Cum ne putem feri de diabetul zaharat? Cercetătorii recomandă consumul frecvent al unui aliment banal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul frecvent de iuart reduce riscul de diabet de tip 2 Foto Arhiva Adevărul
Consumul frecvent de iuart reduce riscul de diabet de tip 2 Foto Arhiva Adevărul

Cercetătorii de la de la Universitatea Harvard au descoperit că o asociere evidentă între consumul de iaurt şi diabetul zaharat de tip 2, sugerând că includerea frecventă a acestui aliment în dietă reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Persoanele care consumă în fiecare zi câte o porţie de iaurt (28 de grame) îşi diminuează cu 18% riscul de a se îmbolnăvi de diabet zaharat, relevă un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Universtiatea Harvard, potrivit Medical News Today.

Lucrarea, publicată în „BMC Medicine“ şi finanţat de National Institutes of Health (NIH), a urmărit să evalueze asocierea dintre consumul de lactate, în general, precum şi dintre consumul fiecărui tip de produs lactat în parte şi incidenţa diabetului de tip 2 în rândul adulţilor.

Autorii cerectării au analizat rezultatele a trei studii largi, în care au fost înregistrate istoricul medical şi obiceiurile alimentare şi de stil de viaţă ale cadrelor medicale, printre care dentişti, asistente medicale, farmacişti, podologi, medici generalişti şi veterinari. În total, au fost 194.519 de subiecţi.

Toţi participanţii au completat, la începutul studiului, un chestionar care cuprindea întrebări legate de starea de sănătate şi stilul de viaţă, urmat, în cei doi ani de observaţie, de alte chestionare suplimentare în care prezentau date despre consumul lor de lactate. De menţionat este că la începutul studiului toţi participanţii nu prezentau diabet, boli cardiovasculare sau cancer.

De-a lungul perioadei observaţionale, un total de 15.156 de cazuri de diabet de tip 2 au fost identificate. Experţii notează că nu au remarcat niciun fel asociere între consumul total de produse lactate şi diabet zaharat de tip 2.

Analiza consumul individual al produselor lactate de tipul brânzeturilor, laptelui degresat, celui integral şi al iaurtului a scos la iveală efectul benefic amintit al iaurtului.

Am constatat că aportul mai mare de iaurt se asociază cu un risc redus de diabet de tip 2, deoarece alte produse lactate şi consumul total de lactate nu a relevat o astfel de asociere. Constatările consistente în ceea ce priveşte iaurtul sugerează că acesta poate fi încorporat într-un model de regim alimentar sănătos “, a precizat dr. Frank Hu, autorul principal al studiului.

Cercetătorii sunt de părere că rezultatele studiului lor sunt promiţătoare, dar au o limitare, având în vedere că se bazează doar pe cazul unor cadre medicale. Pentru o mai mare acurateţe ei spun alte studii randomizate sunt necesare.

La nivel momdial peste 350 de milioane de oameni suferă de diabet de tip 2, iara datele arată că această maladie ar putea ajunge până în anul 2030 la un alarmant număr de 550 de milioane.

Diabetul este o boală metabolică cronică şi se caracterizează prin niveluri crescute ale zahărului în sânge. Peste 90% din cazurile de diabet sunt de tip 2, situaţie care constă în faptul că organismul nu poate produce suficientă insulină pentru a contracara efectele negative ale fluctuaţiilor de glucoză din sânge.

Bolnavii de diabet zaharat de tip 2 sunt mai predispuşi să facă şi alte afecţiuni precum bolile cardiovasculare, printre care cele mai grave sunt accidentul vascular cerebral şi bolile coronariene.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite