Cum scapi de tusea seacă: remedii naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tusea seacă, cunoscută şi ca tuse uscată sau iritativă, este unul dintre cele mai supărătoare simptome ale răcelilor. Dacă nu vrei să apelezi la medicamente antitusive cu efecte secundare deloc de neglijat, află cum scapi de tusea seacă folosind remedii naturale.

Miere, infuzii din plante, siropuri preparate în casă… remediile naturale pentru a calma tusea seacă sunt numeroase. Şi, foarte important, medicina modernă recunoaşte eficacitatea acestora.

Cum scapi de tusea seacă: remedii naturale – mierea

Nu întâmplător mierea este cel mai utilizat remediu contra tusei. Dovezile ştiinţifice sunt multiple. Dintre acestea aducem în atenţie un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania care a demonstrat că mierea este cel mai eficient remediu contra tusei la copii şi adolescenţi. La studiu au participat 105 copii suferind de tuse persistentă. Au fost grupaţi astfel: unii au luat câte o linguriţă de miere seara, înainte de culcare, alţii – sirop de tuse, iar restul – nimic. Rezulatul: copiii care au luat miere au tuşit mai puţin şi au dormit mai bine decât toţi ceilalţi. Efectele benefice ale mierii sunt demonstrate şi la adulţi

Cum se utilizează mierea pentru a scăpa de tusea seacă: pentru copii între 2 şi 5 ani – o jumătate de linguriţă de miere (de 3 ori pe zi), pentru copii între 6 şi 12 ani – o linguriţă de miere, pentru adolescenţi şi adulţi – o lingură de miere. Se poate adăuga puţină scorţişoară pentru a întări efectele mierii.

Cum scapi de tusea seacă: remedii naturale – infuzie de cimbrişor

Dintre plantele medicinale, cimbrişorul este renumit pentru calmarea tusei. Acţiunea sa antiseptică şi antitusivă se datorează thymolului, un puternic compus activ al acestei plante. Cimbrişorul are deopotrivă proprietăţi antialgice şi antiinflamatorii, calmând inflamaţia la nivelul gâtului, dar şi efecte spasmolitice, care permit reducerea crizelor de tuse.

Cum se prepară infuzia de cimbrişor? Într-o cană cu apă clocotită se pune o linguriţă de cimbrişor uscat şi se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau 4-5 căni de ceai pe zi, în combinaţie cu miere şi zeamă de lămâie.

Alte infuzii pentru calmarea tusei seci se pot prepara din scai vânăt, salvie sau pătlagină.

Cum scapi de tusea seacă: remedii naturale – sirop de ridiche neagră

Un bun remediu care te scapă de tusea seacă este siropul de ridiche neagră. Se prepară astfel: scoate miezul dintr-o ridiche, pune miere în spaţiul gol şi lasă la macerat de seara până dimineaţa. Siropul rezultat se administrează câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi. Un alt sirop eficient în calmarea tusei se poate prepara din morcovi. Taie doi morcovi în rondele, îi amesteci cu miere, iar siropul rezultat îl poţi administra tot de câteva ori pe zi.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite