Reţetele unui meniu: ciorbă de pasăre, risotto cu şofran, cuburi cu brânză
0
Gospodina eminentă face-o ciorbă excelentă. Rapid, ca un titirez, pregăteşte şi-un orez. În final, o bucurie, artă în bucătărie (doar e artă culinară): cuburi pe farfurioară. Articol realizat în colaborare cu „Click! Poftă bună!“.
Ciorbă de pasăre
Durata de preparare: 60 de minute
Dificultate: medie
Număr de porţii: 20
Preparare
1 Carnea de pasăre se tranşează, se spală, se pune la fiert în apă cu sare şi se spumează.
2 Zarzavatul se curăţă, se spală, se taie julien şi se adaugă peste carne. După aproximativ
30 de minute se pun cartofii tăiaţi cuburi şi varza tăiată julien.
3 Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt, se căleşte în ulei şi se stinge cu bulion amestecat cu apă.
4 Borşul se fierbe separat şi se adaugă în oala cu ciorbă împreună cu ceapa şi se lasă să fiarbă până când este gata carnea. La final se potriveşte gustul de sare şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
Ingrediente
500 g carne de pasăre
100 g morcovi
50 g pătrunjel
100 g ţelină
150 g varză albă
200 g cartofi
100 g ceapă
75 ml ulei
25 g bulion
1,5 l borş de putină
o legătură de pătrunjel
o legătură de leuştean
sare
Risotto cu şofran

Durata de preparare: 30 de minute
Dificultate: medie
Număr de porţii: 20
Ingrediente
6 linguri de unt
o ceapă medie tocată mărunt
3-4 căţei de usturoi zdrobit (opţional)
două căni cu orez
o jumătate de cană cu vin alb
câteva fire de şofran
sare
un litru de zeamă de carne de pui
75 g de parmezan ras
piper negru măcinat
câteva fire de pătrunjel pentru ornat
Preparare
1 Se topesc 6 linguri de unt într-o tigaie, se adaugă ceapa şi usturoiul, se sotează un minut, apoi se pun orezul, vinul şi se lasă la fiert.
2 Şofranul şi sarea se pun într-un castron şi se freacă împreună, apoi se adaugă un polonic de zeamă de carne şi se toarnă peste orezul din tigaie. Se lasă la fiert şi se toarnă din când în când câte un polonic de zeamă, până când se termină lichidul (cam o jumătate de oră). Când este aproape gata, orezul trebuie să fie moale şi să strălucească.
3 Se adaugă apoi restul de unt, se potriveşte de piper şi se pune jumătate din cantitatea de parmezan ras.
4 Când se serveşte, se presară deasupra orezului restul de parmezan şi pătrunjelul.
Cuburi cu brânză

Durata de preparare: 50 de minute
Dificultate: medie
Număr de porţii: 10
Ingrediente
PENTRU BLAT
50 g margarină
20 g amidon
3 linguri cacao
10 ml esenţă de vanilie
4 ouă
50 g ciocolată topită
1 praf de sare
20 g făină
1 pachet praf de copt
60 g zahăr pudră
PENTRU CREMĂ
200 g margarină cu 75% grăsime
500 g brânză de vaci
cremoasă
2 linguri fulgi de cocos
100 g zahăr
250 ml frişcă lichidă
1 plic întăritor de frişcă
Preparare
1 Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră şi un praf de sare, apoi adăugaţi ciocolata topită. Când amestecul este omogen adăugaţi 50 g margarină, amidonul şi cacaua. La final, turnaţi esenţa de vanilie, praful de copt şi făina.
2 Separat, bateţi albuşurile spumă tare şi încorporaţi-le uşor în compoziţie. Turnaţi compoziţia într-o tavă dreptunghiulară, unsă şi tapetată cu făină, şi puneţi-o la copt 40 de minute în cuptorul bine încins.
3 Separat, mixaţi margarina cu zahăr până devine spumoasă, apoi brânza bine scursă şi nuca de cocos. Amestecaţi până se omogenizează. Adăugaţi frişca, bătută în prealabil. Adăugaţi crema de brânză astfel obţinută peste blatul răcit şi puneţi-o la rece.
4 Porţionaţi prăjitura şi decoraţi-o cu ciocolată rasă şi cu zmeură.
Acest articol a apărut în „Weekend Adevărul“.