Raport: piaţa PC-urilor scade mai repede decât estimează analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultrabook-ul este văzut drept colacul de salvare pentru piaţa PC-urilor.
Ultrabook-ul este văzut drept colacul de salvare pentru piaţa PC-urilor.

Nu mai este o surpriză că tabletele şi smartphone-urile afectează vânzările de calculatoare, dar conform ultimului raport IDC acest lucru se petrece cu o viteză mai mare decât au estimat analiştii.

În al patrulea trimestru din 2012 au fost livrate aproape 90 de milioane de PC-uri, în scădere cu 6,4% faţă de acelaşi trimestru din 2011. Înainte de acest moment, analiza IDC (International Data Corporation) prevedea o scădere de doar 4,4%, se arată în comunicatul de presă. Nici Windows 8, noul „suflet“ pentru calculatoare nu a contribuit semnificativ la stoparea scăderii. 

image

Este prima oară în ultimii cinci ani când piaţa PC-urilor scade de la an la an în perioada sărbătorilor de iarnă, un moment pe care producătorii îl aşteaptă cu un oarecare optimism. Cum era de aşteptat, cumpărătorii, dar şi vânzătorii şi canalele de distribuţie se orientează spre noua piaţă în creştere, cea a tabletelor şi smartphone-urilor. 

Distribuitorii s-au pierdut în entuziasmul de a promova o interfaţă bazată pe atingere, dar nu au reuşit să promoveze şi alte noutăţi, cum ar fi că [Windows 8] este un sistem de operare mai sigur, mai stabil şi oferă o experienţă mai bună de utilizare. Jay Chou analist senior la IDC

Când vine vorba de lideri, HP se menţine în vârf, Lenovo fiind în al doilea şi Dell încheie acest top 3. Totuşi, chinezii sunt singurii care au crescut, Dell şi Acer înregistrând cele mai mari scăderi, de peste 20, respectiv 28 de procente. Lenovo a crescut şi în volumul de livrări cu peste 19%, în timp ce HP şi Dell au scăzut cu 6,7%, respectiv 12,6%. 

În ciuda acestor date, Chou rămâne într-o oarecare măsură optimist. „Pe măsură ce Windows 8 se maturizează şi preţurile ultrabook-urilor scad, sper că piaţa PC-urilor va avea parte de o reîmprospătare în 2013“, a afirmat acesta. El a nominalizat HP, Lenovo, Asus şi Samsung drept producătorii care s-au descurcat relativ bine anul precedent, în raport cu piaţa. 

Chart: Top 5 Worldwide PC Vendors, Market Share 4Q12 (unit shipment)Description: Source: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, January 10, 2013Note: IDC's Worldwide Quarterly PC Tracker provides PC market data for over 80 countries by vendor, form factor, brand, processor brand and speed, sales channel and user segment. The research includes historical and forecast trend analysis as well as price band and installed base data.For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com.Further detail about this tracker can be found at:http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=1Tags: IDC, PC, Top 5, HP, Dell, Lenovo, Acer, ASUS, 2012 Q4, 2012Q4, Tracker, market share, size, leadersAuthor: IDCcharts powered by iCharts

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite