O bucată de metal, posibil deșeu al Stației Spațiale Internaționale, a căzut într-o casă din Florida. Răspunsul NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bucată considerabilă de metal, presupusă a fi parte dintr-o platformă de baterii abandonată de pe Stația Spațială Internațională, a străpuns acoperișul și două etaje ale unei case din Florida. NASA investighează incidentul.

Imagini ale obiectului și pagubele create FOTO Colaj Twitter
Imagini ale obiectului și pagubele create FOTO Colaj Twitter

Inginerii agenției americane de explorare spațială analizează acum placa cilindrică, care cântărește aproximativ un kilogram, a ajuns într-o locuință din Naples, în după-amiaza zilei de 8 martie, notează The Guardian.

„A fost un zgomot puternic. Aproape că l-a lovit pe fiul meu. El era la două camere distanță și a auzit totul”, a declarat proprietarul casei, Alejandro Otero, pentru WINK News.

„Ceva a străpuns casa și apoi a făcut o gaură mare în podea și tavan”, a continuat el.

Bărbatul spune că era plecat în concediu când obiectul a lovit casa.

Jurnalul științific, Ars Technica, notează că explicația cea mai probabilă este că bucata provine de la stația spațială (ISS). Comanda spațială americană a înregistrat reintrarea unui rest de spațial deasupra Golfului Mexic pe un traseu către sud-vestul Floridei, la ora 14:29 în acea zi, cu doar cinci minute înainte de impactul cu casa.

Un purtător de cuvânt al NASA, Josh Finch, a declarat, pentru sursa citată, că analiza va avea loc „cât mai curând posibil pentru a determina originea sa”. Unii experți spațiali cred că deja știu răspunsul.

O platformă de 2,9 tone, folosită pentru o actualizare a bateriilor pe ISS a fost îndepărtată, în martie 2021, fiind cel mai mare obiect din punct de vedere al masei ejectat vreodată din postul orbital, a declarat NASA la acea vreme.

Cine va plăti despăgubirile?

Era programat să facă o „reintrare necontrolată” cândva între 7 și 9 martie.

„Aproximativ o jumătate de tonă de fragmente vor lovi probabil suprafața Pământului”, a scris astronomul Jonathan McDowell, pe X.

Otero a răspuns tweet-ului lui McDowell cu fotografii ale pagubelor și trimis, de asemenea, mesaje către NASA. Acum, el vrea să știe cine va plăti pagubele aduse locuinței sale.

Ars Technica a spus că ar putea fi o problemă complicată de rezolvat, deoarece originea exactă a bucății nu a fost încă determinată. Bateriile erau deținute de NASA, dar atașate unei structuri de paletă lansate de agenția spațială japoneză, Jaxa.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a monitorizat paleta în timpul coborârii sale și a calculat că în timp ce unele părți pot ajunge la sol, riscul de victime, șansele ca o persoană să fie lovită, este foarte mic.

Reintrările necontrolate nu sunt neobișnuite, a adăugat ESA: „Un obiect spațial mare reintră în atmosferă în mod natural aproximativ o dată pe săptămână, cu majoritatea fragmentelor asociate care se ard înainte de a atinge solul. Majoritatea navelor spațiale, vehiculelor de lansare și a echipamentelor operaționale sunt proiectate pentru a limita riscurile asociate cu o reintrare.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite