Tipul de ciocolată care are beneficii pentru sănătate. Cum ne ajută și câtă ar trebui să consumăm

0
Publicat:

Toată lumea adoră ciocolata, iar cei mici, în special. Recent, s-a constatat că un anumit tip de ciocolată poate aduce beneficii pentru sănătate, dacă este consumată cu moderație. Însă pentru iubitorii de ciocolată cu lapte și cu multă cremă, veștile nu sunt la fel de bune.

Ciocolată neagră FOTO Shutterstock
Ciocolată neagră FOTO Shutterstock

Cea care aduce beneficii pentru sănătate este ciocolata neagră, dacă este consumată cu moderație. Asta deoarece ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao și poate furniza antioxidanți și minerale care ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă. Dar, atenție, poate conține, de asemenea, cantități mari de zahăr și calorii.

Ciocolata neagră are un conținut mare de cacao, care este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți.

Studiile arată că ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea și reduce riscul de boli de inimă.

Beneficii pentru sănătate aduse de ciocolata neagră

Iată șase beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre sau ale pudrei de cacao, care sunt susținute de știință.

  • 1. Este foarte hrănitoare

Dacă cumpărați ciocolată neagră de calitate, cu un conținut ridicat de cacao, atunci este destul de nutritivă. Conține o cantitate decentă de fibre solubile și este bogată în minerale.

Un baton de 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% cacao conține:

-         11 grame de fibre

-         66% din DV pentru fier

-         57% din DV pentru magneziu

-         196% din DV pentru cupru

-         85% din DV pentru mangan

În plus, are o mulțime de potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Desigur, 100 de grame reprezintă o cantitate destul de mare și nu este un aliment care ar trebui să fie consumat zilnic. Aceste substanțe nutritive vin, de asemenea, cu 600 de calorii și cantități moderate de zahăr. Din acest motiv, ciocolata neagră ar trebui consumată cu moderație.

Profilul de acizi grași din cacao și ciocolata neagră este, de asemenea, bun. Grăsimile constau în cea mai mare parte din acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă care se găsește și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.

Acidul stearic are un efect neutru asupra colesterolului din organism. Acidul palmitic poate crește nivelul colesterolului, dar reprezintă doar o treime din totalul caloriilor din grăsimi.

Ciocolata neagră conține, de asemenea, stimulanți precum cafeina și teobromina, dar este puțin probabil să vă țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cafeină este foarte mică în comparație cu cea din cafea.

  • 2. E o sursă puternică de antioxidanți

ORAC este termenul folosit pentru a defini activitatea antioxidantă a unor alimente. Practic, măsoară capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen. Cercetătorii pun o mulțime de radicali liberi (răi) împotriva unei mostre dintr-un aliment și văd cât de bine pot antioxidanții din aliment să dezarmeze radicalii liberi.

Pe baza acestor studii, ciocolata este considerată bogată în antioxidanți. Dar relevanța biologică a valorilor ORAC este pusă sub semnul întrebării, deoarece este măsurată într-o eprubetă și s-ar putea să nu aibă același efect în organism.

Cercetările efectuate la om nu arată întotdeauna aceeași gamă de efecte antioxidante pentru ciocolată. Dar experții spun că nu există încă suficiente dovezi pentru a se pronunța cu certitudine.

Ciocolata neagră este bogată în compuși organici care sunt biologic activi și funcționează ca antioxidanți. Aceștia includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele. Potrivit cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră pot ajuta la scăderea unor forme de colesterol LDL ("rău") atunci când sunt combinați cu alte alimente precum migdalele și cacao.

Un studiu a arătat că pudra de cacao și ciocolata neagră aveau mai multă activitate antioxidantă, polifenoli și flavanoli decât orice unele dintre fructele testate, printre care se numără afinele și fructele de acai, scrie Health Line.

  • 3. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială

Flavanoidele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, să producă oxid nitric (NO). Una dintre funcțiile NO este de a trimite semnale arterelor să se relaxeze, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, reduce tensiunea arterială, benefică pentru sănătatea inimii.

Numeroase studii controlate arată că pudra de cacao și ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și reduce tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare. Având în vedere variația mare dintre studiile pe această temă, este clar că este nevoie de mai multe cercetărie.

  • 4. Crește HDL și protejează LDL de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți mai mulți factori de risc importanți pentru bolile de inimă. Aceasta poate proteja împotriva colesterolului ridicat.

Într-un studiu de mici dimensiuni, s-a constatat că consumul de ciocolată neagră suplimentată cu flavanol licopen a scăzut semnificativ nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL ("rău") și al trigliceridelor.

Unele forme de colesterol LDL sunt mai susceptibile de a se oxida, ceea ce se întâmplă dacă reacționează cu radicalii liberi din organism. Oxidarea face ca particula LDL în sine să devină reactivă și capabilă să deterioreze alte țesuturi, cum ar fi mucoasa arterelor din inimă. Pudra de cacao scade formele de LDL predispuse la oxidare, deoarece conține o abundență de antioxidanți puternici care ajung în fluxul sanguin și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.

Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul.

Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, ceea ce poate avea efectul opus.

  • 5. Poate reduce riscul de boli de inimă

Compușii din ciocolata neagră par a fi foarte protectori împotriva oxidării LDL. Pe termen lung, acest lucru ar trebui să facă ca mult mai puțin colesterol să se depună în artere, ceea ce ar trebui să ducă la un risc mai mic de boli de inimă. De fapt, cercetările arată o îmbunătățire destul de drastică.

De-a lungul timpului, o serie de studii au arătat că consumul de cacao sau ciocolată bogată în flavanoli poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

O trecere în revistă a studiilor a relevat faptul că consumul de ciocolată de 3 ori pe săptămână a redus riscul de boli cardiovasculare cu 9% . Consumul de ciocolată mai des a arătat puține beneficii suplimentare.

O altă analiză a sugerat că consumul a 45 de grame de ciocolată pe săptămână reduce riscul de boli cardiovasculare cu 11%. Consumul a mai mult de 100 de grame pe săptămână nu pare să producă beneficii pentru sănătate.

Un studiu clinic din 2017 a constatat că subiecții care au consumat migdale cu sau fără ciocolată neagră au prezentat o îmbunătățire a nivelului de colesterol LDL.

Deși toate aceste constatări sunt promițătoare, sunt necesare mai multe dovezi pentru a ști dacă ciocolata a fost cea care a redus riscul.

Cu toate acestea, este plauzibil că un consum regulat de ciocolată neagră poate reduce riscul de boli de inimă.

  • 6. Ar putea îmbunătăți funcția creierului

Ciocolata neagră ar putea, de asemenea, să îmbunătățească funcția creierului. Studiile arată că consumul de cacao cu conținut ridicat de flavanoli poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier, la adulții tineri. Acest lucru poate explica de ce consumul zilnic de cacao pare să îmbunătățească atenția, învățarea verbală și memoria.

Flavanoidele din cacao pot ajuta, de asemenea, la menținerea funcției cognitive la adulții mai în vârstă cu tulburări cognitive ușoare și pot reduce șansele de a progresa spre demență. Dar sunt necesare mai multe cercetări.

În plus, pudra de cacao conține substanțe stimulante precum cafeina și teobromina, care pot fi un motiv cheie pentru care poate îmbunătăți funcția cerebrală pe termen scurt.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite