Drona semiautonomă, inovația românească ce poate revoluționa salvarea victimelor aflate în locuri greu accesibile VIDEO

0
Publicat:

Andrei Geru a dezvoltat un program ce poate fi instalat pe minicamera de luat vederi a unei drone, care îi permite să ocolească automat obstacolele întâlnite în drumul său. Salvatorii ar avea astfel acces cu dronele și în păduri, lucru imposibil în momentul de față.

Andrei Geru și inovația sa FOTO Valentin Trufașu
Andrei Geru și inovația sa FOTO Valentin Trufașu

Andrei Geru (21 de ani), student în anul III la Facultatea de Inginerie din Galați, specializarea Inginerie Medicală, din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, a creat recent un soft care permite dronelor să evite obstacolele pe care le întâlnesc în zbor.

„Drona este dirijată prin telecomandă către victima unui accident petrecut în pădure. Când întâlnește un obstacol, îl ocolește singură cu ajutorul unui soft instalat în microcalculatorul minicamerei de luat vederi instalată pe dronă și care permite operatorului să localizeze persoanele aflate în pericol”, a explicat Andrei pentru „Adevărul” în ce constă inovația sa, la care a lucrat trei luni.

Practic, vorbim de un program prin care dronele devin semiautonome, ocolind copacii din păduri și alte obstacole pe care le întâlnesc în cale pentru a ajunge în locuri greu accesibile pentru om și a localiza victimele dispărute în acele zone.

„Camera video montată pe dronă conține un minicalculator ce permite programarea lui. Andrei a creat un soft pentru acest minicalculator, ce permite evitarea obstacolelor pe care drona le întâlnește în calea ei. Multe drone sunt pierdute datorită faptului că operatorii nu observă în timp util obstacolele de pe traseu. O operațiune de salvare într-o pădure nu este posibilă în acest moment pentru că operatorii nu ar putea ocoli copacii întâlniți pe traseu, iar drona s-ar pierde”, detaliază Florin Marin Bogdan, doctor inginer și șef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galați, avantajele inovației create de studentul său.

SURSA VIDEO FLORIN MARIN BOGDAN

Softul creat de Andrei a trecut cu brio testarea în laborator și urmează acum să fie pus la încercare pe teren, într-o pădure, pentru a corecta alături de profesorul său coordonator eventuale erori apărute în funcționarea sa.

„La testarea în laborator am folosit niște scenarii extrem de dure. Ca să vă faceți o idee, drona are capacitatea, datorită acestui soft, să se strecoare prin spații extrem de mici. Va fi capabilă să identifice și să treacă printre crengi foarte subțiri, dacă softul detectează un spațiu prin care drona poate trece”, punctează Florin Marin Bogdan.

Studentul din Galați lucrează acum la a doua parte a proiectului, ce presupune îmbunătățirea semnificativă a semnalului transmis de telecomanda de operare către dronă. Acesta este o altă problemă spinoasă cu care operatorii se confruntă de multe ori în acțiunile de salvare.

Capsula pentru diagnosticarea bolilor stomacului și intestinelor

Nu este singura inovație a studentului din Galați. Andrei Geru a creat anul trecut și o capsulă medicală, care odată înghițită de un pacient, permite oprirea ei în zona stomacului, a intestinului subțire și a celui gros cu ajutorul unui dispozitiv care emite un câmp magnetic, permițând medicului o investigarea amănunțită în timp real a eventualelor probleme medicale.

„Capsula medicală va avea în interior material metalic și va fi controlată din exterior printr-un dispozitiv magnetic după un anumit tipar. În plus, capsula medicală va avea și un microactuator (nr. servomecanism microscopic), pe românește, o codiță, ce va fi acționată magnetic de același dispozitiv magnetic”, a explicat studentul.

Capsula medicală nu va avea o baterie, înaintarea și oprirea ei în orice zonă a stomacului și intestinelor urmând să se facă cu ajutorul microactuatorului acționat magnetic. După ce va culege datele de interes pentru medic, capsula medicală va fi eliminată pe cale naturală.

„Vorbim de un microrobot destinat explorării medicale a aparatului digestiv. Important de spus este că această codiță atașată microrobotului nu va produce nicio vătămare tractului digestiv și intestinelor”, a ținut să precizeze Florin Marin Bogdan.

Microrobotul, testat cu succes

Microrobotul a fost testat cu succes în laboratorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor din Galați, din care face parte și Andrei Geru, cercul fiind dedicat studenţilor care vor să-şi testeze creativitatea şi rezistenţa la efort, prin rezolvarea unor probleme al căror grad de dificultate creşte odată cu avansarea în anii de facultate. 

Pasul următor este preluarea inovației studentului din Galați și testarea medicală a microrobotului prin studii clinice.

Pe piață există în prezent capsula endoscopică, care este dotată cu o cameră video minusculă, ce înregistrează imagini din tractul digestiv.

După înghiţire, capsula trece mai jos de stomac în aproximativ o jumătate de oră, iar prin întregul intestin subţire în aproximativ 4-5 ore, fiind apoi eliminată prin scaun. După ce înregistrarea de imagini s-a încheiat, imaginile stocate sunt preluate cu ajutorul unui soft specializat pe un computer, iar un medic specialist analizează și interpretează datele.

Avantajul microrobotului creat de studentul din Galați este că permite oprirea acestuia în zonele care prezintă interes pentru medic și pe care le poate analiza în amănunt apoi cu microsenzorii și minicamera instalate în ea.

Soft pentru salvarea victimelor prinse sub dărâmături

Andrei Geru a dezvoltat anterior și un soft ce permite detectarea vieții umane și a zgomotelor specifice făcute de victime în cazul producerii unui cutremur pornind de la ce s-a întâmplat recent în Turcia și Siria.

Softul creat de studentul din Galați elimină zgomotele de fond (excavatoare și alte utilaje care lucrează în zona afectată de cutremur) și identifică doar semnele ce indică că o persoană poate fi în viață sub dărâmături, inclusiv că lovește în pereți pentru a fi găsită mai rapid.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite