De ce femeile sunt mai vulnerabile la caniculă! Experții explică cum pot fi ucise de căldură

0
Publicat:

Cercetătorii încearcă să explice concluziile unui studiu, conform cărora ratele mortalității la căldură extremă sunt mai mari la femei. Ele pot fi mai vulnerabile la temperaturi extrem de ridicate decât bărbații, au sugerat experții.

Femeile sunt mai expuse riscului de deces pe caniculă
Femeile sunt mai expuse riscului de deces pe caniculă

În Marea Britanie, persoanele de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau mentale severe și femeile sunt considerate persoane aflate la risc în caz de temperaturi extreme sau caniculă, arată The Guardian.

Documentul nu explică de ce femeile sunt pe listă cu risc mai mare de deces, dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a subliniat un studiu din Țările de Jos care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură și a constatat că femeile în vârstă sunt expuse unui risc mai mare decât bărbații. Cercetătorii au spus că rezultatele nu se datorează pur și simplu vârstei. „Când au fost luate în considerare vârste egale, ratele mortalității erau încă cu 15% mai mari pentru femei”, a scris echipa despre analiza datelor din caniculă din 2003 din Franța.

Alte studii, același rezultat

Un alt studiu realizat de cercetători olandezi și germani, care analizează date de temperatură din Țările de Jos pe 23 de ani, împreună cu cifrele zilnice de mortalitate, a găsit, de asemenea, diferențe între sexe. „Mortalitatea legată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special la cea mai în vârstă grupă de vârstă (≥ 80 de ani) sub căldură extremă”, au spus ei.

Echipa a spus că descoperirile nu par să se datoreze faptului că persoanele mai în vârstă sunt mai vulnerabile la căldură. De asemenea, nici faptului că femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații.

Hein Daanen, profesor la Universitatea VU din Amsterdam și autor al studiului, a spus că echipa a speculat că producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol. „În general, bătrânii transpiră jumătate din cantitate în comparație cu tinerii, iar femeile, jumătate din cantitatea bărbaților”, a spus el. Cu alte cuvinte, notează studiul, „capacitatea femeilor mai în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”.

Tensiunea, mai mare la femei

Echipa a spus că stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular poate fi, de asemenea, implicat. „Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate la căldură”, au scris ei.

Printre alte posibilități, echipa observă că femeile în vârstă pot prezenta un risc crescut, deoarece pot avea un risc mai mare de a trăi singure. Acesta este considerat un factor de risc cunoscut pe vreme caldă. De asemenea, pot fi mai puțin active în general decât bărbații, dar mai probabil să fie active în gospodărie.

Continuarea acestor activități în timpul valurilor de căldură, în timp ce sunt mai puțin apte din punct de vedere fizic, expune femeile la un risc de supraîncălzire și tensiune cardiovasculară mai mare decât pe bărbați”, a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, că studiile au arătat că rata maximă de transpirație la femeile tinere sănătoase tinde să fie mai mică decât la tinerii de sex masculin.

Dacă este sau nu motivul pentru care sunt prezente mai multe femei în datele de mortalitate și morbiditate în valuri de căldură, nu știm încă cu adevărat. De asemenea, nu este clar dacă există vreo interacțiune a între vârstă și sexul persoanelor”, a spus el.

Răspunsul cel mai probabil este că este o combinație de factori și trebuie să facem mai multe cercetări pentru a înțelege ce se întâmplă”, a mai spus el.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite