Eşti impulsiv? Află la ce risc te expui din cauza emoţiilor necontrolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impulsivitatea poate avea consecinţe serioase asupra somnului  FOTO Arhivă
Impulsivitatea poate avea consecinţe serioase asupra somnului  FOTO Arhivă

Pentru a lupta contra insomniilor, este foarte important să ne controlăm emoţiile, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista de specialitate British Journal of Health Psychology. Autorii susţin că persoanele impulsive sunt predispuse la insomnii, somn neodihnitor şi alte tulburări.

Cercetătorii de la Universitatea Örebro din Suedia au realizat un studiu la care au participat 2.333 de adulţi. Pe durata a trei ani, ei au trebuit să completeze, periodic, o serie de chetionare privind calitatea somnului şi capacitatea de a-şi gestiona emoţiile. Autorii studiului au încercat să afle dacă persoanele cele mai impulsive şi care reuşesc cel mai puţin să-şi stăpânească emoţiile au probleme pe măsură în privinţa somnului.

Concluziile acestei anchete au scos la iveală că persoanele care îşi pierd deseori stăpânirea de sine sunt mult mai expuse riscului de a suferi tulburări de somn, mai ales insomnie cronică. Cu cât eşti mai impulsiv, cu atât creşte posibilitatea de a avea un somn agitat sau de a te trezi în toiul nopţii şi a nu mai putea adormi.

„Aceste rezultate sunt importante întrucât ne sugerează faptul că învăţarea unor strategii de control al emoţiilor ar putea ajuta la prevenirea insomniilor”, a explicat un co-autor al studiului Markus Jansson- Fröjmark de la Universitatea suedeză Örebro. Potrivit acestuia, este important să învăţăm a ne controla sentimentele şi stresul pentru a avea un somn bun, odihnitor.

Tulburările de somn, o problemă de sănătate publică

Insomniile şi alte tulburări ale somnului afectează în prezent 20% din populaţia ţărilor industrializate. Patologiile somnului sunt responsabile de numeroase probleme. Mai exact, lipsa somnului provoacă de la accidente de maşină şi de muncă la tulburări metabolice, boli cardiace, obezitate.

Sunt studii clare care arată că persoanele care suferă de insomnii  au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, depresie, obezitate, cancer. Riscul de moarte subită este major în cazul insomniacilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite