REVIEW BlackBerry Z10 - canadienii au învăţat să facă smartphone-uri bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BlackBerry Z10 este cel mai bun model lansat de canadienii de la fosta companie Research in Motion (RIM), actuală BlackBerry. Este un model cu ecran tactil, are un nou sistem de operare şi compania vrea de la acesta, şi „fraţii“ săi, să-i readucă succesul. Poate face acest lucru?

La prima vedere, BlackBerry Z10 seamănă puţin cu iPhone 5. Este însă mai înalt, mai greu şi „mai din plastic“ decât vedeta Apple. Din momentul în care începi să-l foloseşti, îţi dai seama că are foarte puţin în comun cu ceea ce oferă ecosistemul iOS. Este un alt telefon chiar faţă de vechile modele BlackBerry.

image

Hardware

BlackBerry Z10 are un procesor Qualcomm cu două nuclee la o frecvenţă de 1,5 GHz - versiunea din SUA -, iar în Europa (modelul pe care l-am testat şi cele din Marea Britanie) vine cu Texas Instruments. Diferenţa nu este atât de mare, dar Qualcomm, prin ultimele serii de procesoare, a putut să reducă mai mult consumul de energie şi, de pe altă parte, Texas Instruments a declarat că-şi inchide afacerea cu procesoare.

Memoria RAM este de 2GB şi spaţiul de stocare de 16GB. Poate fi suplimentat cu un card microSD sau cu un serviciu de stocare online ca Dropbox sau Box. BlackBerry n-a mai omis camera foto, cea principală are 8 megapixeli (filmează la 1080p) şi cea secundară ajunge la 2 megapixeli (filmează la maximum 720p). Bateria este de 1.800 miliamperi.

În final este ecranul, cel cu care interacţionezi cel mai mult. Are o dimensiune fizică de 4,2 inci la o rezoluţie de 1.280x768 pixeli. Densitatea pixelilor este de 355 ppi, mai mare decât cea de pe iPhone 5. Greutatea aparatului ajunge la 138 de grame. 

Software

Înainte de a discuta despre software ţin să spun că nu mi-a plăcut niciodată interfaţa sau modul de organizare din precedentele BlackBerry OS. Am găsit de fiecare dată sistemul de operare prea greoi în acţiuni, necesita prea multe operaţiuni pentru a realiza ceva simplu. Ei bine, toate acestea s-au schimbat, sau mai bine spus, au dispărut în BlackBerry OS 10.

Noul sistem de operare este bazat pe QNX, un produs asemănător Unix (ca în Mac OS sau iOS). Testarea QNX a început încă de la lansarea tabletei PlayBook, prima de la canadieni, şi este finalizată cu venirea BB OS 10. Sistemul de operare este orientat pe interacţiunea prin gesturi. Deblochezi telefonul cu o glisare a degetului pe ecran de la bază. Accesezi portalul cu notificări printr-o „tragere“ în dreapta şi intri în diverse meniuri contextuale tot printr-un gest.

Meniul contextual poate să existe în partea de sus într-o aplicaţie şi îl accesezi printr-o glisare în jos. Este valabil atât la aplicaţiile native, cât şi la cele portate din Android (ex.: WordPress). Mai este un meniu contextual, şi atent lucrat de BlackBerry, în dreapta aplicaţiei de mail sau în browser. După ce ai selectat un cuvânt sau o poză (ori alt tip de fişier) îţi apare în dreapta meniul contextual pentru tăiere, copiere, mutare, ştergere, selectare multiplă sau partajare.

image

Un alt gest este să tragi de ecranul de stand-by în jos pentru a activa modul de hibernare. Adică sunt tăiate toate conexiunile şi toate notificările, este modul util pentru când te culci, dar nu vrei să setezi tot felul de lucruri doar pentru a face telefonul să tacă. Interfaţa, însă, este nouă şi ai nevoie de puţin timp de acomodare.

Administrarea mediilor de stocare este foarte bună. Ai la dispoziţie ceea ce stochezi pe card, pe telefon şi în serviciile de cloud ca Dropbox sau Box. Este totul într-un singur loc, cu procente de ocupare la fiecare, cu posibilitatea de a muta documente dintr-o parte în alta. La fel, poţi sincroniza pozele în Dropbox.

Aplicaţiile

Fără îndoială, acestea sunt, poate, cel mai important lucru la un smartphone modern. BlackBerry livrează 70.000 la start şi multe promisiuni că altele sunt pe drum. Spre exemplu, există deja aplicaţie de Facebook, de Twitter, de LinkedIn şi sunt native. Sunt, apoi, mii de aplicaţii portate de pe Android. Acestea au o mică problemă: arată şi se comportă fix ca pe Android. Problema personală pe care am întâlnit-o a fost că am instalat WordPress, dar m-am blocat la introducerea textului. Asta pentru că pe Android există butonul „Back“ şi poţi face restul lucrurile, dar pe BB OS 10 nu. Există, am descoperit apoi, meniul contextual pe care îl accesezi printr-un swipe de sus. De aceea e nevoie de un timp de acomodare.

BlackBerry 10 nu este încă platforma perfectă în ceea ce priveşte aplicaţiile. Au vrut să livreze multe, dar le-au livrat cu deficienţe. Chiar şi aplicaţia de Facebook are problema că e mai veche decât cea de pe Android şi iOS. Nu este un inconvenient atât de mare decât dacă vii de la vreuna dintre aceste platforme şi eşti obişnuit cu un anume set de funcţii. Fără îndoială că problema se va rezolva, dar încă nu e gata.

Dincolo de aplicaţiile din Blackberry World, cele preinstalate în sistemul de operare sunt foarte bune, de la cea de mail până la cea de administrare a pozelor. BlackBerry Hub este cea mai bună idee aplicată notificărilor. Este un mod facil şi rapid de a vedea ce mesaje ai, cui alegi să răspunzi şi ce este urgent. BlackBerry îi spune „Peek“, tragi o privire fără să-ţi întrerupi fluxul de muncă.

Multimedia - foto, video şi audio

Camera foto şi administrarea pozelor iar sunt domenii bine acoperite. Ai foarte multe opţiuni pentru editare, pentru partajare. Camera nu face cele mai bune poze în condiţii de luminozitate scăzută, iar focalizarea este limitată pentru centrul vizorului, nu ai touch focus. Realizează fotografii decente pentru a servi drept amintiri sau pentru distribuire online. Nu are prea multe şanse în faţa rivalilor mai bine înzestraţi.

Camera video se descurcă onorabil. Calitatea este medie şi nu depăşeşte nicio aşteptare. BlackBerry plusează însă cu Story Maker, o aplicaţie prin care îţi faci propria poveste din poze. Adaugi elementele, adaugi muzică şi câteva efecte, un text şi eşti gata, ai un filmuleţ cu amintiri.

BlackBerry Z10 oferă un sunet foarte bun. Clar, puternic şi asta datorită poziţionării foarte bune a difuzorului. Fanta este aşezată la bază şi toată carcasa de pe spate este folosită drept cutie de rezonanţă. Mai mult, dacă aşezi telefonul pe spate nu există riscul să „înfunzi“ difuzorul.

Multitasking la nivel înalt

image

Foto

image
image

FOTO Adevărul gallery-link

Tot în categoria „ce mai ştie BB OS 10“ intră multitasking-ul. Este mai bun decât orice există pe Android sau iOS şi este comparabil cu cel de pe Windows. Acele active frames (widget-uri pe Android) pe care le-a implementat BlackBerry sunt mici spaţii cu propria cantitate de memorie pe care aplicaţia o foloseşte, astfel încât să poată rula chiar şi când nu e în centrul atenţiei. Poţi asculta o melodie pe YouTube şi edita un document sau bloca telefonul, spre exemplu.

Minusul este că nu poţi avea decât 8 active frames la un anumit moment dat. Dacă ai deschis o a 9-a aplicaţie, prima deschisă va fi oprită. BlackBerry susţine că au ales numărul acesta, deoarece utilizatorii nu folosesc mai multe aplicaţii la un moment dat, conform testelor desfăşurate la începutul proiectului.

Alături de multitasking, browser-ul se descurcă admirabil. Nu are nicio problemă în gestionarea unui număr mare de taburi, selectarea textului şi editarea acestuia se realizează foarte uşor şi vine cu posibilitatea de a reda videoclipuri în Flash. Acesta o fi un format pe cale de dispariţie, dar BlackBerry oferă suport pentru el tocmai pentru a veni cu un avantaj în faţa altor platforme.

Concluzia după BlackBerry Z10

Dintre toate platformele pe care le-am văzut la început, de la iPhone 3G (am sărit peste primul model) până la Windows Phone 7 pot spune că BlackBerry OS 10 a venit cel mai bine, cu cele mai multe teme făcute bine. Terminale bune, dotate fix cât trebuie pentru acest sistem de operare. Ecosistemul este bine făcut, solid şi fluid în acelaşi timp. Desigur, aplicaţiile încă nu sunt rezolvate, este o ecuaţie cam grea, se pare, pentru producători.

Publicul principal pentru BlackBerry, oamenii de afaceri, cei legaţi de munca lor, au o alternativă bună la iPhone, cel care a umbrit platforma în ultimii ani. Funcţii moderne, design modern şi un produs de calitate. La operatorii români BlackBerry Z10 va fi disponibil din aprilie, iar modelul Q10 cu tastatură vine în preajma verii.

Câştigă sau moare? Câştigul, acum, este stabilizarea în locul Android şi iOS pe piaţă. BlackBerry a reuşit să se menţină în viaţă cu platforma aceasta, acum contează viitoare mutare. Cum se spune, şi-a mai câştigat o şansă pentru următorul an, cel puţin.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite