că majoritatea o iau sub formă de capsule sau de tinctură. Dacă vrei să încerci valeriana, ia-o seara, în niciun caz dimineaţa, înainte de a merge la serviciu.

5. Menta

Menta este folosită pentru a reduce stresul, anxietatea şi problemele de somn. Într-un studiu realizat pe voluntari sănătoşi, cei care au luat extracte de mentă au fost mult mai calmi decât cei cărora li s-a administrat un medicament antistres.

Specialiştii atrag atenţia, totuşi, că unele studii au descoperit că o cantitate prea mare de mentă te poate face, de fapt, mai agitat.

6. Exerciţiile fizice

Sportul este bun pentru creier, dar este şi un antidot puternic împotriva depresiei şi anxietăţii.

„Dacă faci exerciţii în mod regulat, vei avea mai mult respect de sine şi te vei simţi sănătos“, spune Drew Ramsey, psihiatru la New York-Presbyterian Hospital.

7. Floarea pasiunii

Unele studii au arătat că această plantă poate reduce simptomele anxietăţii la fel de bine ca medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală. Este adesea folosită pentru insomnie.

Ca şi alte sedative, aceasta poate provoca somnolenţă, astfel că nu este recomandat să fie luată împreună cu valeriana, hameiul, menta sau cu alte sedative din plante. De asemenea, floarea pasiunii nu trebuie luată mai mult de o lună.

8. Lavanda

lavanda

Aroma îmbătătoare de lavandă poate fi un antiinflamator „emoţional“. Într-un studiu, pacienţii care aşteptau să intre la dentist erau mai puţin anxioşi dacă în sala de aşteptare exista un parfum de lavandă. Un alt studiu, de data aceasta din Florida, a arătat că elevii care au inhalat mirosul de ulei de lavandă înainte de un examen au fost mai puţin anxioşi, deşi unii dintre ei au spus că s-au concentrat mai greu în timpul testului.

9. Ţine-ţi respiraţia

Respiraţia de tip yoga s-a dovedit a fi eficientă în reducerea stresului şi a anxietăţii. Andrew Weil, în cartea sa din 2011 numită „Fericirea  spontană“, a introdus o tehnică de respiraţie yoga pe care el o numeşte respiraţia 4-7-8.

Motivul pentru care funcţionează este că nu poţi respira adânc şi să fii agitat în acelaşi timp. Pentru a respira yoga, cu tehnica 4-7-8, expiră complet pe gură, apoi inspiră pe nas numărând până la patru. Ţine-ţi respiraţia cât numeri până la şapte. Apoi eliberează aerul pe gură numărând până la opt. Repetă de cel puţin două ori pe zi.

10. Micul dejun

Unul dintre cele mai neaşteptate, dar şi cele mai eficiente remedii pentru reducerea stărilor anxioase este micul dejun. „Multe persoane cu tulburări de anxietate sar peste micul dejun. Recomand ca oamenii să mănânce ouă, care au în compoziţia lor colină. Nivelurile scăzute de colină sunt asociate cu un risc crescut de anxietate“, explică psihiatrul Ramsey care ne sfătuieşte să încetăm a ne mai înfometa.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite