Mierea vine în ajutorul fumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul zilnic de miere poate fi benefic pentru fumători, pentru că atenuează formarea radicalilor liberi şi reacţia la stres oxidativ.

Se cunoaşte faptul că tutunul amplifică stresul oxidativ, proces care este foarte nociv pentru organism, deoarece contribuie la dezvoltarea cancerului, mai ales al celui la nivelul căilor respiratorii, şi a bolilor cardiovasculare, informează passiosante.be.

Din cauza fumatului, celulele sunt agresate de radicali liberi (molecule instabile), ceea ce declanşează un fenomen de oxidare aflat la originea îmbătrânirii precoce. În acest context, antioxidanţii joacă un rol cheie în protejarea organismului. Or, mierea conţine antioxidanţi valoroşi, capabili să îi protejeze pe fumători de acţiunea radicalilor liberi.

Studii precedente au arătat că mierea poate reduce stresul oxidativ la şoarecii expuşi la fum de ţigară. Aceeaşi echipă a realizat un studiu la om, iar rezultatele acestuia sunt încurajatoare. Au fost alcătuite două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) pe durata a trei luni, pe când ceilalţi nu au beneficiat de acest aliment.

Prima observaţie: cu miere sau fără miere, stresul oxidativ rămâne foarte ridicat la ambele grupuri de fumători comparativ cu nefumătorii. Totuşi, s-a observat că, în cazul fumătorilor care au primit o cantitate suplimentară de miere, stresul oxidativ a scăzut semnificativ cu ajutorul antioxidanţilor care au neutralizat o parte din radicalii liberi asociaţi fumatului.

Concluzia: mierea, care are multe alte proprietăţi, este un aliment util şi fumătorilor, dar nu suficient pentru a contracara efectele negative ale tutunului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite