Este pâinea integrală cu adevărat mai sănătoasă? „Totul ține de echilibru”

0
Publicat:

Probabil că ați auzit că „pâinea integrală este mai sănătoasă”. Afirmația nu este greșită, dar experții spun că ea include unele concepții greșite și că lipsesc unele nuanțe cheie, potrivit USA Today.

Pâine. FOTO Shutterstock
Pâine. FOTO Shutterstock

În mediul online există o mulțime de informații despre pericolele aparente ale consumului de pâine albă, obținută din cereale rafinate. Unele articole și videoclipuri TikTok sugerează, la întâmplare, fără a prezenta opiniile unor experți, că dacă mănânci în mod regulat cereale rafinate, te poți expune la un risc mai mare de a dezvolta boli grave.

USA Today arată pe ce ar trebui să se bazeze alegerea în materie de cereale.

Cât de bună pentru tine este pâinea integrală de grâu 

Pâinea integrală de grâu este făcută din cereale integrale, spre deosebire de cerealele rafinate, în cazul pâinii albe.

Iar cerealele integrale conțin anumite fibre, vitaminele B și vitamina A, pe care nu le veți găsi în pâinea albă, potrivit Clinicii Mayo.

În schimb, în cazul cerealelor rafinate, de regulă, tărâțele și/sau germenii se îndepărtează de, ceea ce poate „reduce conținutul nutrițional și le face mai puțin sățioase", spune, pentru USA Today, dieteticianul Miranda Galati.

Pe de altă parte, cerealele integrale sunt mai sățioase și mai echilibrate din punct de vedere nutrițional, tocmai pentru că au mai multe fibre, proteine și micronutrienți (deoarece tărâțele și germenii sunt păstrate intacte).

Avantajele și dezavantajele consumului de pâine integrală?

Pâinea integrală are adesea cu un preț mai mare, ceea ce o face mai puțin accesibilă.

Dieteticianul Miranda Galati spune însă că, deși consumul de cereale integrale atunci când este posibil, este benefic, nici pâinea albă nu este o alegere rea:

„Este uimitor să faci alegeri mai dense din punct de vedere nutritiv atunci când este posibil, dar nici alegerea opțiunii mai procesate sau mai convenabile nu este întotdeauna un lucru rău.(..) Renunțați la ideea că există o versiune mai sănătoasă a oricărui lucru!".

Pâinea integrală este sau nu mai sănătoasă?

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite recomandă ca jumătate din aportul zilnic de cereale să fie din cereale integrale.

Dar, deși cercetările științifice validează recomandările de a mânca mai multe cereale integrale, ideea că trebuie să diminuați consumul de cereale rafinate nu este, de fapt, susținută de niciun „corp substanțial de dovezi științifice publicate", arată o analiză a studiilor realizată în 2019 și publicată în Advances in Nutrition .

De ce pâinea albă nu este personajul negativ

Corelația a fost confundată cu legătura de cauzalitate și i-a făcut pe unii să creadă că cerealele rafinate duc la o mulțime de boli, care nu ar trebui să fie atribuite consumului unei cantități normale de cereale.

Altfel spus, deși poate că oferă mai puține substanțe nutritive, pâinea albă nu este personajul negativ, așa cum uneori este prezentată.

„Totul ține de echilibru", concluzionează Galati, potrivit USA Today.  

Viață sănătoasăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite