Lipsa somnului provoacă probleme de sănătate copiilor: de la influenţarea IQ-ului la tulburări din spectrul autismului, cei mici sunt victime sigure
0Un studiu realizat la nivel mondial a scos la iveală legătura dintre lipsa somnului şi grave probleme de sănătate ce îi pot afecta pe copii. Experţii explică cum pot ajuta părinţii la remedierea problemei care îşi poate pune amprenta inclusiv în viaţa viitorului adult.
Ce probleme riscă să aibă copiii care nu dorm corect
Greg Hanley, profesor la Universitatea Western New England din SUA, a realizat un studiu la nivel mondial cu privire la tulburările de comportament din copilarie şi legătura acestora cu problemele de somn. Specialistul sugerează că lipsa somnului poate afecta negativ copiii, provocând iritabilitate, somnolenţă în timpul zilei, IQ mai mic, risc de obezitate şi anxietate la vârstă adultă. Mai mult decât atât, se pare că problemele de somn au fost unele dintre simptomele comune răspândite în rândul copiilor cu dizabilităţi de dezvoltare, cum ar fi tulburari din spectrul autismului, care vin de asemenea cu auto-vătămare, comportament sfidător, agresivitate, accese de furie si impulsivitate, scrie newsmasterapp.com.
De-a lungul ultimilor ani, au fost realizate mai multe studii care au scos la iveală numeroase dovezi ale faptului că somnul este responsabil de tulburările de comportament. Din păcate, aceste probleme afectează inclusiv viaţa părinţilor, care se confruntă la rândul lor cu stres, tensiune şi presiuni asupra relaţiei de cuplu.
Cum pot ajuta părinţii la remedierea problemei
Un studiu recent condus de Hanley a aratat că atât copiii cu handicap, cât şi cei dezvoltaţi normal au reuşit să îmbunătăţească problemele somnului prin utilizarea unor metode comportamentale simple. Sub supravegherea unui specialist, părinţii pot obţine rezultate impresionante cu cei mici, aplicând strategii cum ar fi monitorizarea orelor de odihnă, limitarea accesului la activităţile de petrecere a timpului liber chiar înainte de culcare sau gestionarea atentă a comportamentelor agresive.
Tulburările de somn puse pe seama impactului noilor tehnologii
Un alt studiu recent, privind obiceiurile copiilor înainate de culcare, arată că tulburările de somn au fost asociate cu utilizarea noilor tehnologii cum ar fi smartphone-uri, computer sau televizoare, care le pot afecta somnul. „Tulburarile de somn pot provoca unele comportamente severe, inclusiv de auto-vătămare corporală şi impulsivitate“, a avertizat Hanley.