Trucuri pentru a fi o persoană mai atrăgătoare în ochii celorlalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atractivitatea reprezintă mai mult decât aspectul fizic al unei persoane. Personalitatea, comportamentul, expresiile faciale şi chiar inflexiunile vocii au o influenţă asupra felului în care creierul nostru percepe oamenii din jur şi stabileşte nivelul de atractivitate.

Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers, a studiat sute de cupluri de îndrăgostiţi şi a descoperit că organismul uman poate să stabilească într-o secundă dacă cineva este atractiv din punct de vedere fizic sau nu. Chiar dacă nu conştientizăm acest lucru, creierul nostru face judecăţi instantanee în primele câteva secunde atunci când întâlneşti o persoană, care se dovedesc a fi incredibil de exacte.

Să fii atractiv nu se limitează la contextul sexual. Ne dorim ca oamenii să fie atraşi de noi tot timpul, fie că sutem la un eveniment de socializare, un interviu de angajare sau o licitaţie pentru un nou client de vânzări.

Nalini Ambady de la Universitatea din Massachusetts a inventat termenul de „thin-slices“ (trad.- feliere subţire), care se referă la prima impresie. Studiile sale au scos la iveală faptul că în cazul atractivităţii ce nu ţine de întâlnirile romantice, avem mai mult timp să facem o primă impresie, însă nu foarte mult. Experimentele au demonstrat că elevii au fost capabili să prezică cu exactitate cât de apt este un profesor după ce au urmărit un filmuleţ de 30 de secunde cu acesta. Acurateţea acestei impresii a fost la fel de exactă şi atunci când a redus filmuleţul la 15 secunde şi apoi la 6 secunde. 

Se pare că, atunci când vine vorba de atragerea unui potenţial pretendent, şef sau un nou contact din industrie, nu ai mult timp la dispoziţie să faci o primă impresie bună. Din fericire, există modalităţi prin care poţi să-ţi faci apariţia într-un mod atrăgător în timpul primelor secunde preţioase.

1. Călătoreşte în grup

Potrivit Bussines Insider, studiile demonstrază că oamenii arată mai bine în grupuri, deoarece caracteristicile neatractive sunt mai puţin observabile. Conceptul este denumit „efectul majoretă“, iar cercetătorii au identificat trei experienţe cognitive responsabile de această tendinţă: Faptul că sistemul vizual percepe obiecte ca un ansamblu, obiectele individuale sunt favorizate de media ansamblului, iar feţele obişnuite sunt percepute ca fiind mai atractive decât cele privite izolat. Practic, asimetriile şi trăsăturile mai puţin plăcute tind să fie compensate într-un grup, iar feţele noastre vor fi percepute ca fiind mai atractive.

via GIPHY

2. Arată-ţi disponibilitatea

În ciuda preconcepţiilor, nu ochii tăi albaştri sclipitori, braţele musculoase sau picioarele lungi sunt cele mai bune atuuri ale tale, cea mai atrăgătoare trăsătură a unei persoane fiind disponibilitatea. Cercetările arată că nu persoanele cele mai atrăgătoare din punct de vedere fizic sunt cele mai abordate, ci acelea care trimit semnale de disponibilitate şi siguranţă de sine prin tehnici de flirt precum contactul vizual şi zâmbetele, prin care arată dorinţa de apropiere.

via GIPHY

Atunci când vine vorba de relaţii profesionale, aceste semnale se transformă în receptivitate şi bunăvoinţa de a lucra împreună. Cea mai bună cale de a arăta disponibilitate, fie că vorbim de petreceri sau evenimente în scop profesional este prin intermediul limbajului corpului. Cercetările arată că ţinându-ţi trunghiul deschis către lume este cea mai bună cale de a semnala disponibilitatea. Asta înseamnă să nu-ţi încrucişezi braţele, să nu-ţi verifici telefonul în dreptul pieptului şi să nu ţii lucruri precum geanta, băutura sau jacheta în dreptul stomacului. Ceea ce are şi sens, din moment ce studiile arată că ne închidem corpul atunci când suntem închişi în noi din punct de vedere mental.

3. Glumeşte

Există şanse mari ca simţul umorului să fie una dintre trăsăturile principale pe care un potenţial partener le caută la tine şi multe studii au arătat că oamenii sunt în special atraşi de persoanele care îi fac să râdă. Un studiu a arătat chiar că spunându-i o glumă unui prieten la bar, îţi cresc şansele să obţii numărul de telefon al unei femei aflată în apropiere. Rezultatele au arătat că barbaţii care au făcut o glumă au avut de trei ori mai mult succes în obţinerea numărului de telefon decât cei care nu au facut-o şi, de asemenea, au fost consideraţi mai atractivi şi inteligenţi de către femei.

„Efectul unui simţ al umorului dezvoltat asupra atragerii femeilor poate fi explicat parţial de faptul că oamenii amuzanţi sunt consideraţi a fi mai sociabili şi mai inteligenţi, calităţi pe care femeile le caută într-un partener“, este de părere antropologul Gil Greengross.

via GIPHY

4. Pune întrebări profunde

După ce i-ai ademenit cu inteligenţa ta, este timpul să duci lucrurile mai în profunzime. Poţi chiar să treci peste etapa în care încerci să faci o simplă conversaţie, cunoscută drept „small-talk“. Studiile arată că oamenii se conectează mai bine cu tine şi simt că eşti mai sincer când le pui întrebări mai profunde. 

„Conversaţiile profunde ne permit să ne dezvoltăm personalităţile şi să înţelegem mai bine pe noi înşine şi unii pe alţii. De aceea, cu cât ne dorim mai mult să dechidem conversaţii mai profunde, cu atât mai atrăgători devenim pentru ceilalţi“, se arată într-un articol de pe Lifehack.

via GIPHY

5. Îmbracă-te în roşu

Un studiu al Universităţii din Rochester a arătat că bărbaţii sunt mai atraşi din punct de vedere sexual şi găsesc mai atrăgătoare femeile care poartă haine de culoare roşie. Aceeaşi cercetare a scos la iveală faptul că şi femeile percep celelalte femei îmbrăcate în această culoare ca fiind mai atrăgătoare sexual şi le văd ca pe „o ameninţare“, în cele mai multe cazuri încercând să-şi ţină partenerul departe de o femeie care poartă roşu. Acest lucru funcţionează şi invers. 

via GIPHY

Denumit „efectul roşu“ de către cercetători, se pare că bărbaţii au fost percepuţi ca fiind mai atrăgători atunci când au fost văzuţi pe un fundal roşu sau în haine roşii, motivul fiind că roşul este asociat cu un statut înalt pentru privitor.

6. Practică sporturi extreme

Există un motiv pentru care suntem atraşi de un bărbat solid care escaladează un munte sau de o femeie slăbuţă care face scufundări. Un studiu realizat de cercetătorii Univeristăţii din Alaska au descoperit că cei care îşi asumă astfel de riscuri sunt consideraţi în general mai atrăgători. Acest lucru are sens, din moment ce sporturile extreme reprezintă atât o provocare mentală cât şi fizică, iar cei care le practică tind să fie puternici din ambele puncte de vedere, ceea ce este o calitate atractivă.

via GIPHY

7. Zâmbeşte

Expresiile faciale de fericire chiar pot compensa lipsa atractivităţii. Un studiu a descoperit că cu cât o persoană zâmbeşte mai tare, cu atât faţa acesteia arată mai atrăgător. S-a dovedit că evaluarea nivelului de atractivitate a fost puternic influenţat de intensitatea unui zâmbet. Un studiu recent publicat de American Psychological Association susţine ideea că zâmbetul le face pe femei mai atrăgătoare pentru bărbaţi, iar explicaţia ar fi că zâmbetul stimulează acea parte a creierului asociată cu recompensele senzoriale. 

via GIPHY

În timp ce cei mai mulţi cercetători par să confirme ideea că femeile sunt percepute ca fiind atrăgătoare atunci când zâmbesc, cercetările despre emoţiile care sunt cele mai atrăgătoare la bărbaţi arată cu totul altceva. Cercetările arată că mândria este cea mai atrăgătoare expresie masculină, în timp ce expresia de ruşine a fost considerată mai atractivă decât cea de fericire, în special în percepţia femeilor tinere.

via GIPHY

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite