Clasamentul alimentelor care stimulează digestia. Cât de real este un astfel de top şi ce recomandă academicianul Nicolae Hâncu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un top al alimentelor care să stimuleze digestia nu se poate face, este categoric prof. univ. dr. Nicolae Hâncu. Asta pentru că unii pot mânca şorici de porc fără prea multe probleme, în timp ce alţii nu tolerează alimente mai uşoare.

În fiecare zi, apar sute de topuri şi de recomandări conţinând alimente care ar stimula digestia într-o măsură mai mare sau mai mică. Mulţi dintre noi încearcă să ţină seama de ele şi să consume anumite produse doar-doar vor scăpa de indigestie, greaţă sau balonări.

Astfel de clasamente sunt privite însă cu suspiciune de cei mai mulţi nutriţionişti, întrucât, spun ei, oamenii sunt diferiţi şi ce poate mânca unul fără să aibă după aceea prea multe bătăi de cap, nu poate mânca celălalt.

„În ştiinţa nutriţiei nu se poate face un clasament al alimentelor care sunt bune pentru digestie sau care nu. Nu există aşa ceva.  Singurele reguli care te feresc de indigestie sunt alimentaţia sănătoasă şi mesele luate la intervale egale de timp“.

Cu toate acestea, mai este o regulă esenţială potrivit căreia cantitatea este şi ea la fel de importantă precum calitatea.

„Trebuie să te ridici de la masă ca şi cum ai mai putea mânca. Aceasta este regula de aur dacă vrei să ai o digestie uşoară. Un stomac încărcat, indiferent cu ce, complică digestia mai mult decât unul pe jumătate încărcat“, este categoric prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite