Antioxidanții și rolul lor pentru o alimentație sănătoasă

0
Publicat:

        Majoritatea au auzit despre antioxidanți și rolul acestora pentru sănătate și menținerea unui corp sănătos.Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din corp.  Radicalii liberi sunt compuși care, în cantități semnificative, ne pot afecta sănătatea în timp.

Medicii recomandă consumul de fructe și legume FOTO: ARHIVA
Medicii recomandă consumul de fructe și legume FOTO: ARHIVA

Organismul uman deține sisteme de apărare antioxidante care pot ține sub control radicalii liberi în condiții normale. Corpul uman poate fi afectat de o alimentație dezechilibrată și asta poate buna funcționare a organismului.

Atunci când se acumulează radicalii liberi, aceștia pot provoca o stare denumită stress oxidativ. Stresul cronicizat dupa la creșterea riscului afecțiunilor cornice, cum ar fi bolile de tip cardiovascular, diaber sau cancer.

Consumul unei diete bogate în antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ și contribuie la reducerea riscului îmbolnăvirii. Unele dintre cele mai bogate în antioxidanți sunt:

·         Ciocolata neagră – bogată în antioxidanți datorită cantității mari de cacao.

·         Afinele sunt pline de nutrienți, conținând inclusive mai mulți antioxidanți

·         Capșunile sunt bogate în antocianine care sunt extreme de utile în controlul nivelului colesterolului.

·         Zmeura este la rândul este un aliment extreme de bogat în antocianine care are un efect antiinflamatoriu și reduce stresul oxidative.

Trebuie ținut minte că o alimentație diversificată corectă trebuie să fie potrivită caracteristicilor individuale (de exemplu, vârsta, sexul, stilul de viața), de contextual cultural, alimentele disponibile, obiceiuri și tradiții.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite