Desertul potrivit c-un Paşte fericit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine Paştele. Gospodina iscusită tocmai a oprit cuptorul şi zâmbeşte mulţumită. Din bucătărie iese o aromă-mbietoare: e miros de cozonaci, e parfum de sărbătoare. Material realizat în colaborare cu revista „Click! Poftă bună!“.

Cozonac cu nucă şi cu stafide

Durata preparării: 120 de minute

Dificultate: mare

Ingrediente
PENTRU BLAT

1 kg făină

4 ouă

2 gălbenuşuri

300 ml lapte

200 g smântână grasă

50 g drojdie proaspătă

150 g unt

200 g zahăr tos

50 g unt, pentru uns

arome
PENTRU UMPLUTURĂ

2 albuşuri

100 g stafide

50 g cacao

300 g nuci măcinate

100 g zahăr tos

Preparare

1 Toate ingredientele se ţin la temperatura camerei peste noapte. Drojdia, împreună cu o lingură de zahăr, puţin lapte călduţ şi o lingură de făină, se lasă la crescut.

2 Separat, se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă 3 ouă şi cele 2 gălbenuşuri şi se bat cu telul. Se toarnă făina şi maiaua şi se începe frământatul. Când aluatul devine moale, se adaugă untul topit, puţin câte puţin. Aluatul este gata în momentul în care începe să facă băşicuţe şi se desprinde uşor de pe pereţii vasului. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, la loc cald. 

3 Pentru umplutură se bat cele 2 albuşuri, se adaugă cacaua, nucile măcinate şi zahărul. Se împarte aluatul în două. Prima bucată se întinde pe o planşetă, se pun stafide, se umple cu amestecul de cacao şi nuci, se rulează şi se aşază în forma unsă cu unt şi se lasă la crescut. La fel se procedează şi cu restul ingredientelor.

4 Înainte de a se da la cuptor, cozonacii se ung cu ou şi se presară cu zahăr. Sunt copţi în momentul în care sunt frumos rumeniţi.

Cozonac cu nucă şi rahat

Durata preparării: 120 de minute

Dificultate: mare

Ingrediente

3 ouă

350 g zahăr

75 g drojdie proaspătă

500 ml lapte

150 ml ulei călduţ

făină cât cuprinde

100 g nucă tocată mare

2-3 bucăţi de rahat, tocate

unt pentru uns tava

mirodenii


Preparare

1 De cu seară se freacă 3 ouă cu 75 de grame de drojdie, 350 de grame de zahăr, 500 mililitri de lapte şi mirodenii. Se lasă compoziţia la temperatura camerei până a doua zi. Dimineaţa se pregăteşte umplutura (nuca şi rahatul) şi se ung tăvile generos cu unt.

2 Peste maiaua făcută de cu seară se adaugă făina şi uleiul, treptat, şi se frământă coca timp de aproximativ 20 de minute.

3 Se formează cozonacii, se umplu, se împletesc, se pun în tăvi şi se ţin la crescut cam o oră. Înainte de a fi introduşi în cuptor (încins bine înainte), se ung cu gălbenuş. Se ţin la copt aproximativ 45 de minute.

Pască tradiţională

Pasca

Durata preparării: 120 de minute

Dificultate: mare

Ingrediente

PENTRU ALUAT

10 ouă

1 pahar cu zahăr

25 g drojdie

coajă de lămâie

făină cât cuprinde

1 pahar cu lapte

unt pentru uns tava

PENTRU UMPLUTURĂ

500 g brânză de vaci, bine scursă de apă

1 pahar cu zahăr

1 mână de stafide

coaja de la o lămâie

5 linguri de smântână
 

Preparare

1 Se face o maia din lapte, drojdie, puţină făină, puţin zahăr, un ou şi se lasă la crescut. După ce maiaua s-a umflat, se amestecă toate ingredientele şi se frământă aluatul. Se lasă
să dospească.

2 Separat, se prepară umplutura pentru pască. Se pun, pe rând, toate ingredientele în brânză şi se amestecă bine compoziţia. Se lasă deoparte.

3 Acum se unge cu unt vasul în care se coace pasca, se împletesc două sau trei şuviţe de aluat, nu prea groase, se pun în cratiţă, iar deasupra se toarnă compoziţia de brânză. Pe mijloc se formează modelul dorit, se unge cu gălbenuş de ou şi se dă la cuptor, încins în prealabil. Se ţine până se rumeneşte.

Acest material a fost publicat în „Weekend Adevărul“

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite