Analiză: de ce a renunţat Microsoft la rolul principal în „filmul” CES cu un an prea repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microsoft preferă să-şi anunţe produsele la propriile evenimente FOTO theverge.com
Microsoft preferă să-şi anunţe produsele la propriile evenimente FOTO theverge.com

După un veritabil maraton de 13 ani în care a atras toate reflectoarele la târgul de tehnologie din Las Vegas, Microsoft a decis să stea în umbră la CES 2013. Strategia a privat companie de oportunitatea de a-şi explica şi promova noua generaţie de computere care rulează noul sistem de operare cu un design drastic refăcut, însă.

Din acest motiv, specialiştii estimează că retragerea corporaţiei din centrul atracţiei CES vine cu un an prea curând, după lansările cu emoţii de la sfârşitul anului, care au potenţialul de a cuceri piaţa şi de a-i arunca în umbră pe legendarii producători, deopotrivă.

Microfost Corp. putea folosi oportunitatea reflectoarelor din cadrul evenimentului CES 2013 pentru a contracara percepţia publicului că Windows 8 nu ar fi suficient de convingător pentru a fi purtat pe valul tehnologic înaintea smartphone-urilor şi tabletele care sulează cu sfotware produs de Apple Inc. Sau Google Inc.

Micorsoft are nevoie de o prezenţă în stil mare

Microsoft „ar fi avut nevoie să fie prezenţi la eveniment într-un stil grandios pentru a demonstra progresul pe care l-a făcut şi pentru a-şi face cunoscute intenţiile pentru 2013. Aceasta ar face consumatorii să graviteze cu adevărat către un dispozitiv Windows 8”, a spus analistul IT Patrick Moorhead, citat de huffingtonpost.com.

De la lansarea Windows 8 la sfârşitul lunii octombrie, există puţine argumente în sprijinul ipotezei că sistemul de operare ar putea „ridica” industria computerelor personale din căderea în prăpastie pe piaţă. Livrările de PC-uri au scăzut cu 6% în ultimele trei luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2011, conform datelor firmei de cercetare International Data Corp. Aceasta, în ciuda unui adevărat stol de laptop-uri şi calculatoare de birou cu Windows 8 care au fost scoase la vânzare cu oferte speciale de sărbători.

Microsoft nu are nevoie de CES

Deşi nu a avut un stand la târgul de tehnologie din Las Vegas anul acesta, Microsoft insistă că afacerile au mers excelent la CES 2013, unde a fost prezentă prin câţiva reprezentanţi, din cei peste 150.000 de oameni prezenţi la eveniment.

Compania din Redmond a decis că nu mai are rost să investească timp şi bani în CES, cum făcea pe vremuri. Justificarea? Evenimentul are loc la începutul lunii ianuarie, prea devreme în comparaţie cu perioada anului în care Microsoft preferă să îşi lanseze produsele majore.

Windows 8, de exemplu, era la peste nouă luni distanţă de a fi lansat pe piaţă în momentul în care CEO-ul companiei, Steve Balmer, l-a anunţat la CES 2011, când a reprezentat într-adevăr „cântecul de lebădă” al evenimentului. Purtătorul de cuvânt al companiei, Frank Shaw, a declarat: „Este o decizie cu care suntem de acord. Am avut un eveniment foarte productiv anul acesta”.

Publicul, curios de absenţa standului Windows 8

Retragerea companiei de la CES 2012 a ridicat semne de întrebare în rândul publicului, care se aştepta la promovarea sistemului de operare. Chiar şi la standul Asus, plin cu computere cu Windows 8, nu era nimeni care să vorbească despre acestea sau despre software, scrie huffingtonpost.com.

Specialiştii prezenţi la eveniment au comentat acelaşi lucru, surprinşi de absenţa explicaţiilor de orice fel referitoare la Windows 8.

Microsoft consideră însă că valoarea de piaţă a târgului de tehnologie s-a diminuat. Urmează tendinţa marilor companii rivale, ca Apple sau Google, de a-şi organiza propriile prezentări şi a capitaliza astfel maximul de atenţie din partea publicului.

Nici Apple, nici Google nu a avut o prezenţă notabilă la CES 2012.

În plus, Microsoft deja şi-a organizat propriile evenimente, la lansarea tabletei Surface şi a sistemului de operare Windows 8.

Apariţia şefului Microsoft, Steve Ballmer, la prezentarea Qualcomm

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite