Băutura populară care îți distruge dantura. Avertismentul unui stomatolog: „Dinții sunt mai predispuși la carii”

0
Publicat:

Un medic stomatolog a lansat un avertisment în legătură cu o băutură care face furori atât în rândul celor care acordă atenție deosebită obiceiurilor sănătoase, cât și al influencerilor de pe Instagram, conform Mirror.

Smalțul are rolul de a proteja dinții de substanțele dăunătoare. foto shutterstock (Arhivă)
Smalțul are rolul de a proteja dinții de substanțele dăunătoare. foto shutterstock (Arhivă)

Apa cu lămâie ar putea face mai mult rău decât bine dinților. Dr. Andrej Bozic, chirurg la Dentum, a evidențiat pericolele pe care le prezintă nivelul ridicat de aciditate al apei cu lămâie pentru sănătatea noastră dentară. „Sucul de lămâie are un pH de aproximativ 2, ceea ce este extrem de acid", a transmis cadrul medical. 

Această aciditate poate eroda smalțul dinților, care este stratul exterior dur și protector." Astfel, te poți confrunta cu o serie de probleme dentare, de la carii până la sensibilitate crescută. 

Smalțul are rolul de a proteja dinții de bacteriile și substanțele dăunătoare. Atunci când această barieră este compromisă, dentina mai moale de dedesubt este expusă, ceea ce duce la potențiale probleme, precum: 

Sensibilitate crescută: „Oamenii se confruntă adesea cu o sensibilitate crescută la alimentele și băuturile calde și reci atunci când smalțul lor este distrus", afirmă dr. Bozic. 

Risc mai mare de carii: „Cu mai puțină protecție, dinții sunt mai predispuși la carii", continuă el. 

Preocupări de ordin estetic: „Smalțul deteriorat poate duce, de asemenea, la decolorarea și la un aspect gălbui al dinților", atrage atenția medicul. 

În timp ce mulți oameni adoră să își înceapă ziua cu un pahar de apă cu lămâie, crezând că este un obicei sănătos, acesta ar putea, de fapt, să facă rău dinților din cauza expunerii prelungite la acid, conform Bristol Live. 

Frecvența și durata expunerii sunt factori cheie în ceea ce privește deteriorarea smalțului. Să bei apă cu lămâie pe tot parcursul zilei sau să o lași să zăbovească în gură poate amplifica daunele. 

Folosirea unui pai poate reduce contactul dintre apa acidă cu lămâie și dinți, ajutând la prevenirea deteriorării smalțului. 

Evitați periajul imediat după ce ați băut apă cu lămâie; așteptați cel puțin 30 de minute pentru ca smalțul să se refacă. Luați în considerare alternative mai puțin acide, cum ar fi castravetele sau apa cu infuzie de mentă, care sunt răcoritoare și mai blânde pentru dinți”, a precizat medicul. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite