Foloseşti adaosuri pentru mâncăruri? Află ce pui de fapt în oală: multă sare şi cub cu gust de găină fără urmă de găină
0Specialiştii au analizat etichetele condimentelor de tip adaosuri pentru mâncăruri. Ce conţin de fapt aceste produse din comerţ? Majoritatea sunt amestecuri de sare, zahăr şi aditivi alimentari, doar cu urme de legume sau carne.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a realizat un studiu pe 36 de tipuri de condimente adaosuri pentru mâncăruri care se găsesc în toate supermarketurile din România.
Sare, la preţ de 10 ori mai mare
Majoritatea produselor analizate (80%) conţin până la 96 de grame de sare la 100 grame. Atunci când cumpărăm condimente de tip adaosuri pentru mâncăruri luăm de fapt sare la un preţ de zece ori mare, au concluzionat autorii studiului APC România, coordonat de conf. dr. Cornel Stanciu.
„Am identificat şi foarte mulţi aditivi alimentari, 16, unii dintre ei chiar interzişi în unele ţări din UE, cum ar fi Franţa, Danemarca şi Belgia. Am descoperit foarte multă sare. Noi plătim sarea, la preţ de condiment. Am identificat şi cuburi cu afumătură ce aveau doar urme de fum”, potrivit reprezentanţilor APC.
„Condimentele tip adaosuri pentru mâncăruri, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare şi zahăr. În cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie să fie constituit din două sau mai multe legume sau un anumit tip de carne în cazul celor care au acest tip de ingredient în denumirea produsului, nicidecum din sare, zahăr şi potenţiatori de aromă şi gust. Având în vedere compoziţia chimică a acestor produse, ne exprimăm temerea în legătură cu potenţialul nociv al acestora pentru consumatori”, a declarat conf. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.
Cub gust de găină fără urmă de găină
O altă problemă descoperită pe etichetele produselor se referă la cantitatea mare de zahăr. Peste 75% dintre aceste condimente conţin zahăr până la 27% din cantitatea totală. Cât despre legume – doar urme infime – între 0,9 şi 4 grame de vegetale la 100 grame de produs conţineau un sfert dintre produsele analizate.
La 72% dintre condimentele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de potenţiatorii de aromă şi gust. Aceşti aditivi alimentari prezintă riscul apariţiei unor afecţiuni medicale (intoleranţe alimentare, alergii, cancer) în cazul unui consum constant şi pe termen lung.
În urma studiului s-au identificat 2 produse cu denumiri înşelătoare (Knorr Cub găină şi Maggi Gust afumătură) aparţinând producătorilor Unilever şi Nestle. La produsul Knorr Cub găină nu regăsim niciun ingredient care să aibă legătură cu denumirea produsului, ci doar grăsime de pui 2% şi extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumătură regăsim doar arome de fum, nici urmă de afumătură.
Pe de altă parte şi la celelalte sortimente care au în denumire un anumit tip de carne, aceasta se regăseşte în cantităţi insignifiante („urme”): Maggi Cub găină (carne deshidratată de găină 0,1%), Maggi Gust de găină (grăsime de găină 0,3%, carne deshidratată de găină 0,08%), Vegeta Gust de găină (extract de carne de găină deshidratată 0,9% şi aromă de carne de găină), Maggi Cub vită (carne deshidratată de vită 1,3%).