De ce să mănânci curcan în loc de porc, de Sărbători. Conține o substanță responsabilă de buna-dispoziție

0
Publicat:

Se pune că fericirea trece prin stomac. În ceea ce privește carnea de curcan, acest lucru e chiar adevărat.

Carnea de curcan este bogată în proteine și săracă în grăsimi
Carnea de curcan este bogată în proteine și săracă în grăsimi FOTO Shutterstock

Deși mâncărurile tradiționale românești de Sărbători sunt preparate din carne de porc, curcanul este o opțiune demnă de luată în seamă. Această carne are numeroase beneficii pentru sănătate.

Fie că te-ai plictitist de mâncărurile tradiționale din porc și dorești o schimbare în meniul de Sărbători, fie că vrei o dietă echilibrată în această perioadă în care, de obicei, se fac excese alimentare, carnea de urcan este una dintre cele mai bune variante, potrivit nutriționiștilor.

Carnea de curcan conține triptofan, o substanță care dă o stare generală de bună-dispoziție și care contribuie la un somn liniștitor, potrivit unui studiu publicat în Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

Triptofanul este unul dintre cei opt aminoacizi esențiali. El nu este produs în mod natural de către organism, de aceea trebuie luat din alimentație. Triptofanul este implicat în producția de serotonină (hormonul care ajută la reglarea stării de spirit) și melatonină (hormonul care ajută la reglarea ciclului de somn), conform unui studiu din 2016, potrivit Healthline.

Serotonina este un neurotransmițător care, la nivelul sistemului nervos central, influenţează dispoziţia și reglează ciclul somn-veghe, dar are și un efect major asupra comportamentului și asupra stărilor emoționale.

De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au observat o legătură între persoanele care sufereau de diferite tulburări de dispoziţie, inclusiv depresie, şi un nivel scăzut de serotonină în creier. Pe lângă rolul important pe care îl are asupra stării de spirit, serotonina îmbunătăţeşte calitatea somnului (alături de melatonină), contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv, stimulează capacitatea de a memora.

Doza zilnică recomandată de triptofan este între 4-6 mg/kg masă corporală. Spre exemplu, pentru o persoană cu greutatea de 70 de kilograme, aportul de triptofan pe zi ar trebui să fie între 280 și 420 mg. Două porții de friptură de curcan conțin aproximativ 410 mg de triptofan. Alte surse bune de triptofan sunt carnea de vită, laptele, brânza, nucile, boabele de soia.

Totodată, în carnea de curcan se găsesc și alte substanțe nutritive precum vitaminele din complexul B (B3, B6, B12) şi minerale precum seleniu, zinc, sodiu, fosfor, magneziu şi potasiu. Bogat în proteine și sărac în grăsimi, acest tip de carne păstrează senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite