Microsoft Office 2013 - principalele necunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Steve Ballmer, președintele Microsoft, la lansarea Office 365. FOTO: Mediafax
Steve Ballmer, președintele Microsoft, la lansarea Office 365. FOTO: Mediafax

Microsoft a prezentat de curând Office 2013, iar această versiune pune accent pe stocarea și lucrul online - prin Office 365 - optimizarea pentru dispozitive mobile și integrarea cu servicii ca YouTube, Skydrive sau rețele sociale ca Facebook și Flickr. Dar au rămas și câteva detalii pe care compania nu le-a clarificat.

Microsoft a introdus Office 15 ca fiind cea mai mare și ambițioasă suită Office de până acum. Odată cu aceasta, utilizatorii vor putea cumpăra o licență de utilizare Office 365 Home Premium. Acesta e serviciul Microsoft de stocare și lucru online, dar când Office 2013 va fi disponibil va veni cu noi opțiuni, notează publicația online „PCWorld”. Office 365 va oferi editoarele Access, Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher și Word și pachetul va putea fi instala pe maximum cinci PC-uri. Totodată, clienții vor primi și un spațiu de stocare suplimentar de 20GB pe SkyDrive, alternativa Microsoft la Google Drive sau Dropbox. În prezent, utilizatorii SkyDrive au la dispoziție un spațiu de stocare de 25 GB.

Mai mult, abonații Office 365 vor putea folosi opțiune „Office on Demand” care presupune folosirea pachetului Office pe un PC, dar fără a fi instalat propriu-zis. Când se încheie lucrul în el pur și simplu dispare, iar documentele editate rămân stocate online sau oriunde au fost salvate.

Însă nu toate aspectele au fost clarificate. Iată cele mai mari necunoscute:

Compania nu a spus exact când vor fi fi disponibile cumpărătorilor cele două produse, Office 2013 și Office 365. Însă dacă vor acționa după tiparul abordat și în alți ani, cel mai probabil acestea vor fi lansate anul viitor. Ultima versiune, Office 2010, a fost lansată în iunie 2010, la șapte luni după prima versiune beta.

Prețul este o altă necunoscută, chiar și pentru Office 365, dar Office 2010 a fost disponibil la prețul de 100 de euro pentru variantele Home și Student Edition. Mai este însă de luat în calcul și faptul că Microsoft a promis un preț pentru Windows 8 de doar 30 de euro în cazul actualizării. Cele două scenarii sunt că gigantul american fie va reduce prețul în cazul actualizării altei versiuni mai vechi de Office, fie va păstra prețul în aceleași limite, dar va oferi Office 365 cu un cost mai accesibil.

Office 15 îmbunătățește utilizarea pe tablete și smartphone-uri, iar Microsoft a declarat că orice funcție a Office 365 va putea fi rulată fără probleme din orice browser de Android sau iOS. Dar actualele instrumente „Office Web Apps” nu pot fi folosite pentru a edita documente pe astfel de dispozitive cu touchscreen. Singurele opțiuni sunt accesarea mail-urilor, calendarului, contactelor și pot fi vizualitate documentele prin „SharePoint”. Posibil ca Microsoft să fi îmbunătățit mult acest aspect pentru că piața tabletelor este în creștere, iar smartphone-urile deja domină piața telefoniei.

De asemenea, nu există nimic cert în privința aplicațiilor native pentru platformele mobile ca Android, iOS sau chiar Blackberry. Deocamdată există doar OneNote, o aplicație simplă de luat notițe, pentru dispozitivele cu iOS și Android și câteva zvonuri privind lansarea unei versiuni de Office pentru iPad.

Odată cu lansarea Windows Phone în 2010, Microsoft a trecut la altă interfață denumită „Metro”. Aceasta va fi disponibilă și în Windows 8, împreună cu cea obișnuită cu care utilizatorii sunt familiarizați, dar nu se știe încă dacă va fi introdusă și în pachetul Office. În versiunea de teste, „Office 2013 Preview”, doar OneNote este aranjată în stil Metro, pe când celelalte încă folosesc aspectul cunoscut din versiunile precedente cu mici îmbunătățiri vizuale. Este posibil ca Microsoft să nu grăbească trecerea la interfața Metro mai simplistă și de aceea nu a introdus-o în tot ecosistemul Office.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite