Istoria mirodeniilor, alimentele care au inspirat mari descoperiri și pentru care s-au purtat războaie

0
0

Chiar dacă sarea a produs multă suferință la vremea ei, oamenii purtând războaie din cauza ei, multe alte plante minuscule au produs acum câteva sute de ani vărsare de sânge.

Condimentele care fac mâncare mai gustoasă
Condimentele care fac mâncare mai gustoasă

Spre deosebire de sare, fără de care am muri, deoarece , în lipsa cloridului din sare celulele încetează să mai funcționeze, exact ca un motor lipsit de combustibil, mirodeniile, sau mai bine zis lipsa lor, nu produc efecte atât de dramatice.

De fapt nimeni nu ar muri fără mirodenii, dar foarte mulţi oameni au murit pentru ele.

“O parte considerabilă a istoriei lumii moderne este istoria mirodeniilor, iar povestea începe cu o plantă agățătoare deloc atrăgătoare care creștea odată numai pe coasta Malabarului din estul Indiei. Această plantă se numește Piper nigrum. Dacă ne-ar fi înfățișată în starea ei naturală, aproape cu siguranță ne-am chinui să ghicim de ce este importantă, dar ea este sursa tuturor celor trei tipuri de piper adevărat, negru, alb și verde”, sustine scriitorul Bill Bryson, în lucrarea “Acasă-O istorie a vieții private”.

Potrivit acestuia, romanii au fost cei care au făcut din piper o marfă internațională, pentru că piperul pentru ei era un condiment indispensabil, pe care îl foloseau chiar și la desert. Din această perspectivă, valoarea piperului era absolut incredibilă, astfel încât negustorii îi puneau pe picior de egalitate cu aurul.

Se spune că pentru masa de la nunta ducelui Karl de Bourbogne s-a comandat 170 de kilograme de piper negru, consum,ul pentru masă fiind insignifiant, el expunându-l ostentativ astfel încât să vadă poporul invitat la nuntă cât de bogat era.

Mai târziu, mirodenii precum nucșoara, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele și curcuma au început să invadeze Europa, devenind la rândul lor foarte valoroase.

“Toate aceste mirodenii ajungeau în Europa printr-o rețea complicată de negustori, fiecare dintre ei luându-și, bineînțeles, partea lui. Când ajungeau pe piețele europene, nucșoara și floarea de nucșoară costau și de șaizeci de mii de ori mai mult decât prețul la care se vindeau în Orientul Îndepărtat. În mod inevitabil, era doar o chestiune de timp până când cei de la capătul lanțului de aprovizionare să conchidă că ar fi mult mai lucrativ să elimine etapele intermediare și să ia toate profiturile de la bun început”, potrivit lui Bill Bryson.

Dar, pentru că aducerea mirodeniilor în Europa producea, prin lanţul nesfârşit de intermediari, preţuri cam de 60. 000 de ori mai mari decât în Orientul Îndepărtat, temerarii au concluzionat că trebuie găsită o cale de transport mai simplă. 

Aşa că a început perioada marilor descoperiri geografice cu vestitul marinar Cristofor Columb ca deschizător de drumuri. El nu a găsit mirodeniile pe care le căuta, iar proba finală de stabilire a rutei cele mai convenabile către raiul mirodeniilor a fost câştigată de Fernando Magellan. Cei 18 supravieţuitori ai misiunii din cei 260 care au plecat la drum au ajuns unde trebuie şi au încărcat 24 tone de cuişoare pe care le au vândut în Europa cu profit de 2.500%

Pe deasupra ei au mai stabilit şi un record nou, anume au înconjurat Globul Pământesc. Din acest moment preţul mirodeniilor a început să scadă treptat, după aproximativ o sută de ani, aceasta marfă selecta decăzând destul de mult, dacă nu ca preferinţa culinară cel puţin ca valoare materială.

Lumea a început să fie interesată de alte produse, dar costul uman  plătit în trecut pentru procurarea mirodeniilor ar face să pălească multe nenorociri întâmplate pe Pământ.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri