4 locuri din lume în care oamenii nu se îmbolnăvesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din Canionul de Cupru sunt predispuşi la diabet, dar nu se îmbolnăvesc niciodată
Oamenii din Canionul de Cupru sunt predispuşi la diabet, dar nu se îmbolnăvesc niciodată

Într-o lume în care bolile cronice precum diabetul, cancerul şi afecţiunile cardiace sunt tot mai răspândite, există câteva zone care parcă ar trăi izolate sub un glob de sticlă. Aici, oamenii nici măcar nu ştiu ce înseamnă unele boli.

Medicul american Daphne Miller, autoarea cărţii „The Jungle Effect“ („Efectul junglei“) a studiat cu atenţie stilul de viaţă al unor populaţii recunoscute pentru sănătatea lor remarcabilă. Descoperirile ei sunt de-a dreptul surprinzătoare şi arată cât de importantă este, de fapt, dieta.

1. Canionul de Cupru din Chihuahua, Mexic: nu există diabet

Cei 50.000 de indieni Tarahumara din cele şase canioane care alcătuiesc Barrancas del Cobre (Canionul de Cupru) sunt recunoscuţi, în primul rând, ca super-alergători, fiindcă aleargă fără probleme pe distanţe de peste 50 de kilometri, forţând limitele performanţei umane.

Însă mai este un lucru care-i deosebeşte pe indienii Tarahumara de restul lumii, chiar şi de cei mai apropiaţi vecini ai lor: sunt străini de diabet. În mod surprinzător, ei au o dietă bogată în carbohidraţi, dar este bazată în special pe carbohidraţi nerafinaţi (care nu provoacă la fel de multe consecinţe negative precum cei rafinaţi): tortilla din făină integrală, fasole şi porumb.

Secretul care îi protejează pe indienii Tarahumara de diabet constă, de fapt, în combinarea alimentelor. Astfel, carbohidraţii (cresc nivelul zahărului din sânge) sunt asociaţi cu ierburi şi condimente care scad indicele glicemic al celorlalte alimente. Ei consumă cantităţi mari de scorţişoară, cuişoare, pătrunjel, usturoi şi seminţe de muştar.

Medicul Daphne Miller crede că tocmai această dietă sănătoasă şi faptul că aleargă foarte mult sunt motivele pentru care aceşti indieni nu se îmbolnăvesc niciodată de diabet, în ciuda faptului că, din punct de vedere genetic, sunt aproape identici cu indienii Pima din SUA, care au cea mai mare rată de diabet de tip 2 din lume.

2. Camerun, Africa: locuitorii sunt feriţi de cancer

În satul Ntui din Camerun, cancerul de colon sau alte afecţiuni intestinale sunt extrem de rare. Motivul, crede dr. Miller, este că locuitorii respectă, fără să vrea, o dietă care oferă protecţie sigură împotriva cancerului intestinal: mănâncă mai ales alimente bogate în fibre alimentare şi nu consumă carne aproape deloc.

De altfel, 64.000 de cazuri de cancer ar putea fi prevenite în fiecare an în lume dacă toţi am mânca mai multe fructe, legume şi cereale integrale (care conţin cantităţi mare de fibre) şi mai puţină carne roşie, a dovedit un studiu recent realizat de Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului şi de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului.

Cele mai bune surse de fibre sunt orzul, grâul dur, grâul negru, ovăzul, quinoa, secara, orezul brun sau sălbatic şi amarantul.

Şi alimentele fermentate pe care le mănâncă africanii din Camerun le oferă acestora protecţie anticancer. Este vorba despre tot felul de murături, porumb şi mei fermentat, precum şi iaurt.

3. Islandezii nu suferă de depresie

Majoritatea studiilor recente explică sporirea numărului de persoane depresive în sezonul rece printr-o expunere scăzută la lumină naturală. Este cunoscut faptul că serotonina, neurotransmiţător care ne conferă starea de bună dispoziţie, se secretă în strânsă interdependenţă cu lumina solară.

Însă islandezii fac ca aceste teorii să pară mituri. Fiindcă, deşi orele de lumină naturală dintr-un an sunt extrem de puţine (comparativ cu ţările sudice, de exemplu), în Islanda există cea mai mică rată a depresiei.

Medicul Daphne Miller pune acest lucru tot pe seama dietei care conţine cantităţi impresionante de acizi graşi Omega 3, recunoscuţi pentru protecţia pe care o oferă creierului.

În primul rând, islandezii mănâncă mult peşte (una dintre cele mai bune surse de Omehga 3), dar şi miel (care se hrăneşte cu muşchi de pădure, bogat în Omega 3) şi vânat (păsări care se hrănesc cu peşte).

4. Creta: protecţie contra bolilor de inimă pentru bărbaţi

Am auzit de multe ori spunându-se că dieta mediteraneană protejează inima şi ne menţine sănătoşi mai mult timp decât alte tipuri de dietă. Ei bine, un studiu care a durat 40 de ani şi care a urmărit stilul de viaţă şi starea de sănătate a mai multor populaţii europene a arătat că bărbaţii cu cea mai sănătoasă inimă sunt cretanii.

Pe lângă binecunoscutele fructe de mare şi salate asezonate cu ulei de măsline, locuitorii insulei mai mănâncă pâine uscată (pesmet) înmuiată în vin sau în ulei de măsline combinat cu oţet, verdeţuri sălbatice, bogate în micronutrienţi, leguminoase (soia, fasole, mazăre etc.) şi, la desert, iaurt îndulcit cu miere.

Dr. Miller crede că tocmai combinarea tuturor acestor alimente şi consumul redus de carne roşie fac din dieta mediteraneană un adevărat „medicament“ care oferă protecţie împotriva bolilor de inimă. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite