Câți pași trebuie să faci zilnic, cât trebuie să dormi și cât alcool îți e permis să consumi pentru o viață sănătoasă - Cele mai cunoscute mituri medicale

0
Publicat:

Un stil de viață sănătos are reguli care se dovedesc greu de respectat pentru mulți. Uneori chiar sperie. Vestea bună este că nu sunt atât stricte pe cât se crede, explică cercetătorii, potrivit spotmedia.ro.

Alergare. FOTO Shutterstock
Alergare. FOTO Shutterstock

10.000 de pași în fiecare zi, opt ore de somn, alcool cu moderație. Sunt câteva dintre recomandările importante pentru protejarea sănătății. Iată ce spun experții despre fiecare dintre aceste obiective:

10.000 de pași pe zi

Targetul de 10.000 de pași a fost o găselniță introdusă pentru Olimpiada de la Tokyo din 1964 de o companie care producea pedometre, spune Gavin Sandercock, profesor de sport, refacere și științe ale mișcării la Universitatea din Essex.

Dacă te întrebi câți pași ar trebui să faci în fiecare zi, nu există întotdeauna un răspuns fix, deși studiile sugerează între 6.000 și 10.000. Dacă vreți să înregistrezi progresul avut în urma unei plimbări, poți folosi un ceas inteligent care te și avertizează când ți-ai atins limita impusă. De asemenea, ele îți pot monitoriza ritmul cardiac și îți pot urmări somnul, astfel încât să obții o imagine mai completă a sănătății tale.

Specialiștii spun că mai mult decât câți pași faci zilnic, contează ritmul în care îi faci.

Opt ore de somn pe noapte

De la nou-născut la vârstnic, necesarul de somn se schimbă drastic. Numărul de ore de somn de care ainevoie este discutabil. În timp ce unii se trezesc cu o senzație de prospețime după doar cinci ore de somn, alții au nevoie de nouă-zece- sau chiar mai multe ore.

O perioadă de opt somn îi asigură creierului timpul potrivit pentru a face ce este nevoie ca să aibă o funcționare sănătoasă, spune Nilong Vyas, director la clinica de consultanță pentru somn NOLA și expert medical la Sleep Foundation.

Unele persoane pot tolera o fereastră mai mică de timp, altele au nevoie de puțin mai mult, dar între șapte și opt ore este media", mai spune expertul.

Mulți dintre cei care dorm șapte-opt ore pe noapte se simt mai odihniți, cu o sănătate și o stare de spirit mai bune, însă este mai degrabă un obiectiv ideal decât unul pentru care să ne facem griji, subliniază ea.

Nu mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână

Potrivit Ghidului britanic pentru consumul moderat de alcool, UK Chief Medical Officer.5, n-ar trebui să consumi mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. O unitate de alcool conține între 8 și 13 grame de alcool pur, potrivit site-ului consuma-responsabil.ro.

Practic, ca să nu depășești 14 unități de alcool, într-o săptămână nu trebuie să bei cumulat mai mult de:

175 ml vin

500 ml de bere

500 ml de cidru

25 ml de băuturi spirtoase

"Dacă te limitezi la cel mult 14 unități pe săptămână, șansele de a muri de o afecțiune care are legătură cu băutura sunt probabil de una la 100 sau mai puține", spune Sir Ian Gilmore, președintele organizației Alcohol Health Alliance UK și fondatorul Centrului pentru Cercetare a Alcoolului din Liverpool.

150 de minute de mișcare pe săptămână

Potrivit Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) este recomandat ca adulții să facă 150 de minute de mișcare sau 75 de minute de mișcare viguroasă în fiecare săptămână.

„Dacă respecți aceste recomandări, ai un risc cu 11-15% mai mic de a muri de orice, comparativ cu persoanele care nu fac nimic, iar riscul de a muri de un atac de cord este cu 20% mai mic (...). Tot ce am învățat în ultimii 25 de ani, îmi spune că mișcarea viguroasă e mai bună și o recomand oricui este destul de sănătos. Dacă vrei să fii mai în formă, trebuie să muncești mai mult ", explică rată Dr. Gavin Sandercock,  potrivit spotmedia.ro

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite