O săptămână cu Lumia 920: a şasea zi - multitasking, tastatură şi Voice Search

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multitasking-ul ar trebui să fie o componentă importantă a fiecărui sistem de operare, dar nu toţi producătorii s-au preocupat intens de acest aspect. Microsoft intră în această categorie, oferă multitasking, dar nu este foarte bine dezvoltat. Recuperează însă cu tastatura şi parţial cu funcţia de interacţiune prin comenzi vocale.

Săptămâna cu Lumia 920 a ajuns la una dintre cele mai importante părţi ale unui smartphone modern: meniul de multitasking. Nici chiar cu Windows Phone 8 Microsoft nu s-a ocupat prea bine de acest aspect. Intră orice aplicaţie pe care nu o închizi în multitasking şi odată acolo nu ai prea mare control asupra ei. Poţi doar să intri în ea şi s-o închizi. Mai mult, în multitasking unele aplicaţii sunt îngheţate, altele rulează, dar nicidecum nu este bine optimizat. 

Cel mai bun multitasking pe care l-am găsit până în prezent este la BlackBerry OS 10, iar pe Windows Phone poate deveni mai bun dacă aplicaţiile pot fi închise fără a le accesa şi dacă diversele pagini ale unei aplicaţii sunt grupate sub numele acelei aplicaţii. Spre exemplu, din setări să nu poţi avea deschis şi meniul principal, şi setările pentru conectivitate. Nici Android, nici iOS nu se descurcă mai bine la multitasking, dar avantajul lor e că poţi închide aplicaţii individual.

Tastatura din prima versiune de Windows Phone era foarte bună, dar pe versiunea 8 vine şi cu suport pentru limba română. Are diacritice, oferă diverse sugestii şi este uşor de folosit. M-am adaptat fără probleme de la cea de Android la cea de pe Lumia 920. Totuşi, liderul incontestabil al tastaturilor la acest moment este ecosistemul BlackBerry 10, dar Microsoft nu este departe. 

image

Siri este un etalon în domeniul interacţiunii vocale, cu acesta trebuie să se lupte Microsoft dacă vrea să se remarce. Am testat până acum ce oferă Samsung, Google pe Android şi Apple cu Siri. Într-o ierarhie aş poziţiona Siri primul, Google Search pe doi, iar soluţiile Samsung şi Microsoft sunt la egalitate cu un rezultat decent, dar nu impresionant.

Voice Search din Windows Phone 8 recunoaşte anumite contacte din agendă, poate căuta diverşi termeni pe Internet, dar a avut o problemă când i-am cerut să deschidă Twitter şi a ales să deschidă Weave News Reader, un agregator de ştiri. Căutarea vocală se activează prin apăsare lungă a tastei Windows. Poate fi folosită, dar Microsoft mai are de lucrat la ea şi poate că va deveni mai bună în următoarea actualizare.

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite