Desertul potrivit c-un Paşte fericit!
0Vine Paştele. Gospodina iscusită tocmai a oprit cuptorul şi zâmbeşte mulţumită. Din bucătărie iese o aromă-mbietoare: e miros de cozonaci, e parfum de sărbătoare. Material realizat în colaborare cu revista „Click! Poftă bună!“.
Cozonac cu nucă şi cu stafide
Durata preparării: 120 de minute
Dificultate: mare
Ingrediente
PENTRU BLAT
1 kg făină
4 ouă
2 gălbenuşuri
300 ml lapte
200 g smântână grasă
50 g drojdie proaspătă
150 g unt
200 g zahăr tos
50 g unt, pentru uns
arome
PENTRU UMPLUTURĂ
2 albuşuri
100 g stafide
50 g cacao
300 g nuci măcinate
100 g zahăr tos
Preparare
1 Toate ingredientele se ţin la temperatura camerei peste noapte. Drojdia, împreună cu o lingură de zahăr, puţin lapte călduţ şi o lingură de făină, se lasă la crescut.
2 Separat, se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă 3 ouă şi cele 2 gălbenuşuri şi se bat cu telul. Se toarnă făina şi maiaua şi se începe frământatul. Când aluatul devine moale, se adaugă untul topit, puţin câte puţin. Aluatul este gata în momentul în care începe să facă băşicuţe şi se desprinde uşor de pe pereţii vasului. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, la loc cald.
3 Pentru umplutură se bat cele 2 albuşuri, se adaugă cacaua, nucile măcinate şi zahărul. Se împarte aluatul în două. Prima bucată se întinde pe o planşetă, se pun stafide, se umple cu amestecul de cacao şi nuci, se rulează şi se aşază în forma unsă cu unt şi se lasă la crescut. La fel se procedează şi cu restul ingredientelor.
4 Înainte de a se da la cuptor, cozonacii se ung cu ou şi se presară cu zahăr. Sunt copţi în momentul în care sunt frumos rumeniţi.
Cozonac cu nucă şi rahat
Durata preparării: 120 de minute
Dificultate: mare
Ingrediente
3 ouă
350 g zahăr
75 g drojdie proaspătă
500 ml lapte
150 ml ulei călduţ
făină cât cuprinde
100 g nucă tocată mare
2-3 bucăţi de rahat, tocate
unt pentru uns tava
mirodenii
Preparare
1 De cu seară se freacă 3 ouă cu 75 de grame de drojdie, 350 de grame de zahăr, 500 mililitri de lapte şi mirodenii. Se lasă compoziţia la temperatura camerei până a doua zi. Dimineaţa se pregăteşte umplutura (nuca şi rahatul) şi se ung tăvile generos cu unt.
2 Peste maiaua făcută de cu seară se adaugă făina şi uleiul, treptat, şi se frământă coca timp de aproximativ 20 de minute.
3 Se formează cozonacii, se umplu, se împletesc, se pun în tăvi şi se ţin la crescut cam o oră. Înainte de a fi introduşi în cuptor (încins bine înainte), se ung cu gălbenuş. Se ţin la copt aproximativ 45 de minute.
Pască tradiţională
![Pasca](https://cdn.adh.reperio.news/image-f/fe6e5de6-2465-4097-b5c4-d844309c2d78/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Durata preparării: 120 de minute
Dificultate: mare
Ingrediente
PENTRU ALUAT
10 ouă
1 pahar cu zahăr
25 g drojdie
coajă de lămâie
făină cât cuprinde
1 pahar cu lapte
unt pentru uns tava
PENTRU UMPLUTURĂ
500 g brânză de vaci, bine scursă de apă
1 pahar cu zahăr
1 mână de stafide
coaja de la o lămâie
5 linguri de smântână
Preparare
1 Se face o maia din lapte, drojdie, puţină făină, puţin zahăr, un ou şi se lasă la crescut. După ce maiaua s-a umflat, se amestecă toate ingredientele şi se frământă aluatul. Se lasă
să dospească.
2 Separat, se prepară umplutura pentru pască. Se pun, pe rând, toate ingredientele în brânză şi se amestecă bine compoziţia. Se lasă deoparte.
3 Acum se unge cu unt vasul în care se coace pasca, se împletesc două sau trei şuviţe de aluat, nu prea groase, se pun în cratiţă, iar deasupra se toarnă compoziţia de brânză. Pe mijloc se formează modelul dorit, se unge cu gălbenuş de ou şi se dă la cuptor, încins în prealabil. Se ţine până se rumeneşte.
Acest material a fost publicat în „Weekend Adevărul“