Riscurile îndulcitorilor fără calorii. Consumul în exces poate afecta sănătatea intestinală și metabolică, avertizează dieteticienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndulcitorii fără calorii sunt foarte populari și sunt folosiți pentru a satisface pofta de dulce. Se găsesc în sucuri dietetice, bomboane fără zahăr, siropuri, înghețată și multe altele. Dar, deși nu conțin calorii, aceștia pot avea efecte surprinzătoare asupra zahărului din sânge.

Îndulcitorii pot avea și efecte negative FOTO: Arhivă
Îndulcitorii pot avea și efecte negative FOTO: Arhivă

Pentru a afla cum afectează îndulcitorii fără calorii nivelul zahărului din sânge, eatingwell a stat de vorbă cu dieteticieni. Ei vorbesc despre potențialele riscuri pentru sănătate și alte considerente de care ar trebui să fiți conștienți atunci când consumați îndulcitori fără calorii.

Ce sunt îndulcitorii fără calorii?

Îndulcitorii fără calorii, sau îndulcitorii non-nutritivi (NNS), sunt aditivi alimentari care oferă dulceață fără a adăuga calorii la dietă. Aceștia sunt adesea utilizați ca înlocuitori ai zahărului în diverse alimente și băuturi pentru a ajuta la reducerea aportului total de calorii, oferind în același timp un gust dulce.

Printre îndulcitorii obișnuiți fără calorii se numără aspartamul, sucraloza și stevia. Studiile au arătat că acești îndulcitori sunt de 200 până la 20.000 de ori mai dulci decât zaharoza (zahărul natural), astfel încât este nevoie doar de o cantitate infimă pentru a obține aceeași dulceață pe care o obțineți de la zahăr.

Îndulcitorii fără calorii vă afectează glicemia?

Potrivit publicației citate, spre deosebire de zahăr, îndulcitorii fără calorii trec prin organism fără a fi metabolizați în glucoză. De exemplu, s-a demonstrat în studii că aspartamul și sucraloza, doi îndulcitori utilizați frecvent, au efecte neglijabile asupra nivelului de glucoză din sânge.

Acest lucru face ca îndulcitorii fără calorii să fie un bun înlocuitor de zahăr pentru persoanele cu diabet sau care doresc să își reducă aportul de zahăr adăugat, conform Asociației Americane pentru Diabet.

„Îndulcitorii fără calorii nu cresc, în general, nivelul zahărului din sânge, deoarece nu sunt metabolizați în același mod ca zahărul. Cu toate acestea, efectele lor pot varia în funcție de tipul de îndulcitor”, spune Trista Best, dietetician la Balance One Supplements.

Cercetările recente indică date de studiu contradictorii și sugerează că, în timp ce îndulcitorii fără calorii ar putea să nu aibă un impact direct asupra zahărului din sânge, unele dintre aceste NNS ar putea afecta indirect sensibilitatea la insulină sau reglarea apetitului.

Lucruri de luat în considerare

Îndulcitorii artificiali precum aspartamul îi pot face pe unii oameni să se simtă rău după ce îi consumă. În unele cazuri, acești îndulcitori au fost asociați cu dureri de cap sau probleme digestive la persoanele sensibile.

În plus, consumul excesiv al anumitor îndulcitori poate avea consecințe potențiale pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi o sănătate intestinală precară sau chiar sindromul metabolic.

În general, moderația îndulcitorilor fără calorii este esențială.

 „În timp ce consumul moderat ar trebui să aibă un impact minim asupra sănătății generale, nivelurile ridicate de consum pot duce la disconfort gastrointestinal”, avertizează dr. Erin Palinski-Wade, dieteticin.

Îndulcitorii fără calorii vă permit să vă bucurați de dulceață fără calorii adăugate. Cu toate acestea, impactul lor asupra zahărului din sânge poate varia în funcție de tipul de îndulcitor utilizat.

În timp ce majoritatea îndulcitorilor fără calorii au un impact neglijabil asupra zahărului din sânge, unii pot afecta sensibilitatea la insulină sau prezintă riscuri potențiale pentru sănătatea intestinală și metabolică. Dacă consumați îndulcitori artificiali, asigurați-vă că o faceți cu moderație, recomandă dieteticienii.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite