Ericsson, Qualcomm şi Thales vor lansa tehnologia 5G în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Thales
FOTO Thales

După o perioadă de cercetare detaliată care a inclus mai multe studii şi simulări, Ericsson, Qualcomm şi Thales, vor parcurge o etapă de testare şi validare a reţelelor 5G non-terestre pe telefoanele mobile.

Rezultatul poate însemna că un viitor telefon mobil 5G ar putea folosi conectivitatea 5G oriunde pe suprafaţa Pământului şi ar putea asigura acoperire globală completă pentru servicii de date în bandă largă, inclusiv în zone acoperite în mod normal de reţele tradiţionale de telefonie prin satelit, cu capabilităţi de conectare limitate.

Beneficiile conexiunii 5G prin sateliţi de orbită joasă LEO (Low Earth Orbit) ar putea include acoperirea unor zone geografice extreme sau îndepărtate, aflate dincolo de mări şi oceane şi în locaţii neacoperite de reţeaua terestră.

O astfel de conectivitate largă ar dezvolta capabilităţile serviciilor de roaming 5G şi ar facilita conectivitatea globală 5G în domenii precum transporturi, energie şi sănătate.

Reţeaua spaţială ar putea servi şi ca soluţie de rezervă pentru reţelele terestre în cazul unor pene majore sau dezastre.

Comunicaţiile naţionale guvernamentale ar putea fi un caz de folosinţă majoră, ţinând cont de capabilităţile de securitate aşteptate de la reţeaua non-terestră 5G, care ar permite întărirea securităţii şi rezilienţei reţelelor guvernamentale de siguranţă naţională şi publică.

Testarea şi validarea de către Ericsson, Thales şi Qualcomm Technologies ca urmare a aprobării de către 3GPP, organismul global de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, sprijinirea în premieră a reţelelor non-terestre.

Prin testare se urmăreşte validarea diferitelor componente tehnologice necesare reţelelor non-terestre 5G, inclusiv a telefoanelor mobile 5G, a sarcinii utile satelitare şi a elementelor 5G la sol.

Această etapă are ca scop şi validarea faptului că reţelele non-terestre 5G pot fi suportate de către un format de telefon mobil, ceea ce ar permite telefonului mobil 5G de mâine să devină cu adevărat un telefon prin satelit. Testele iniţiale vor avea loc într-un mediu spaţial simulat din sudul Franţei, unde se află cele mai multe facilităţi ale industriei spaţiale europene.

Ericsson intenţionează să testeze un spaţiu de stocare virtuală RAN 5G (vRAN), modificat să gestioneze semnale radio care se propagă (ce se întâmplă cu undele 5G care parcurg un vacuum şi atmosfera Pământului) prin sateliţii LEO de mare viteză.

Thales va verifica o sarcină utilă satelitară potrivită pentru dislocarea pe sateliţii LEO, în timp ce Qualcomm Technologies plănuieşte să furnizeze telefoane-test pentru a verifica dacă reţelele 5G NTN vor putea fi accesate de către viitoarele telefoane celulare 5G.

Experţii vor folosi echipament de la sol pentru a simula propagarea undelor radio 5G şi timpii scurşi între un satelit echipat în orbită şi conectarea unui celular 5G la reţeaua 5G de acces radio în diferite locuri pe suprafaţa pământului.

Tehnologia 5G NTN susţinută de 3GPP va putea să beneficieze de un ecosistem amplu de produse şi componente standardizate. Noua specificaţie permite şi includerea tehnologiilor NTN în dispozitive 5G, oferind furnizorilor de tehnologie posibilitatea de a atinge uşor şi rapid compatibilitatea 5G NTN pentru toate dispozitivele.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite