Cum ne răcorim pe caniculă. „Este falsă impresia că un lichid rece ne răcoreşte“

0
0

Odată cu venirea anotimpului cald, organismul uman are nevoie de o hidratare suplimentară, care să refacă pierderile accentuate prin transpiraţie, apărute ca un mecanism de adaptare împotriva temperaturilor crescute.

Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apă, limonadă, socată, ceaiuri (asiatice, medicinale) preparate în casă. „Putem consuma şi sucuri naturale, preparate în casă, din fructe proaspete, care ne răcoresc: suc de lămâie, de portocale, de grapefruit, cu puţină miere şi apă plată sau carbogazoasă, suc de rodie, de struguri, de pepene. Benefic este şi sucul de cătină, bogat în betacaroten, care ne oferă în plus o protecţie contra radiaţiilor UV“, detaliază dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie, din Bucureşti.

Nu ar trebui să uităm de faptul că băuturile dulci din comerţ, cele carbogazoase, alcoolul, cafeaua ne satisfac doar pe moment setea, dar, în realitate, ele ne deshidratează, adaugă medicul.

Ceaiurile înlătură oboseala

„Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru ne hidratează şi, în acelaşi timp, graţie compoziţiei lor, au efecte tonice şi energizante asupra sistemului nervos, înlătură oboseala fizică şi psihică. Sunt o sursă bogată de antioxidanţi, care constituie adjuvanţi în protecţia faţă de radiaţiile UV, foarte puternice pe timpul verii. Tot efecte energizante au şi ceaiurile de guarana şi mate (n.r. – d plantă din America Latină, cu gust amărui)“, recomandă medicul. Alte ceaiuri care se pot consuma in zilele caniculare sunt: cel de rozmarin, de iasomie, de cicoare, ele având efecte tonifiante si energizante, chiar dacă nu conţin teină.

Pentru copii sunt indicate ceaiurile din fructe de pădure, căpşuni, lămâi, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice. Acestea sunt vitaminizante şi plăcute la gust, ideale pentru zilele caniculare.

Medicul reaminteşte că toate băuturile trebuie consumate la temperatura camerei, fie că e vorba de apă, de ceaiuri sau de sucuri. „Este falsă impresia că un lichid rece ne răcoreşte. Cu cât lichidul pe care il bem este mai rece, cu atât organismul nostru consumă mai multă energie pentru a restabili echilibrul între temperatura băuturii şi cea a corpului nostru. Deci, va elibera mai multă caldură. În plus, consumul excesiv de băuturi reci poate determina vasoconstricţia, deci senzaţia va fi de încălzire, şi nu de răcorire“, explică specialistul.

Lichidele foarte reci acţionează negativ şi asupra faringelui şi laringelui şi produc inflamaţii la acest nivel. „Deci unui organism încălzit  ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adăuga un cub de gheaţă“, conchide medicul de familie.

Mai multe - Viață sănătoasă

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite