Secretele turtelor tradiționale de Crăciun, cunoscute și drept „scutecele lui Iisus”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satele din zona Moldovei, de Crăciun, gospodinele continuă să păstreze cu sfinţenie o reţetă veche din moşi-strămoşi. Este vorba de „scutecele lui Iisus” sau „pelincuțele Domnului”, un desert tradițional. 

Foițele de aluat se întinde pe perne FOTO: C.Mazilu
Foițele de aluat se întinde pe perne FOTO: C.Mazilu

Acestea se prepară până în ziua Ignatului, când, potrivit tradiţiei, începe tăierea porcilor şi acestea nu trebuie stropite cu sânge. Rețeta am aflat-o de la Ecaterina Hulea, fostă educatoare a satului, care a învăţat să prepare turte sau „scutecele lui Iisus” de la bunica ei. 

 „Domnul a avut nevoie în primul rând de un scutec, în care a fost învelit atunci când a venit pe lume. Aceste scutece sau turte trebuie să le pregătim cu multă dragoste şi har pentru a preaslăvi naşterea Domnului Iisus Hristos”, spune Ecaterina Hulea.

Pentru pregătirea aluatului, este nevoie de un kilogram de făină, un praf de sare, apă şi un sucitor. Frământarea şi coacerea turtelor durează două ore şi jumătate.

Turtele se dau de pomană rudelor, vecinilor şi colindătorilor FOTO: C. Mazilu
Turtele se dau de pomană rudelor, vecinilor şi colindătorilor FOTO: C. Mazilu

„Folosesc un kilogram de făină, un strop de sare, apă călduţă şi apoi trec la frământat. Mai pun şi un pic ulei, să mi se întindă aluatul şi încep să frământ foarte bine. Secretul acestor scutece este în frământatul care să fie de lungă durată”, spune gospodina.

Turtele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii

După ce aluatul este pregătit, turtele se întind pe o pernă curată, învelită într-o pânză albă. Ulterior, ele sunt tăiate cu un cuţit în semnul crucii. Foile subţiri se coc pe plită sau în cuptor. După ce s-au copt, turtele trebuie puse la uscat câteva ore, într-o cameră curată, ca să nu prindă mucegai.

Între timp, gospodina pregăteşte apa de flori sau siropul din apă neîncepută. „Folosim zahăr, arome şi coaja rasă de la o lămâie. Pe turtele subţiri ca hârtia se presară miere de albine, arome, lămâie, rahat, halva şi miez de nucă din abundenţă”, spune Ecaterina Hulea. 

În Ajunul Naşterii Domnului, turtele împreună cu prune uscate, sarmale de post şi colaci se dau de pomană rudelor, vecinilor.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite