Mihaela Bilic, despre câtă ciocolată avem voie să mâncăm într-o zi. Condiția care nu trebuie încălcată

0
Publicat:

Amăruie, albă, neagră, cu lapte, cu mirodenii sau cu alune, ciocolata este o delicatesă a lumii moderne, descoperită însă în urmă cu mii de ani. Desertul în fața căruia nu reziști trebuie consumat cu moderație. Mai mult, ciocolata neagră conține o substanță care ne menține sănătoși.

Ciocolata neagră, pe lista alimentelor-medicament FOTO Shutterstock
Ciocolata neagră, pe lista alimentelor-medicament FOTO Shutterstock

Ciocolata este singura sursă de polifenoli recunoscută de EFSA, precizează Mihaela Bilic, pe pagina sa de socializare. Pentru a nu se mai simți vinovați, nutriționistul ne învață câtă ciocolată avem voie să mâncăm, fără a ne pune în pericol sănătatea. De fapt, ciocolata a fost inclusă în categoria alimentelor-medicament de către Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară datorită unor fitonutrienți pe care îi conține. Este vorba despre polifenoli.

"Ați auzit cu siguranță de polifenoli, acei fitonutrienți din plante cu multiple acțiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen și mulți alți “anti”... Deși efectele lor benefice sunt incontestabile, nu există recomandări și doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutriționiștilor fiind “consumați zilnic fructe și legume”. Cu o excepție: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui", explică medicul pe pagina sa de socializare.

Medicul precizează și care este cantitatea recomandată de ciocolată în fiecare zi.

„Cât înseamnă 10 g ciocolată? Un pătrățel! Este nu doar autorizat, ci și recomandat. Încetați să vă simțiți vinovați că iubiți ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Important: să fie neagră și în doză mică!", spune medicul.

De asemenea, conform specialistului, bobul de cafea și bobul de cacao sunt miraculoase pentru sănătate.

În bobul de cafea se regăsesc peste 2.000 de substanțe, iar bobul de cacao este și mai valoros, pentru că avem untul de cacao, acea grăsime vegetală, ce are aspect de unt. La capitolul ciocolată, mare capcană este să mâncăm ciocolată.

În momentul în care pe etichetă, primul cuvânt nu este cacao/masă de cacao/unt de cacao, este clar că acolo avem mai mult zahăr decât cacao", arată nutriționistul.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri